Fény és árnyék/ KÖH Örökség Galéria

Rádió: 
Tárlatról tárlatra
Adás dátuma: 
2011, October 3

Tárlatról tárlatra / KONTAKT Rádió (87,6 MHz)

2011 október 3.
 
A műsor felépítése:
I. Kaleidoszkóp / kiállítási hírek
II. Bemutatjuk / Fény és árnyék, KÖH Örökség Galéria
 
A műsor vendégei:
Baksay Hedvig, "Fény és árnyék" kiállítás kurátora
Dragonits Márta, az Ars Sacra Alapítvány kuratóriumi elnöke
 
 
I. Kaleidoszkóp
Budapest, Magyar Nemzeti Múzeum (Múzeum krt. 14-16.) 
André Kertész Retrospektív – 2011. szeptember 30 - 2011. december 31.
Az először a Jeu de Paume-ban 2010 szeptemberében nyílt vándorkiállítás André Kertész (1894-1985) munkássága egészét fogja át, annak valós arányait és hangsúlyait tárja fel. Az első felvételeket 1912-ben készítette Magyarországon, 1925-től Párizsban készítette művészi felvételeit, és itt nyílt első kiállítása is. Innen New Yorkba ment, majd 1949-tól belsőépítészeti fényképezéssel foglalkozott. A kiállított 250 művet többségében vintázsokból, és a fényképész által jóváhagyott kópiákból válogatták ki, melyek a 20. század legmeghatározóbb egyéniségei között számon tartott Kertész alkotói felfogásának folytonosságát és egységességét is bemutatják. A Kertész-életmű interdiszciplináris vizsgálatára konferencia az életmű egyes szakaszainak és honi recepciójának történetét bemutató kamarakiállítás kapcsolódik / kapcsolódott hozzá, és filmkülönlegességek is láthatók lesznek.
 
Budapest, Néprajzi Múzeum (Kossuth Lajos tér 12.) 
World Press Photo 2011. – 2011. szeptember 30. - 2011. október 30.
Az 1955-ben alapított World Press Photo nonprofit független szervezetet célja, hogy támogassa és népszerűsítse a sajtófotósok munkáját, ezért minden évben rendez sajtófotóversenyt. A képek a legkülönfélébb kategóriákban mutatják be az elmúlt év legfontosabb és legmeghatározóbb eseményeit. A 125 országból 5691 fotóriporter 108059 fényképéből látható a válogatásban Lakatos Péter képe is szerepel, akinek a 2010. évi hírkép kategóriában az 1. díjat ítélték.  
 
Budapest, Néprajzi Múzeum (Kossuth Lajos tér 12.) 
Kauri és nagyító. Óceániai ékszerek – 2011. szeptember 30. - 2012. január 29.
A Magyar Nemzeti Múzeum megbízásából 1896 és 1902 között Bíró Lajos természetrajzi és etnográfiai gyűjtő munkájának eredményként nem csak kb. 5600 pápua használati tárgy került a Múzeumba, a rájuk vonatkozó néprajzi feljegyzésekkel, hanem a mai Új-Guinea állat- és növényvilágából is tekintélyes anyag gyarapította a gyűjteményt. A tárlaton az ékszerek és azok használatán, mágikus funkcióján, társadalmi összefüggésein, jelképrendszerén, divat és ízlésvilágán túlmenően a gyűjtés folyamatába is be lehet pillantani. A kiállított, Huon-öbölből származó gyűjteményrész teljes körű tudományos feldolgozása és tárlaton történő szakszerű közzététele De Unger Chair 2006 óta tudományos ösztöndíj formájában történő folyamatos támogatásának köszönhető.
 
Pápa, Kékfestő Múzeum (Március 15. tér 12.) 
Dr. Kós Károly néprajzi grafikái – 2011. szeptember 30. - 2012. március 31.
Dr. Kós Károly (1919-1996) erdélyi tájmonográfiák és tanulmányok sorát tette közzé élete folyamán. A kutatómunka során azonban számos művészi értékű rajz is született a tudós jegyzetfüzetébe, múzeumi leírókartonokra, pauszra vagy más, szinte fecninek tűnő papírdarabokra, melyek átfogó képet adnak az erdélyi népélet ma már csak nyomokban meglévő teljes anyagi kultúrájáról, és önálló alkotássokként is megállják a helyüket.
 
Budapest, Ernst Múzeum (Nagymező u. 8.) 
Szolnoki József: Homeopatikus valóság.  Össznemzeti Rorschach-teszt, avagy privát adalékok Kompország irányváltásainak emlékezetéhez – 2011. szeptember 16. - 2011. november 13.
Az alternatív gyógyászatból ismert homeopátia szó szerinti jelentése a „hasonló szenvedés”. Szolnoki sokszínű, ready-made-ekből, videókból, asszamblázsokból és fotókból összeeszkábált anyaga ezt a történelmi folyamatot vetíti a látogató elé, és próbálja a termenként változó korszakok és metaforák között a művészet eszközeivel a homeopatia ezen módszerét alkalmazva kezelni a felvetődő aktuális kérdéseket és a tragikus életérzést.   
 
Budapest, BTM (Budavári Palota E épület, Szent György tér 2)
Budapest – Fény és árnyék. A főváros 1000 éves története, I. rész – 2011. szeptember 30. - állandó kiállítás
Budapest történetét a római tartományi központ, Aquincum létrejöttétől a középkori Magyar Királyság fényes székhelyének, az ostromlott, majd török fennhatóság alatt sínylődő, aztán Pest, Buda és Óbuda magára találását és egyesülését átélő, és rohamos gyorsasággal metropolisszá fejlődő, ám a második világháború alatt romba dőlő, és ismét magához térő immár Nagy-Budapest sorsát a rendszerváltásig a tárlat időrendi sorrendben, műtárgyakon keresztül mutatja be, és „megszólalnak” az adott történelmi eseményeket átélő egyszerű emberek naplóik, útleírásaik élményein keresztül. A vezérfonalat a Dunához hasonlóan kanyargó folyosó adja. Az interaktivitást képernyők, digitális képkeretek, fülhallgatók és érintőképernyős monitorok teszik lehetővé. A cím a virágzó és hanyatló periódusok váltakozására utal.
 
Budapest Bábszínház, Koós Iván Galéria (Andrássy út 69.)
Megelevenedő mesék – 2011. október 1 - 2012. január 30.
Az előadásra érkezők a szünetben, a Gyulai Líviusz, Réber Gyula és más grafikusok munkáit kedvelő látogatók nap közben máskor is megnézhetik azt a tárlatot, melyet a Bábszinházban Lázár Ervin meséit megelevenítő könyvillusztrációkból és bábokból készítettek.  
 
Budapest, Országos Mezőgazdasági Könyvtár és Dokumentációs Központ (Attila út 93.)
Független Magyar Szalon Képzőművészeti Egyesület XX. országos őszi kiállítása – 2011. október 5 - 2011. október 29.
A Független Magyar Szalon Képzőművészeti Egyesület, mely a párizsi Független Szalon mintájára és jóváhagyásával, alapszabályzatának átvételével 1992-ben alakult, tagjainak évenként legalább egy látványos kollektív képzőművészeti kiállítást és hozzá egy lehetőleg reprezentatív katalógus kiadásának megszervezését tűzte ki célul. Az immár 20. tárlat ismét változatos, sokszínű alkotásokat vonultat fel az amatőr és profi művészek munkái közül.
 
Budapest, Klébelsberg Kultúrkúria (Templom u. )
VIII. Ötvösművészeti biennálé – 2011. szeptember 29 - 2011. október 24.
Harmadik alkalommal került megrendezésre a kortárs magyar ötvösművészet legjelentősebb országos tárlata a Kultúrkúriában. Tematikája a Liszt-emlékévhez igazodik. A több mint 40 kiállító között a szakma „nagy öregjei”, és a legfiatalabb alkotók egyaránt megtalálhatók. A tárlaton az ékszerektől a plasztikákig, érmektől a használati tárgyakig sokféle mű található.
 
Balatonfüred, Vaszary Villa (Honvéd u. 2) 
Rejtett vonatkozások. Bibekananda Santra festőművész kiállítása – 2011. szeptember 16. - 2012. január 2.
A nyugat-indiai Bibekananda Santra (1968-) Franciaországban és Indiában tanult festészetet, de kiállításokat Európa más országaiban és az Egyesült Államokban is bemutatták. Képein a nyugati világ szellemisége és indiai őseinek öröksége keveredik: témáit, motívumait az indiai hétköznapokból és kultúrából veszi, és rejtett vonatkozásokra hívja fel a figyelmet. Így kapcsolja össze térben és időben a keleti és nyugati kultúrát.
 
Budapest, Iparművészeti Múzeum (Üllői út 33-37.) 
Designed In Poland – 2011. szeptember 30 - 2011. október 9.
A lengyel borostyánműves hagyományokon alapuló, természetes anyagokat felhasználásával ékszerekből összeállított tárlat Európai több nagyvárosa után jutott el Budapestre. A vándorkiállításon bemutatott ékszerek kortárs alkotók munkái, ahogy a dísztárgyak és üvegművészeti alkotások is.
 
Budapest, Iparművészeti Múzeum (Üllői út 33-37.) 
Unpolished. Kortárs lengyel design kiállítás – 2011. október 1 - 2011. november 13. 
Design Hét Budapest 2011 keretében megrendezett tárlat a kortárs lengyel formatervezés egyedi és sajátosan nemzeti világáról nyújt átfogó képet a 18 designer és designer-csoport műveivel. A tárlat egyik kurátora, a Gdański Képzőművészeti Akadémia festő szakán diplomázott Agnieszka Jacobson-Cielecka a formatervezés lelkes népszerűsítője. A másik kurátor, Paweł Grobelny bútortervező és belsőépítész, és számos nemzetközi design díj birtokosa.
 
Budapest, Iparművészeti Múzeum (Üllői út 33-37.) 
Magyar Formatervezési Díj 2011 – 2011. október 4 - 2011. november 13.
A 32. Magyar Formatervezési Díj pályázat célja a magyar formatervezés teljesítményének bemutatása és népszerűsítése, a hazai formatervezés kiemelkedő alkotóinak elismerése, termék-, terv-, vizuális kommunikáció- és diákmunka kategóriában, valamint a magyarországi termékek nemzetközi versenyképességének javítása a formatervezés eszközeivel. A jelen tárlatot a díjazottak és a kiemelt pályázók munkáiból rendezték. 
 
Kaposvár, Agóra - Együd Árpád Kulturális Központ (Csokonai u. 1.)
Liszt Ferenc életútja és művészete képes levelezőlapokon – 2011. október 3. - 2011. október 15.
A Zene Világnapja 2011. évi kaposvári rendezvénysorozat alkalmából nyíló tárlat darabjai Steiner Józsefné nagyatádi képeslapgyűjtő magángyűjteményéből került Kaposvárra.
 
Komárom, Klapka György Múzeum (Kelemen László u. 22.)
Képmesék. Válogatás Nagy Lajos néhai naszvadi fényképész érdekes témájú képeiből – 2011. szeptember 16. - 2011. november 6.
A 70 ével ezelőtti fényképek zöme az Érsekújvártól mintegy 7 km-re levő faluban és környékén készültek, ahol a 25 éves koráig a családi gazdaságot vezető Nagy Lajos élt. Ekkor, az érsekújvári Supala Jenő fényképésszel folytatott beszélgetése hatására  kezdődött fotós életútja, amely hűen tükrözi elszántságát, jó szervezőképességét és szakmai igényességét. Több ezernyi felvételével a helytörténeten túl a néprajzi kutatás számára is komoly értéket teremtett. A tárlat így a fényképpészet történetén, a falu múltján kívül etnográfiai falumonográfia is, annak ellenére, hogy a válogatás a Nagy Lajos által fontosnak, vagy érdekesnek tartott különböző helyszínekről, eseményekről és személyekről szól.
 
Győr, Városi Művészeti Múzeum / Radnai-gyűjtemény (Király u. 17.) 
I. Nemzetközi Rajz és Képgrafikai Biennálé – 2011. szeptember 24. - 2011. október 30.
A tárlat a városban több évtizede élő, képgrafikát népszerűsítő törekvések folytatásaként saját tervezésű és kivitelezésű alkotásokat mutat be. A kétévente megrendezett Nemzetközi Rajz- és Képgrafikai Biennálé változó tematika alapján, szabadbeadásos képzőművészeti művekből szemezgetett. Technikailag különböznek egymástól, de valamennyi szabadkézi rajz, és hagyományos képgrafikai eljárással (magas-, mély- és síknyomásos technikával, valamint szerigráfiával) készült grafikai lap, művészkönyv vagy térbeli installáció.
 
Zebegény, Szőnyi István Emlékmúzeum (Bartóky út 7.) 
Egy raktár rejtett kincsei. Válogatás a Szőnyi Múzeum gyűjteményéből I. – 2011. szeptember 17. - 2011. november 30.
A Szőnyi István Emlékmúzeum névadó művészének családi emlékeiből és baráti ajándékaiból összeálló gyűjteménye sok kincset rejt, mely többnyire a raktárban lapul, csak 1982-ben rendeztek belőlük kiállítást, pedig a Szőnyi házaspár 1949-es kiköltözése óta ebben a házban vannak. Egyik festményről kiderült például, hogy felesége, Bartóky Melinda édesanyját ábrázolja (Szulimán Jolán), és Munkácsy Mihály festette fiatal korában. A baráti ajándékok között található többek között Ferenczy Noémi gobelinterve, Koffán Károly több tollrajza …
 
Székesfehérvár, Új Magyar Képtár (Megyeház u. 17.) + Szent István Király Múzeum (Országzászló tér 3.) 
Esztelen! Meztelen! Mashup-Remix / Istvan Kantor Monty Cantsin? Amen! – 2011. október 1. - 2011. november 13.
István Kántor, a neoizmus megalapítója Monty Cantsin néven lett világhíres, és "hírhedt".  Első nagyobb szabású életmű kiállítása ez, melyen installációk, video, objekt, plakát és performansz művek jelennek meg. A magas technológiától a "junk-art" műfajáig, a robotikus művektől a graffiti stílusú vérfestményekig, a techno-pop zenétől a zajkeltésig, az elsajátítástól a feltalálásig, az akció művészettől a mail-art-ig Kántor mindent kipróbált és ma is állandó forradalmi lázban alkot. A tárlatot a Múzeum zömében saját gyűjteményéből állította össze, az akcióművész korábbi látogatásaikor megszerzett, elsősorban antiművészeti tevékenység nyomaiként meghatározható alkotásokat „keverte újra”.  
 
Szeged, Somogyi-Könyvtár (Dóm tér 1-4) 
Vadrózsák. 200 éve született Kriza János – 2011. szeptember 30 - 2011. október 29.
A néprajzkutató, költő, műfordító és unitárius püspök Kriza János (1811-1875) a német mellett angolul és franciául is megtanult, és a 30-as években Szentiváni Mihállyal folyóiratot indított Viola néven, melyet később Reményre kereszteltek át. 1841-ben a MTA tagjává választották. A gyermekek részére rendezett, interaktív tárlat középpontjában egyik fő műve, a Vadrózsák (1863) áll, mely székely népköltési gyűjtemény. Dalok, balladák, tánczszók, találós mesék, népsajátságok, 20 népmese, tájszótár, jegyzetek alkotják, és rövid ismertetés a székely nyelvjárásról. 1889-ben angol fordításban is megjelent.
Északvárosi fiókkönyvtár, 2011. okt. 1-30: El Camino de Santiago – zarándoklat képekben és gondolatokban címmel Polner Tamás és Varga Lóránt azonos című kötetének fényképeiből készült kiállítás látható
Móra utcai fiókkönyvtár, 2011. okt. 1-30: Molnár Gyula ornitológus természetfotó kiállítása
Tarjáni fiókkönyvtár, 2011. okt. 1-31: -Kamarakiállítás látható a Szegedi Amatőr Alkotók Köre Fotóklubjának alkotásaiból Tanzánia sorozat II.
és több fiókkönyvtárban Liszt Ferencről szóló kamrakiállítás látható.

 

Előzetes:
Múzeumok Őszi Fesztiválja – 2011. október 1. - 2011. november 15. 
A fesztivál alkalmával a résztvevő intézmények tárlatait különböző rendezvények segítségével szokatlan formában és szempontokból megközelítve lehet megtekinteni, egyszerre művelődve, alkotva és szórakozva. 
 
 
II. Bemutatjuk
Szakrális Művészetek Hete – 2011. szeptember 15- szeptember 22.   
 
"Fény és árnyék" roma művészeti kiállítás
 
A tárlatok helyszíne:
Budapest, KÖH - Örökség Galéria (Táncsics Mihály u. 1) 
 
 
Ha kíváncsi vagy a részletekre itt meghallgathatod!
 
 

 
Zenei betétek:
Vivaldi, Adaggio
Enya, Cursum perfició
Szerkesztő-műsorvezető: dr. Győry Hedvig
Zenei szerkesztő: Padi Géza
Technikai munkatárs: Padi Géza
 A műsor a KKDSZ támogatásával készült.