Szórakaténusz Játékmúzeum / Kecskemét

Rádió: 
Tárlatról tárlatra
Adás dátuma: 
2011, November 28

Tárlatról tárlatra / KONTAKT Rádió (87,6 MHz)

2011 november 28.
 
A műsor felépítése:
I. Kaleidoszkóp / kiállítási hírek
II. Bemutatjuk / Kecskemét, Szórakaténusz Játékmúzeum
 
A műsor vendégei:
Kalmár Ágnes, a Szórakaténusz múzeum vezetője, művészettörténész,
Váci Mária művelődésszervező
 
 
I. Kaleidoszkóp
Balatonfüred, Városi Múzeum (Kossuth Lajos u. 35.) 
Antanténusz, szórakaténusz. Válogatás a 30 éves kecskeméti Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely gyűjteményéből – 2011. szeptember 23. - 2011. december 31.
A tárlat a Szórakaténusz Játékmúzeumból érkezett apró modelleket, hazai és külföldi készítésű játékokat mutat be, köztük egy 1780-ból származó német lottójátékot, valamint szép kivitelű régi gyermekkönyveket, olvasásjátékokat, és áttekinthető rajta keresztül a hazai játékipar elindulása, gyermekintézmények alapítása, magyar nyelvű gyermekkönyvek és gyermekújságok megjelenése is – az első „Gyermekbarát” címmel, 1861-ben tűnt fel. Látható, hogy a 20. század kezdetén, ahogy egész Európában, nálunk is művészek tervezték a gyermekek játékait, és erősen kötődtek a néphagyományoknak, azok gyűjtésével, kutatásával alakították ki őket.
 
Balatonfüred, Vaszary villa (Honvéd u. 2.) 
Hungarikonok, Eurikonok – 2011. október 14 - 2012. január 1.
Olyan kiemelkedő magyar személyiségek relikviái láthatók a kiállításon, mint például Petőfi Sándor, Kossuth Lajos, Széchenyi István, Kodály Zoltán, Nagy Imre, Faludy, Karinthy Frigyes, Cziffra György, Pege Aladár, Barcsay Jenő, Aba-Novák, Bartók Béla, Victor Vasarely, Darvas Iván, Tolnay Klári, Jancsó Miklós, Makk Károly, Papp László, Károlyi Mihály, Petőfi Sándor, Örkény István, Kertész Imre, ám nem önmagukban, hanem maguk is egy-egy festmény vagy szobor részeként. Ez a 80 műtárgy pedig Kárpáti Tamás kulturális és sportújságíró több évtizedes gyűjtőmunkájának és felkéréseinek az eredményeként jött létre olyan neves kortárs művészek alkotásaiként, mint például Nádler István, Szemethy Imre, Pauer Gyula, efZámbó István, Szotyori László, Tettamanti Béla, Radák Eszter, Barabás Márton. 
A hungarikonokkal párhuzamosan a hasonló szellemben fogantak Eurikonjai is, köyöttük John Lennon, Jiři Menzel, Niki Lauda vagy Tony Curtis személyes tárgyaiból készült képzőművészeti alkotások.
 
Győr, Esterházy palota / Városi Művészeti Múzeum (Király u. 17.) 
Betlehemes - Advent a Gyermekmúzeumban – 2011. november 26 - december 18.
A Kisalföld Kultúrájáért Egyesület és a Győri Ipartestület Művészi Kézműves Szakosztályának tárlata egy adventi népi- és iparművészeti kiállítás, ahol Kárpáti Erika mézeskalácsos, Kacsák Andrea ruha és babakészítő
Szabadvári Antal és Tóth János fafaragó, Zugmann Ilona foltműves, Gelencsér Zsolt és Tóth Ildikó kékfestők, Szabó Karolina szalmadísz készítő és Káldi Károly fazekas alkotásai tekinthetők meg. Adventi játszóház és foglalkozások kapcsolódnak hozzá a város Téli Fesztiválja keretében.
 
Győr, Galgóczi Erzsébet Emlékszoba (Kisdobos út 1-5. ) 
Ráadás a hagyatékból – 2011. november 9. - 2011. december 21.
A Kossuth-díjas író élete utolsó 15 évét a ménfőcsanaki Bezerédj-kastélyban élte, 1991 óta emlékszoba formájában ápolják emlékét. Az állandó kiállításon látható, alvószobakánt is funkcionált dolgozószobában eredeti lakberendezési tárgyak és reliquiák között, a középen elhelyezett vitrinben különböző dokumentumok, kéziratok, és kitüntetések mesélnek írói működéséről. Az időszaki kiállítás ezeket egészíti ki eddig nem közölt kéziratokkal, feljegyzésekkel vagy olyan személyes tárgyakkal, mint kedvenc könyvei, hanglemeze, és a késő reneszánsz-kori láda tartalma. Ehhez járulnak még az emlékszoba két évtizedét megörökítő fényképek és dokumentumok.
 
Jászberény, Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria (Gyöngyösi út 7.) 
Különös találkozás. A Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria kiállítása a Malom Film-Színházban 2011. november 4. - 2012. október 31.
A gyűjtemény névadója, Hamza D. Ákos (1903-1993) filmművészeti munkásságát összegző tárlaton Stand- és werkfotók, dokumentumok, filmkritikák, főcímjegyzékek, újságcikkek, személyes, illetve a kor hangulatát idéző tárgyak villantják fel a hódmezővásárhelyi születésű, külföldön is jól ismert magyar filmrendező és festő filmes történetét: az 1930-ban Párizsban rendezett Paramount filmek, az 1937-ben itthon alapított Hamza Film gyártóvállalat, a MAFIRT gyártási igazgatói tevékenysége, olasz- és franciaországi tevékenysége, majd brazíliai munkássága, 1987-ben kapott jászberényi díszpolgársága, hazaköltözése (1989) Jászberénybe – csak néhány kiragadott példa. A kiállítás keretében a Különös találkozás című rövidfilm-pályázatra beérkezett alkotások is megtekinthetők.
 
Gödöllői Városi Múzeum (Szabadság tér 5.) 
Új szerzemények a Gödöllői Városi Múzeumban, 2007-2011 – 2011. október 15. - 2012. február 12.
A helytörténeti gyűjtemény sok érdekes, a polgári és paraszti világhoz is köthető tárggyal gazdagodott a gödöllőiek ajándékozásai révén, és a 2009-ben megnyílt cserkészettörténeti kiállításnak köszönhetően folyamatosan érkeznek cserkészet emléktárgyak külföldről is: könyvek, fotók, iratok, egyenruhák, jelvénye és dísztárgyak a régmúlt és az újjáalakulás időszakából. A művésztelep anyaga is jelentősen gazdagodott: pl. Körösfői-Kriesch Aladár tanítványának, Diósy Antalnak művészeti hagyatéka, Undi Mariska és Leszkovszky György alkotásai.
 
Székesfehérvár, Szt. István Múzeum (Fő u. 6.) 
Gunda Béla emlékkiállítás. A néprajzprofesszor születésének 100. évfordulójára – 2011. november 26 -2012. január 31.
Gunda Béla (1911-1994) etnográfus, a történelem tudományok doktora, az MTA levelező tagja 1943-tól kolozsvári, majd 1949-től debreceni egyetemi tanárként a magyar etnográfusok több generációját nevelte. Néprajzi kutatásait Martonvásár környékén kezdte, amelyek eredményeként a karácsonyi köszöntésről, a szekérrel nyomtatásról jelentek meg közleményei. A kiállításon székesfehérvári múzeumi kutatásainak (1933) eredményeként írt cikkeivel a tárgyak is bemutatásra kerülnek: mint például szőlőmetsző kések, a tűzhely szerszámai és a nádvágó eszközök. Kötődött a városhoz abban is, hogy a fiatalok hetilapjában, az Új Erőben a falukutatásról, az erdélyi regényről közölt cikksorozatot, sőt versei is jelentek meg.
 
Bonyhád, Völgységi Múzeum (Szabadság tér 2.) 
Isten, Haza, Család - Perczel Mór 1811-2011 – 2011.11.11.től
Perczel család fontos szerepet játszott Tolna megye és a régió történetében a 18. század közepétől a 20. század közepéig. Kiemlekedő szerepet vállat ebben Perczel Sándor három fia: Mór, Miklós és Sándor, akiknek Vörösmarty Mihály volt a nevelője. A kiállítás családjukról, életükről és annak meghatározó közegéről, az 1848-49-es forradalmi eseményekről, és következményeiről szól, de a dualizmus idején betöltött szerepük is nyomon követhető a tárlaton. Írásos emlékek, eredeti tárgyak és családi reliquiák, mint a Perczel Mór tábornoki atillája, a családi biblia, festmények, nyomtatványok, fotók elevenítik fel a múltat. Egyik unokája dolgozószobájának részletét is rekonstruálták: Perczel Béla a Hűségmozgalom vezetője volt.
 
Budapest, Térképtár / Országos Széchényi Könyvtár (Budavári Palota "F" épület) 
Egy kozmográfiai atlasz különlegességei. Kincsek Széchényi Ferenc térképgyűjteményéből – 2011. november 25 - 2012 március 14.
A könyvtáralapító gróf Széchényi Ferenc könyvtáralapító sok ezer darabos térképgyűjteményében az európai térképészet történetének számtalan értéke rejtőzik. A könyvtár valamennyi darab kiadását tervezi egy katalógus formájában, melyhez a leírások most készültek el. Ennek ismeretében kerültek kiválogatásra a munkatársak és látogatók körében is jobbára még ismeretlen különleges térképek. Mint Vályi András 1796 írta: „Nevezetes a’ földképeknek, (mappa) gyűjteménye, mely mintegy hat ezer darabra megy, ’s nagy gondal, megválogatással, és eltalált ízléssel szereztettek öszve.”
 
Budapest, Országos Széchényi Könyvtár (VII. emeleti katalógustér, Budavári Palota "F" épület) 
Terjesztését megtiltom! – 2011. november 4. - 2012. január  28.
A XX. századi tiltott írások (Remóta) gyűjteményéből, az ún. Zárolt Kiadványok Tárából válogatták össze annak a kamara-kiállításnak az anyagát, melyben betiltott könyveket, folyóiratokat, hírlapokat, kommunista írásokat, a fehér terror eseményeiről szóló beszámolókat találni az 1919-1945 közötti időszakból, és hasonlóan indexre tett későbbi termékeket, melyek magukban foglalnak emigrációban kiadott lapokat (irodalmi és politikai folyóiratok, magyarországi eseményekkel, és a helyi magyar kolóniák életével foglalkozó időszaki kiadványok), a szamizdat irodalom darabjait, betiltott erotikus verseket és prózai műveket, de megtalálhatók a fasiszta, szovjetellenes irodalom dokumentumai és az 1956-tal kapcsolatos tiltott olvasmányok.
 
Budapest, Országos Széchényi Könyvtár (Budavári Palota "F" épület) 
Bóbitától a Bibliáig. Hincz Gyula könyvillusztrációi – 2011. október 26. - 2011. december 23.
A bemutatott 25 grafika Hincz Gyula magas színvonalú könyv illusztrációja, melyek a klasszikustól a modern irányzatokig változatos képet nyújtanak a késő avantgárd művész alkotó tevékenységéről, az illusztrált művek pedig hazai és külföldi írók nevezetes munkái, mint Karinthy Frigyes, Krúdy Gyula, Musset vagy Swifttől művei. Mindez azonban csak válogatás, hiszen több, mint 140 könyv illusztrálása fűződik Hincz Gyula nevéhez. A történet és a mese világán keresztül interaktív pihenésre és szellemi töltekezésre lehetőséget a látogatóknak nyújtanak. (mesekuckó)
 
Budapest, Kassák Múzeum (Fő tér 1. Zichy-kastély) 
Az avangárd magángyűjtemény. I.A. Kiss Ferenc gyűjtemény – 2011. november 26. - 2012. január 15.
Magyarország egyik legjelentősebb, magánkézben lévő kollekciója a történeti modernizmus és a klasszikus avantgárd tárgykörében a tízes évektől a negyvenes évekig tartó modern művészetének a legszélesebb körű dokumentumait gazdag szellemi miliőről és szerteágazó kapcsolatrendszerről tanúskodnak. Eredeti fényképek, reprodukciók, levelek, könyvek, meghívók és plakátok segítségével reprezentálják művészetét.
 
Alsósztregova - Dolná Strehová, Madách Kastély (Madácha 1.) 
Madách Imre - állandó kiállítás
Az 1964-ben megnyílt Madách-kastély irodalmi múzeumként működik, ahol Madách Imre (1823-181864) életművét, és a nagykürtösi régió kiváló literátorait mutatják be, és állandó kiállítása látható a Madách-mű ihlette képzőművészeti alkotásokból, mint pl. Kass János, Zichy Mihály és Nagy Zoltán Ember tragédiája illusztrációi, ill. a színpadi bemutatók bemutatása, ugyanis ebben a híres Oroszlánbarlangban született meg többek között Az ember tragédiája. 2003 óta a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma részlegeként működik. A kastélyhoz tartozó parkban látható Madách Imre síremléke.
 
Előzetes:
Budapest, Magyar Nemzeti Galéria (Dísz tér 17., Budavári Palota B-C-D. épület) 
Ferenczy Károly (1862-1917) gyűjteményes kiállítása – 2011. november 30 - 2012. június 3.  
 
 
II. Bemutatjuk
Játékok, titkok, csodák, örömök - állandó kiállítás
 
Nomád nemzedék - Játék és Iparművészet. Jubileumi játékkiállítás – 2011. október 8 - 2012 február 29.
 
Rodolfó emlékkiállítás – 2011. október 10. - 2012. február 29.
 
A tárlatok helyszíne:
Kecskemét, Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely (Gáspár András utca 11

 

 
 
Ha kíváncsi vagy a részletekre itt meghallgathatod!
 
 


 
Zenei betétek:
Házasodik a tücsök 
Ici pici kis mese
 
Szerkesztő-műsorvezető: dr. Győry Hedvig
Zenei szerkesztő: Király Hedvig
Technikai munkatárs: Padi Géza
 A műsor a KKDSZ támogatásával készült.