Iseum Savariense / Szombathely

Rádió: 
Tárlatról tárlatra
Adás dátuma: 
2011, August 29

Tárlatról tárlatra / KONTAKT Rádió (87,6 MHz)

2011 augusztus 29.
 
A műsor felépítése:
I. Kaleidoszkóp / kiállítási hírek
II. Bemutatjuk / szombathelyi Iseum Savariense kiállításai
 
A műsor vendégei:
Csapláros Andrea, Iseum Savariense Régészeti Műhely és Tárház igazgatónője, Szombathely
Sosztarits Otto, Iseum Savariense szakmai igazgatója, Szombathely
Kurovszky Zsófia és Kőfalvi Vidor restaurátor
 
 
I. Kaleidoszkóp
Szeged, Somogyi Könyvtár (Dóm tér, 1.)  
                „A szögedi híd alatt…” 2011. augusztus 29 - 2011. szeptember 3 / szeptember 29.
A Somogyi-könyvtár két tárlattal is bekapcsolódik a szegedi halfesztivál rendezvénysorozatába. A néhány napra nyíló Fesztiváltörténeti kiállításon fotók, érdemrendek, lapkivágatok és a videofelvételek láthatók, hallhatók, felidézve a rendezvény történetét: a hajdani halpiac világát, s a halászléillattal csábító csárda régi berendezését, életképeit. Jelentős részüket a fesztivál ötletgazdája, a Roosevelt téri Halászcsárda vezetője, Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakács bocsátotta a könyvtár rendelkezésére. A másikon Illés Tibor fotóit lehet megtekinteni „Életképek a 15 éves Szegedi Nemzetközi Tiszai Halfesztiválról” címen. 
 
Létavértes, Rozsnyai István Muzeális Gyűjtemény (Irinyi utca 7.) 
Szuszékok népművészete. Válogatás a Makoldi-gyűjtemény anyagából – 2011. június 29. - 2011. szeptember 30.
A tárlaton látható 10 szuszék Felvidék, Erdély és Baranya területéről származik, illetve egy 16/17. századi darab is van közöttük. A magyar népművészetnek ezek a darabjai többnyire gabonával teli ácsolt ládák voltak, melyeket azonban ruhatárolásra alkalmas lakodalmas ajándékként is készítettek. Neve az álomszuszékban is tovább él. Ez a kifejezés ugyanis az álommal teli ládából ered. A kiállított darabok Makoldi Sándor festő és néprajzkutató gyűjteményéből származnak, aki az oktatás, alkotás és gyűjtés mellett több művészeti csoportot és bemutatót is életre hívott.
 
Abony, Abonyi Lajos Múzeumi Kiállítóhely (Vasút utca 16.) 
Az abonyi tanyák üzenete a mának – állandó kiállítás
Az abonyi "Abonyi Lajos" Falumúzeumot egy 18. század végén épült granáriumban rendezték be. A megszűnő félben lévő tanyásgazdálkodás eszközeit és a kismesterségek (kötél- szíjgyártó és takács) használati tárgyait gyűjtötték össze. A Csák-nemzetség építtette magtárban a konyha-kamra sarok berendezési tárgyai, a tartósítás (káposztasavanyítás, aszalás, lekvárfőzés), valamint a tejfeldolgozás, disznóvágás munkaeszközei láthatók. A gazdasági udvaron pedig személy és teherszállító járművek, ekék, boronák, rögtörő, oldalozó, vetőgépek, cséplőgarnitúra, az istállózó állattartáshoz szecskavágó járgány, morzsolók, szártépő található, és tábori kohó meg kovácsműhely valamint az egykori abonyi Önkéntes Tűzoltóság szerkocsija, továbbá a gémeskút, a parlagi galambok galambosa és katlan lekvárfőzéshez.
 
Szolnok, Damjanich János Múzeum / Magyar Királyi Szálloda (Kossuth tér 4.)
Az informatika gyermekei - egy kiállítás a számítógépes játék kultuszáról – 2011. augusztus 30 - 2011. október
A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeummal közös kiállítás a számítógépes játékok történetét mutatja be. A tárlaton számítógépek, konzolok, perifériák és kazetták, a hőskor világhírű képviselői, de még a számítógépes játékok ihlette divatcikkek is jelen vannak. Érdekes játék például a 60-as évek végéről Kovács Mihály piarista szerzetes és gimnazista diákja, Woynarovich Ferenc által tervezett kibernetikai játék, a Mikromat építőkészlet, vagy a Vectrex videójáték.
 
Budapest, Műszaki és Közlekedési Múzeum (Városligeti krt. 11) -
„Mozgásban – a Hídember gépei” – meghosszabbítva 2011. október 23-ig
A 19. század első felének gépeivel, újító technikai megoldásaival találkozhatnak az érdeklődők, akik megtapasztalhatják, hogy milyen volt az utazás a lebegővasúton, vagy hogyan működött az első dunai gőzhajó. Kipróbálható az első magyar vasútvonal, a lóvontatású Köbánya-pest lebegő vasút egy 8 méteres rekonstruált szakasza, fel lehet szállni a (szintén rekonstruált), de működőképes Carolina gőzhajóra.
 
Budapest, Fővárosi Képtár – Kiscelli Múzeum (Kiscelli utca 108.) 
„Gyi lovam…” / Ló a városban – 2011. június 9. - 2011. szeptember 8.
A tárlaton olyan, jellemzően életképeket gyűjtöttek össze, melyeken a ló központi vagy fontos szerepet tölt be, akár élő állatról, akár hintalóról van szó. A képeken a lovak által betöltött funkciókat a rendező a következő csoportokba sorolta: reprezentáció: caroussel, vendégfogadás, választási menet, koronázás / szórakozás: lóverseny, vurstli, cirkusz, sétalovaglás / munka: hajóvontatás, bolgárkerék, lajtos kocsi, mentő, tűzoltó, szemetes, locsoló, fuvaros / katonaság: lovasság, ágyú vontatás, utánpótlás szállítása / közlekedés: különféle hintók és kocsik, bérkocsik (1700-as évek végétől) konflisok és fiákerek, társas kocsi és szekér, omnibusz (Pesten 1832-től), lóvasút (Pest:1866, Buda: 1868) / játékok: hintalótól a sakkfiguráig és a tornaszerig / kultúrtörténeti mozaikok: Pegazus, kentaurok, Csaba királyfi, az Apokalipszis lovasai, emlékművek és mesék hősei.
 
Budapest, Fővárosi Képtár – Kiscelli Múzeum (Kiscelli utca 108.) 
Leopold Bloom Képzőművészeti Díj a Maurice Ward Group támogatásával 2011. augusztus 20 - 2011. szeptember 4.
A 2011 óta meghirdetett Leopold Bloom Képzőművészeti Díj a kortárs magyar képzőművészet progresszív alkotóit és nemzetközi megjelenésüket hivatott támogatni a Ludwig Múzeum, ACAX | Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Iroda és az ír Maurice Ward Group együttműködésének eredményeképpen.  Idén Bacskó Róbert nyerte a díjat egy nemzetközi galériában tervezett kiállítási tervével. A tárlaton a bíráló bizottság által díjazásra kiválasztott 6 művész alkotásaiból mutattak be egy reprezentatív anyagot, mely festményeket és grafikákat tartalmaz, illetve egy videófilmet. Ezen mind a 6 művész beszél munkásságáról, céljairól és művészeti elképzeléseiről.
 
Budapest, Karády Katalin Múzeum Kávéház (Lövőház u. 16/b) 
Karády (1910-1990) emlékkiállítás – 2011. augusztus tól állandó
A hajdani sztár 1951-ben külföldre ment, és végül 1968-ban New Yorkban telepedett le, ahol hagyatéka 1990-ben öltöztetőnőjére, Mohácsi Ilonára maradt. Ő hozta haza 2006-ban. Ezekből a tárgyakból válogatta Kámán Tibor azokat a személyes tárgyakat (prémgalléros pézsmabundája, bross, cigarettatárca, kiskanál, kisasztal gobelin huzatú székkel, piros bársony huzatú kisszéke), melyeket a kávézó vitrinjeiben helyezett el. A falakon néhány, amerikai fellépését hirdető plakát látható (pl. 1969. március 30-án a New York-i Hunter College-ban Carelli Gáborral, Rákosi Tiborral, Krencsey Marianne-nal és Bogáthy Mihállyal). A fényképeiből bőrbe kötött album készült, ezt kávézás közben lehet nézegetni, kedvenc süteményének receptje alapján készült Karády-szelet mellett.
 
Budapest Galéria / Budapest Kiállítóterem (Szabad sajtó út 5.)
Visszapillantás. Keleti Éva retrospektív tárlata – 2011. augusztus 25. - 2011. szeptember 25.
A nyolcvanadik születésnapját ünneplő fotóművész képei művészi érzékén túl fordulatos és tartalmas szakmai életútját is bemutatják, mely az 1950-es évek óta folyamatosan alakuló Magyarország történetét is tükrözi. A hosszú és alapos munkával kiválogatott a klasszikus hírügynökségi fotós tematikai változatosságával szinte minden olyan személyről felvillant egy-egy képet, aki az elmúlt 50 évben valamilyen szempontból fontos volt, bepillantást engedve nyilvános vagy magánéletük valamely mozzanatába.
 
Baja, Türr István Múzeum – Nagy István Képtár (Deák Ferenc u. 1) 
Klossy Irén grafikusművész retrospektív kiállítása – 2011. augusztus 5. - 2011. október 30.
A 3 termet is betöltő tárlaton a modern, absztrakt művészeti alkotások változatos képét találja a látogató. A művésznő, akinek Patay László és Bráda Tibor volt a mestere, és az Eötvös József Tanárképző Főiskola művészeti tanszékének docenseként Baján él, kedvenc színeivel, mint a fekete, barna és szürke különböző árnyalatai, mozgalmas vonalrendszereket ábrázol festményein, tollrajzain és grafikáin, és elvont fogalmakat jelenít meg az itt bemutatott, egész életét felölelő válogatásban.
 
Kecskemét, Cifrapalota / BKMÖ Kecskeméti Képtára és Kiállítóhelye (Rákóczi út 1.) 
Árvák hercege. Emlékkiállítás a Rákóczi szabadságharc 300. évfordulójának tiszteletére – 2011. augusztus 19. - 2011. október 30.  
A Rákóczi és Zrínyi család történetét bemutató tárlaton a szabadságharc eseményeit, híres történelmi alakjait korabeli metszetek, fegyverek, katonai felszerelések segítségével idézik meg. Olyan emlékek tekinthetők meg, mint például II. Rákóczi Ferenc oklevele és Thököly Imre levelei, vagy Ocskay László nyerge. Önálló részt szenteltek a kiállításon a békekötés, az emigráció és az újratemetés időszakának. Olvasósarkot is kialakítottak. A látogatást rekonstrukciók, 3D-s installációk és különleges hang és fényjáték teszi még izgalmasabbá. 
 
Veszprém, Csikász Galéria (Vár utca 17.)  
A túlélő. Levendel László gyűjteménye – 2011. június 25 - 2011. szeptember 18.
A Fővárosi Képtár vendégkiállítása a néhány éve elhunyt dr. Levendel László gyűjteményéből. Dr. Levendel orvosi működése során ismerkedett meg olyan művészek sorával, akik a képzőművészeti műhely még élő, de az ötvenes években szellemileg és egzisztenciálisan ellehetetlenített alkotói voltak (pl. Anna Margit, Bálint Endre, Jakovits József, Gyarmathy Tihamér, Ország Lili). További művészekkel is kapcsoaltba kerültek felesége, Levendelné Lakatos Mária főorvos mellett gyógytornászként dolgozó Kövesházi Ágnes (Kövesházi Kalmár Elza szobrászművész lánya) közvetítésével: Palasovszky Ödön, Kassák Lajos, ill. Dési Huber István és Derkovits Gyula özvegyével. 1961 elején Levendel doktor kiállítást szervezett az „intézetben ápolt művészek” munkáiból a Korányi szanatóriumban. 
 
Hódmezővásárhely, Emlékpont - Fél évszázad Vásárhelyen Humán Oktatási Központ (Andrássy út 34.) 
1956 művészei, 1956 képei, rajzai, szobrai – 2011. augusztus 19. - 2011. október 30.
A két kiállító művész egyike Tóth Sándor az események idején készítette rajzait, grafikáit, és kiegészítette ezeket a forradalom napjait idéző emlékműterveivel. A Magyar Képzőművészeti Főiskola rajz és festő szakán Hincz Gyula, majd Pap Gyula, a szobrász szakon pedig Gyenes Tamás és Kisfaludi Stróbl Zsigmond volt a mestere. A másik festőművész Csizmadia Zoltán, 1956-os szabadságharcot követő megtorlás ihlette képeinek nagy része 2000 után született, és 2006-ban mutatták be őket először. 2001-ben a Magyar Képzőművészeti Főiskola felkérésére feleségével együtt felkutatott és összegyűjtött dokumentumokból „A Magyar Képzőművészeti Főiskola részvétele az 1956-os forradalom és szabadságharcban” címmel könyvet is írt.
 
Előzetes:
Érd, Magyar Földrajzi Múzeum (Budai út 4.)
Katona Katalin: Egyiptom másképpen – 2011. szeptember 8 - 2011. október 28.
A Teleki Sámuel Felfedező Klub tanulmányútján készült fotók Egyiptom régészeti emlékei helyett természeti kincseit mutatják be. A felvételek 2010 novemberében készültek az ország legkülönbözőbb pontjain.

 

Az állandó kiállítások június 18 óta ismét látogathatók: „Magyar utazók, földrajzi felfedezők”, „Kárpát-medence tudományos feltárói”, „Hely- és Sporttörténeti Kiállítás”
 
 
II. Bemutatjuk
 
Piranesi – 2011. augusztus 12. - 2011. október 30.
 
A scarbantiai Iseum 2011. augusztus 12. - 2011. október 30.
 
Császárportrék – Istenképmások 2011. augusztus 12. - 2011. október 30.

 

 
A tárlatok helyszíne:
Szombathely, Iseum Savariense Régészeti Műhely és Tárház (II. Rákóczi Ferenc u. 6-8.)
 
 
 
Ha kíváncsi vagy a részletekre itt meghallgathatod!
 
 
 
Zenei betétek:
Részletek az "Aquincumi gladiátorok" műsorából
 
Szerkesztő-műsorvezető: dr. Győry Hedvig
Zenei szerkesztő: Király Hedvig
Technikai munkatárs: Attila
 
 
A műsor a KKDSZ támogatásával készült.