Vállalkozás, kultúra, polgárosodás /OSzK

Rádió: 
Tárlatról tárlatra
Adás dátuma: 
2012, February 6

Tárlatról tárlatra / KONTAKT Rádió (87,6 MHz)

2012 február 6.
 
A műsor felépítése:
I. Bemutatjuk /Vállalkozás, kultúra, polgárosodás – Országos Széchényi Könyvtár               
II. Kaleidoszkóp / kiállítási hírek
 
A műsor vendégei:
Elbe István, Információszolgáltatási igazgató, OSZK
Bódyné Márkus Rozália tudományos munkatárs, MTA Res libraria Hungariae Kutatócsoport 19. századi Könyv - és sajtótörténeti Műhelye
 
 
 
I. Kaleidoszkóp
 
Simontornya, Vármúzeum (Vár tér 10.)  
Tövisháti Béla restaurátor kiállítása – 2012 február 2. -
A
Szegedi Művészeti Gimnáziumban szobrász szakon, majd Budapesten tárgyrestaurátori szakon végzett Tövisháti Béla élete során mindkét képzettségét hasznosította, művelte. Múzeumi restaurátorként idén 16 éve dolgozik, nevelő alázattal, mint fogalmazott. Ez a munka szobrászi munkájára is jelentős hatást gyakorol, és ez a kölcsönhatás jelen kiállításon is jól megfigyelhető.
 
Budapest, Mezőgazdasági Könyvtár és Dokumentációs Központ (Attila út 93) 
Utazásaim – szekérrel. Keresztes Zsuzsanna rongyképész – 2012. február 2 - 2012 február
Rongydarabokból és fonalból készült, messziről festménynek ható műveket és néhány valódi festményt állítottak ki ezúttal a könyvtár kiállító termében. A falakról leginkább tájak, városok és csendéletek tekintenek a látogatóra. Az alkotó a textilekből összeállitott képek (1995-től) mellett sok más művészeti ágat is művel: intarziakészítő, keramikus, műszaki rajzoló és reklámpropagandista, aki tervez méterárut, fest, és épületmaketteket készít
 
Szombathelyi Képtár (Rákóczi F. utca 12.) 
Határesetek. Polgár Csaba (1942-) kiállítása – 2012 február 2. - 2012 február 10.
"Polgár Csaba egyike azoknak, akik közel 40 éve elkezdték megvívni a kortárs magyar textil forradalmát.” (Kozák Csaba)
Olyan művek létrehozására törekszik, melyeken különböző képzőművészeti műfajok egyszerre vannak jelen. Alkotásait a változatosság jellemzi. Található köztük textilbe álmodott festmény, grafikus frottázs, monotípia, fénykép és átfestett fotó, de a videóval is kísérletezik. A "craft and design" meghatározást a "fine arts" határmezsgyéjére telepíti.
 
Szeged, Somogyi Könyvtár (Dóm tér 1-4.) 
Bulitól a bálig. Ruhákba zárt művészet. Buknicz Ildikó és Fenyvesi Tünde ruhatervezők közös kiállítása 2012. február 1- 2012. február 22
A Somogyi-könyvtár művészeti gyűjteményéből válogatott iparművészeti, öltözködés- és divattörténeti összeállítás kontextusában látható a szegedi gyermekeknek nyáron divattervező tábort szervezett Buknicz Ildikó és a szintén divattervező Fenyvesi Tünde ruhakölteményei. A ruhákat többnyire színhatás és anyag szerint csoportosították. Az ihlető öltözékek között avarkori viselet is található, de általánosan jellemző a praktikus, részben otthon is elkészithető, személyre szabott ruhatár.
 
Szeged, Somogyi Könyvtár (Dóm tér 1-4.) 
Rahói pillanatok. Németh Istvánné és Péntek György fotókiállítása – 2012. február 2 - 2012 március 1.
A szegedi szenior fotóklub szakképzett fényképész vezetésével segíti a fotózás iránt érdeklődő amatőröket a fotózás világában. A felső - Tisza vidékén és a 2011-es rahói Szórvány Magyarság Fesztiválon készített felvételeket mutatják be – tavaly könyvgyűjtést is szervezett a könyvtár ez alkalomból a kárpátaljai iskoláknak és óvodáknak.
 
Szeged, Somogyi Könyvtár (Dóm tér 1-4.) 
125 éve született Csáth Géza (1887-1919) – 2012. február 9 - 2012. február 25.
Az író, orvos és zenekritikus életét és műveit bemutató kamara-kiállításon dokumentumok, kiadványok tükrében lehet ismerkedni a korabeli élettel, Csáth Géza alkotásaival. Kosztolányi Dezső unokatestvére első zenekritikai munkája 14 éves korában jelent meg, A kályha c. novellája pedig 17 éves korában, a Nyugatnak alapitásától kezdve (1908) munkatársa, köz ben a Semmelweiss Egyetemen tanul, és a idegorvosként helyezkedik el – ennek köszönhető az „Egy elmebeteg nő naplója” …
 
Szeged, Somogyi Könyvtár (Dóm tér 1-4.) 
fiókkönyvtárai – 2012 február 1 - 2012 február 29.
Csillag téri fiókkönyvtár: El Camino de Santiago zarándoklat képekben és gondolatokban
Dorozsmai fiókkönyvtár: Ránk figyelt Európa! pillanatképek a magyar EU-elnökségről című kiállítás látható a könyvtárban.
Északvárosi fiókkönyvtár: Kémiatörténeti kiállítás
Francia utcai fiókkönyvtár: Téli varázs címmel fotókiállítás Némethné Nagy Mária képeiből
Móra utcai fiókkönyvtár: “... ugye megmondtam, hogy az irodalom gazdaggá tesz...?” címmel válogatás Philippe Delestre francia újságíró és grafikus 2011-ben Franciaországban a nemzeti kulturális örökség részévé nyilvánított könyves karikatúráiból.
Odesszai fiókkönyvtár: Útközben címmel Kollát Gyula természetfotó-kiállítása
Petőfi-telepi fiókkönyvtár: Nagy Dániel gyermekkönyv-illusztrációi tekinthetőek meg
Rókusi fiókkönyvtár: Illés Tibor sajtófotó-kiállítása tekinthető meg. A tárlaton azok a fotók láthatók, melyek nem kerültek be a hírek mellé.
Szőregi fiókkönyvtár: Horgolt csipkecsodák kiállítás Maruzsa Anna kézimunkáiból
Tápai fiókkönyvtár: Téli tájak - Dr. Szauter Hilda Tápéról készült olajfestményei láthatóak a könyvtárban. A jogász végzettségű alkotó mottója: "Add meg a lelkednek az éneklés, a tánc, a festés, az ima és a szeretet szabadságát."
Tarjáni fiókkönyvtár: Kamara kiállítás a Napsugár Senior Fotóklub alkotásaiból Szeged télen.
 
Budapest, Kassák Múzeum (Fő tér 1. Zichy-kastély)
Az avantgárd magángyűjteményekben II. A kölcsönös hatások körei. A MA és a Zenit a zágrábi Marinko Sudac-gyűjteményben – 2012 január 28. - 2012 április 15.
A tárlat középpontjában a jugoszláviai történeti avantgárd szereplői, valamint Kassák Lajos MA-köre és a Ljubomir Micić nevéhez kötődő Zenitista mozgalom húszas évekbeli kapcsolata áll. Fel szeretné hívni a figyelmet szellemi teljesítményükre, és a kapcsolatok szerepére a művészeti információk terjedésében, hatásaiban. Dragan Aleksić, Csuka Zoltán, Ivan Gol, Kassák Lajos, Ivana Tomljenović Meller, Ljubomir Micić, Marijan Mikac, Molnár Farkas, Branko Ve Poljanski, Bortnyik Sándor, Boško Tokin, Traveleri (Josip Seissel /Jo Klek, Miho Schön, Čedomil Plavšić munkáiból látható válogatás, és a MA, Zenit, Út, Munka, Dada-Jok, Dada Tank, 100%, Dokumentum, Svetokret, Kinofon kiadványokba lehet betekinteni.
 
Budapest, Vízivárosi Galéria (Kapás utca 55)  
Erőss István, Gergely Nóra, Wechter Ákos. Három művész – 2012. február 3 - 2012. február 24.
A vegyes technikákkal (grafit, xerox, üveg, bitumen, kátrány, víz, elektronika, fa, textil, fém, neoncső, fény, bor) dolgozó grafikusművész Erőss István installációi az absztrakt expresszionizmus formanyelvén valósulnak meg, míg Gergely Nóra grafikái és festményei a fogalmi képépítés példái, ahol különböző térformák nem antropomorfizált tárgyakat, és tárgyiasított embereket mutat be, akik illúzionisztikus, mesevilággá alakulva élik életüket. A panelekből építkező Wechter Ákos olajfestményei variálható művek, amelyek mozaikszerűen variálhatók, még ha témáik egészen eltérőek is.
 
Kecskeméti Képtár - Cifrapalota (Rákóczi út 1.) 
A szeretet emeli fel az embert. A januárban született és újjászületett Tóth Menyhért kiállítása – 2012 január 10. - 2012 március 4.
Egyetemes érvényű képzőművészünk, Tóth Menyhért (1904-1980) munkásságát alapvetően az öntörvényűség jellemzi, így egyik irányzatba sem besorolható, egyedi alkotások sorát hozta létre. Műveinek több ezer darabos kecskeméti gyűjteményében ezúttal a ritkán látott, kevésbé ismert alkotásai közül válogattak – két művészeti pályára készülő középiskolás diák közreműködésével. A tárlat egy különleges kirándulás élményét nyújtja a mester életművét átfogó állandó kiállítás mellett.
 
Szeged, REÖK - Regionális Összművészeti Központ (Tisza Lajos krt. 56.) 
The Art of John Lennon – 2012 január 28. - 2012 május 6.  
A Beatles legendás zenészére (1940-1980) Michael-Andreas Wahle, német magángyűjteményből kölcsönzött anyaga segítségével összeállított tárlat karikaturistaként mutatja be John Lennont. Rajztehetségét ugyanis már korán megmutatta. Ennek köszönhette, hogy Liverpoolban 17 évesen bekerült a művészeti akadémiára, ahol 3 év múlva a zenélés kedvéért abbahagyta tanulmányait. Rajzai mellett személyes tárgyai, fényképek, lithográfiák, kitüntetések, aranylemezek és plakátok is láthatók.
 
Veszprém, Laczkó Dezső Múzeum (Erzsébet sétány 1.) 
Mobiltelefon-kiállítás – 2012 február 1. - 2012 május 6.
A mai élet szinte elengedhetetlen kelléke kezdetben kivételezett személyek tulajdona, státusszimbóluma volt. Amerikában az 1930-as évektől használták, az akkoriban még fél tégla méretű marok-telefont. Hétköznapjaink mobilját majdnem minden korosztály kezeli, hiszen változatos formában, tartalommal a legkülönfélébb igényeknek eleget tesz a 3 gombos "kakaóbiztos" babyfontól az üzleti élet igényeihez idomított mobilon keresztül az idősebb korosztálynak kialakított formákig akkora választékban készülnek,hogy csak a pénztárca szab határt a vásárlásban. Ezek változatosságába lehet betekinteni a mobil-alapítvány által összegyűjtött anyagból létrehozott kiállításon. Ezzel egy időben az újrahasznosítás kérdését is felveti, amelynek olyan módján dolgoznak, mely a jövő nemzedékeinek példát mutathat.
 
 
Előzetes:
Budapest, Csepeli Munkásotthon (Árpád u. 1.)  
Évadnyitó tárlat – 2012 február 8 - 2012 március 19.
A Csepeli Munkásotthon Réti Pál fotóklubjának tárlata 21 tag közreműködésével. A névadó fotóművész (1918-1989) pályája köztisztviselőként indult, saját zenekar alapításával. A 2. világháború idején munkászolgálatos volt a kelei fronton, ahonnan megszökött, és a szovjet csapatokkal tért vissza Budapestre. Ezután zenélésből, tánczene és dzsessz oktatásból élt, majd 1951-ben kezdett fényképezni. Dokumentációs fotósként a fotóamatőr mozgalom lelkes szervezőjévé vált, 1956-ban „Ahogy a beteg látja” c. képével az országos Fotóművészeti Kiállítás aranyérmét nyerte, és 1954-1975-ig  Fotó című szaklap szerkesztőbizottságának tagja volt. A Csepeli Munkásotthon fotóklubja 1998 óta viseli nevét.

 

 
II. Bemutatjuk
Vállalkozás, kultúra, polgárosodás. Heckenast Gusztáv emlékkiállitás – 2011. november 18. - 2012. március 30.
 A magyar nyelvű könyvkiadás egyik kiemlekedő alakja, Keckenast Gusztáv (1811-) a Landerer-Keckenast nyomda társtulajdonosaként fontos szereplője volt a 19. századi Magyarország ipar-, a kereskedelem-, a technika-, és vállalkozástörténetének, a politikai és közéletnek, a hazai művészeti, irodalmi és zenei világnak. A tárlaton betekintést leht nyerni kiadói és könyvterjesztői működésébe, magánéletébe, a korabeli Pest-Buda világába, látható egy olyan szalon, melyben akár ő is élhetett volna – hiszen pilismaróti kúriájában is ilyen berendezési tárgyak lehettek - és szakemberek közreműködésével nyomtatni lehet azon a Columbia gyorssajtón, melyen 1848 március 15-én kinyomtatták a 12 pont első példányait.
 
Harcunkat megharcoltuk ! – 2011. szeptember 20. - 2012. március 30.
A Rákóczi-szabadságharc 300. évfordulója emlékére rendezett tárlaton a könyvtár Plakát- és Kisnyomtatványtárának az anyagából válogattak. Az események és a korszak bemutatásán túl a nevezetes helyekre, mint például Árva, Huszt, Sümeg, Esztergom, Kassa, Marosvásárhely, és személyekre (II. Rákóczi Ferenc, Bercsényi Miklós, Bottyán János, Esze Tamás, Vay Ádám … ) koncentráltak a metszetek, litográfiák, képeslapok, ponyvák, plakátok, exlibrisek és különféle kis- és aprónyomtatványok segítségével, de szerepel az utóélet, ill. a száműzetés évei is. A Zeneműtár a Rákóczi-induló c. kamara kiállítással kapcsolódik hozzá.
 
Művészet és tudomány – lélek és test. 100 éve született Szalay Karola – 2011. november 9. - 2012. március 31.
Szalay Karola (1912- ), aki 1930-48-ig az Operaház magántáncosa volt, közben a Pázmány Péter Tudományegyetemen doktori címet szerzett „A tánc a képzőművészetben” c. disszertációjával, mely 1941-ben könyv formában megjelent. Ez idő alatt a korabeli balett-repertoár csaknem minden női főszerepét alakította. Előadásában a tánc és a színészi játék kerek egészet alkotott, így joggal tanított az 1946-ban megalapított Állami Balett Intézetben klasszikus balettet, történelmi társastáncot és színészi mesterséget. Amatőr néptáncosokkal is foglalkozott. 1956-tól a milánói Scala iskolájának balettmestere volt, és több neves színházi együttessel dolgozott együtt.
 
A tárlatok helyszíne:
Budapest, Országos Széchényi Könyvtár (Budavári Palota "F" épület)  
A Széchényi Ferenc által alapított könyvtár a magyar vonatkozású művek központi gyűjtőkönyvtára. Kiemelkedő jelentőségét mutatja, hogy köteles könyvtár, amivel biztosítható, hogy szinte minden itthon megjelent munkának található legyen itt példánya. Könyvritkaságok, térképek, kéziratok, levéltári anyag és további dokumentumok is kiegészítik gyűjteményét. Tavaly nyártól a Magyar Filmtörténeti Fotógyűjtemény Alapítvány teljes anyaga is ide került. A helyben olvasás, tanulmányozás mellett további szolgáltatásokkal is segíti a kutatókat, érdeklődőket. Anyagának egyre gyarapodó része elérhető az interneten keresztül, de személyesen vagy akár elektronikus úton, kérhető segítség egy-egy kutatási témában való elinduláshoz is. Az itt őrzött értékek megismertetése érdekében rendszeresen rendeznek kiállításokat, előadásokat, és kutatásokat is végeznek, melyek eredményeit az említetteken túl tudományos és ismeretterjesztő kiadványokban is közzé teszik, ill. konferenciákon ismertetik. Időszaki kiállításait a változatosság jellemzi. Vannak könyvek (Winnetou és a Medveölő – Karl May-kiállítás), fotók (India, a szépség koldusa / Sára Sándor), kéziratok (Lépjetek be, az istenek itt is jelen vannak! Ipolyi Arnold (1823-1886) pályakezdő évei), térképek (Egy kozmográfiai atlasz különlegességei. Kincsek gróf Széchényi Ferenc könyvtáralapító térképgyűjteményéből), és egyéb dokumentumok („Déryné voltam Kanadában”. 100 éve születet Kertész Sándor), köztük a zárolt raktárban találhatók közül is (Terjesztését megtiltom! ), meg festmények (A varázslatos „Csizma” avagy az igézet földje. Benkő Cs. Gyula (1939-) festőművész tárlata) és tárgyak is láthatók (Budavári palota története).

 
Ha kíváncsi vagy a részletekre itt meghallgathatod!

 


Zenei betétek:
Robert Volkmann, Capriccio -  Peter Bruns cello, Annegret Kuttner piano
Petőfi, Nemzeti dal -
Szerkesztő-műsorvezető: dr. Győry Hedvig
Zenei szerkesztő: Király Hedvig
Technikai munkatárs: Molnár Bernadett
A műsor a KKDSZ támogatásával készült.