Helytörténeti Gyűjtemény / Dunapataj

Rádió: 
Tárlatról tárlatra
Adás dátuma: 
2012, January 16

Tárlatról tárlatra / KONTAKT Rádió (87,6 MHz)

2012 január 16.
 
A műsor felépítése:
I. Kaleidoszkóp / kiállítási hírek
II. Bemutatjuk / Dunapataj, Helytörténeti Gyűjtemény 
 
A műsor vendége:

Schill Tamás néprajzos muzeológus

I. Kaleidoszkóp
Budapest, Óbudai Kulturális Központ – Békásmegyeri Közösségi Ház (1039 Budapest, Csobánka tér 5.)
Magyar népi ékszerek. – 2012. január 16. – 2012. február 9.
A Néprajzi Múzeum által rendezett kiállításon a testre vagy a ruhára kerülő női- és férfiékességekből, díszekből válogattak. A bemutatott tárgyak a 19-20. században viselt magyar paraszti kultúra emlékei. Főként a földművesek, pásztorok, és a falusi és mezővárosi társadalom kisiparos rétegei viselték őket.
 
Budapest, KOGART Ház (Andrássy út 112.)   
Századfordulós haláltánc: csontvázak, fantomok, maszkok. James Ensor kiállítása –
James Ensor (1860–1949) a 19. század végi belga művészet egyik kiemelkedő képviselője. Művészete a késői szimbolizmus formai megoldásaihoz kötődik, a szürrealizmus és az expresszionizmus előfutárának tekinthető. Kedvelte a sokalakos, groteszk karneváli jeleneteket. Ebben a „kifordított világban” karikaturisztikus alakok; csontvázak, fantomok, maszkok mögé bújtatott figurák kavarognak, akik valójában a halál és a frusztráció jelképei. A belga székhelyű KCB Bank képzőművészeti gyűjteményének izgalmas együttese a több mint száz művet számláló James Ensor kollekció, melyből 41 alkotást lehet megtekinteni.
 
Gyõr, Borsos Miklós Múzeum / Városi Művészeti Múzeum (Apor Vilmos püspök tere 2.) 
Maszkabál. Mindent az álarcokról – 2012. január 13. - 2012. március 31.
A maszk az emberi arc elé helyezett, szilárd anyagokból összeállított, az adott személy kilétének eltakarására szolgáló arcmás – hangzik egy meghatározása. Az álarcviselés a képzőművészetben is kedvelt téma. A Gyermekmúzeum tárlata a farsangra készülve bemutatja az álarcviselés történetén, kortárs alkotók műveit, különféle törzsi kultúrák hagyományait, a commedia dell’arte és a velencei karnevál színes világát.
 
Budapest, Országos Idegennyelvű Könyvtár (Molnár u. 11.) 
Versképek – 2012. január 16 - 2012. január 30.
A tárlaton Makkai-Kiss Nóra versei olvashatók, melyek nem csak költői alkotások, hanem képzőművészeti művek is, mivel a szavak különleges formában elrendezve jelennek meg. Az élet értelmét keresik, a lényeg feltárására törekszenek. A költő az életet egyszeri ajándéknak tekinti. A tárlatot Makkai-Kiss Nóra kalligram kiállítással zárja.
 
Cegléd, Kossuth Múzeum (Múzeum utca 5.)  
Somos Gyula festőművész gyűjteményes kiállítása – 2012. január 14. - 2012. március 11.
A festő (1960–) a Magyar Képzőművészeti Főiskolán tanult, majd Amszterdamban telepedett le, ahol 1991-től a Ruudt Wackers magánakadémián a művészeti anatómia tanára, ill. szaktanár lett. Több egyéni és csoportos kiállítása nyílt Hollandiában és hazánkban is.
 
Dunaújváros, Kortárs Művészeti Intézet (Vasmű út 12.) 
Moizer Zsuzsa, Az emlékezés útja: Passage – 2012. január 13. - február 24.
Új korszakában a festményt és a rajzot a plasztika váltja fel és egészíti ki. A három kiállító teremben hajót, kutyát és házat ábrázoló szoborkompozíciók jelennek meg. Installációik a terek adottságaihoz igazodnak. Korábbi műveihez hasonlóan a szobrok a személyes élet belső világára utalnak. Művészi megformálásuk többféle értelmezést engednek.
 
Pannonhalma, Hefter Üveggaléria (Tóthegy utca 11/a.) Honlap:  
Fényplasztikák. Kortárs magyar üvegművészeti kiállítás – 2012. január 14. - 2012. március 1.
A Ferenczy díjas Hefter László üvegművész rendszeresen rendez galériájában időszaki kiállításokat hazai és külföldi kortárs művészek bevonásával. Jelenlegi tárlatán zömében magyar képzőművészek szerepelnek. Az üvegtárgyakon kívül szobrászati, festészeti és textilművészeti alkotások is láthatók. Néhány művész: Bohus Zoltán, Edőcs Márta, Füri Judit, Gonzélesz Gábor, Horváth Márton, Kertészfi Ágnes, Lugossy Mária, Pattantyús Gergely, Polyák János a szám szerint 55 képzőművész közül.
 
Budapest, B55 Kortárs Galéria (Balaton u. 4.) 
Hu Glass – A Magyar Üvegművészeti Társaság kiállítása – 2012. január 12. - 2012. február 11.
A Magyar Üvegművészeti Társaság nagyszabású csoportos kiállításán 45 magyar művész közel 80 alkotását lehet látni, átfogó képet nyújtva ezáltal a többé-kevésbé egységes, kortárs hazai üvegművészetről, például Botos Péter, Budahelyi Tibor, Smetana Ágnes, Kertészfi Ágnes, Kiss Aba Regő, M. Tóth Margit, Melcher Mihály.
 
Budapest, Magyar Fotográfusok Háza (Mai Manó Ház /Nagymező u. 20.) 
Az elsők. A BKF fotográfus hallgatóinak kamara-kiállítása – 2012. január 5. - 2012. január 20.
A Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola Médiaművészeti Intézete Fotográfia szakának legelső évfolyamának eddigi munkái láthatóak, különböző témákban és megoldásokkal. Például otthonkás nagymamákat ábrázoló sorozatot, „szubkultúrák, közösségek” hívó szóra kórházban kialakított mini otthonokat, vagy boncmesterről készült foglalkozásportrét, de megrendezett gyilkosság, parafrázis kép és divatfotó is fellelhető a kiállított fotográfiák között. A technikai kivitelezés a fotogramoktól az analóg fotográfiai technikákon keresztül a digitális képekig igen széles skálán mozog.
 
Szentendre, Ferenczy Múzeum: Szentendrei Képtár és Kamaraterem / Népművészetek Háza (Fő tér 2-5.)
Barcsay-díjasok 2011 – 2012. január 13. - 2012. március 15.
A kiállítás megnyitója egyúttal a díjazottak méltatására is szolgált, akik ekkor vehették át díjukat is: Bartus Ferenc, festő (1974–), a Magyar Képzőművészeti Egyetem frissen végzett hallgatója, aki most állit ki harmadszor. Ugyanott fejezte be tanulmányait, egy évvel korában Varga József Zsolt (1974-) festő, aki 2009-ben az Ars Sacra Alapítvány különdíját nyerte. Apor Ferencz (1975-) erdélyi festő a Bukaresti Nemzeti Művészeti Egyetemen végzett 2001-ben, szilikát szakon.
 
Budapest, Iparművészeti Múzeum (Üllői u. 33-37)
"Hová vezetnek a szálak". Polgár Rózsa Kossuth-díjas kárpitművész életmű kiállítása – 2012. január 13. - 2012. február 19.
Az időről-időre újrafelfedezett kárpitművészet autonóm művésze három évtizednél is hosszabb ideje szövi vászonba álmait. Jellegzetes, egyéni arculatára a modern hazai és nemzetközi művészeti áramlatok egyaránt hatottak. Interpretációi a kor kihívására reagálnak. A klasszikus gobelinszövés technikájával a tárgyak mozgásának a fontos pillanatokban való rögzítésére törekszik. A személyes és egyetemes összesűrítését kísérli meg. Korszakjelző alkotásai a Katonatkaró (1980), az Esernyő (1984), az Anyaság (1986), a Himnusz (1996) a Szabadság (1999), a Triptichon (2000) és a budapest-rákoshegyi evangélikus templom Oltárképe (2004).
 
Budapest, Hagyományok Háza (Corvin tér 8.
Mesterségünk dicsérete. 20 éves a Dr. Kresz Mária Alapítvány-Fazekas Központ – 2012. január 11. - 2012. február 11.
Az évente megrendezett népművészeti kiállításon ezúttal is az Alapítvány oktatói, kézművesei, illetve tanulói mutatják be év közben elkészített tárgyaikat. A névadó Dr. Kresz Mária néprajzkutató (1919-1989) a magyar népi kerámia, a népviseletek, a népművészet és a gyermekélet kutatásának szentelte életét. Munkássága folytatásaként jött létre ez a "műhely", amelyben a magyar fazekasság elméleti és gyakorlati tudását osztják meg az érdeklődőkkel, melgvalósítva ezzel dr. Kresz Mária elképzelését, amely szerint a Néprajzi Múzeum hatalmas kerámiagyűjteménye mellett egy kis fazekasműhelyt hozott volna létre s ott minden fazekasnak módja lett volna kísérletezgetni, a szakemberek pedig jobban megismerhették volna a mesterség fogásait, az egyes tárgyak készítési módját.
 
Budapest, Klebelsberg Kuno Művelődési, Kulturális és Művészeti Központ (Templom u. 2-10.) 
„Alternatívák” Gallatz Rita, Uri Eszter és Varga Anikó textilművészek közös kiállítása – 2012. január 10. - 2012. január 30.
A három tervezőt az alternatív gondolkodásmód, a mintaképzéshez való viszonyuk és a nagy méretek, léptékek kötik össze.
Gallatz Ritát a tradíciókat értelmezi újra, a régi indonéz shibori technikát ötvözi a modern design elemeivel. Uri Eszter a fotózást, a digitális manipulációt és a digitális kivitelezés révén teremti újjá a textilt. Vezérelvének a fény – árnyék jelenségeinek kibontakoztatását tartja. Varga Anikó szintén fotókból és a fény hatásokból kiindulva hagyományos kézi szitázással alkot.
 
 
Előzetes:
Győr, Xántus János Múzeum (Széchenyi tér 5.) 
Pápai Miklós Madách-kollázsainak kiállítása – 2012. január 22 - 2012. január 31.
A tárlat a Magyar Kultúra Napja és Az Ember tragédiája megjelenésének 150. évfordulója alkalmából nyílt. Az ősbemutatót a Nemzeti Színházban tartották, és azóta szinte a világ minden táján bemutatták – először 1937-ben Hamburgban.  Mostanáig harmincöt nyelvre fordították le, és egy-egy nyelven több kiadás is készült. A múzeumban őrzött Madách-gyűjtemény 1973-ban Szabó József evangélikus püspök ajándékaként jutott ide, de vásárlások és további ajándékozások révén a kollekció azóta is bővült. Az anyagból tavaly novemberben nyílt megújított állandó kiállítás. Most Pápai Miklós (1965-) győri művész sajátosan archaizáló, plasztikussá rétegződő Madách-kollázsai tekinthetők meg, melyekből a Múzeumnak is adományozott. Az ember tragédiája, 1888-as, második díszkiadásának metszetei alapján készültek, a régi értékeket új kontextusba ágyazva.
 
 
II. Bemutatjuk
Állandó kiállítás
Jelentősek a népi kerámiák, melyek további használati tárgyakkal, mint a pecsétnyomók, bírópálca … Pataj mezőváros hagyományos, ma már elmúlt életét szemléltetik. A régészeti anyag a bronzkortól a középkorig terjedő emlékekből válogat, míg a térképgyűjteményben a kéziratos és mérnöki térképek 1796-tól készültek. Az iratok és oklevelek keltezése szintén a 18. századtól indul. Pataj vásártartási engedélye például 1725-ös oklevélen olvasható. A fotógyűjtemény viszont az elmúlt évtizedek változásait dokumentálja.
A gyűjtemény egyedi művészeti anyaggal is rendelkezik: Chován Lóránt (1913-) festményeinek, rajzainak és vázlatainak jelentős része ugyanis itt található. A Magyar Képzőművészeti Főiskolán már a 2. világháború idején végző festő 1964-66 között Londonban élt, majd 1973-tól véglegesen az USA-ban telepedett le. Élete utolsó éveiben többször járt Magyarországon.
 
A tárlatok helyszíne:
Dunapataj, Pataji Múzeum – Helytörténeti Gyűjtemény (Ordasi u. 7) 
A múzeum Pastyik István több évtizedes munkájának eredményeként jött létre, aki a község és a hozzá tartozó Szelidi tóra vonatkozó emlékeket, tárgyakat és dokumentumokat gyűjtötte. Eseményekhez, családokhoz/személyekhez és intézményekhez kapcsolódó részei vannak. Az anyag nagy részét raktárban őrzi, több válogatás azonban megtekinthető. A múzeum különlegessége a 2600 kötetes könyvtár, a Pataikum, ahol 1696-tól szinte minden Patajra vonatkozó forrás megtalálható. Ehhez bőséges sajtóarchívum és levéltár kapcsolódik, melyben kéziratok, levelek, kisnyomtatványok, meghívók, és sok képeslap is látható.
 
Ha kíváncsi vagy a részletekre itt meghallgathatod!
 
 


Zenei betétek:
Holdviola, Tavaszi szél
Gryllus Vilmos, Színvilág
Szerkesztő-műsorvezető: dr. Győry Hedvig
Zenei szerkesztő: Király Hedvig
Technikai munkatárs: Molnár Bernadett
 A műsor a KKDSZ támogatásával készült.