Régészeti Park / Százhalombatta

Rádió: 
Tárlatról tárlatra
Adás dátuma: 
2011, August 1

Tárlatról tárlatra / KONTAKT Rádió (87,6 MHz)

2011 augusztus 1.
 
A műsor felépítése:
I. Kaleidoszkóp / kiállítási hírek
II. Bemutatjuk / Százhalombatta, Régészeti Park
 
A műsor vendégei:
Dobos Ágnes, „Matrica” Múzeum sajtóreferense
Takácsné Németh Gabriella régész
Tóth Zsuzsanna múzeumpedagógus
Petró Magdolna kézműves foglalkozásvezető

 

 
I. Kaleidoszkóp
Budapest, Hadtörténeti Múzeum (Kapisztrán tér 2-4.) 
80 éves a magyar óceánrepülés – 2011.08.15-ig
Az első magyar óceánrepülésnek (1931 július 15-16) óriási nemzetközi visszhangja volt, hiszen az 5770 km, melyet 26 óra 20 perc tettek meg, kedvezőtlen időjárási viszonyok között, egyaránt példa nélkül álló rekordok a repüléstörténetben. Az Egyesült Államokban élő magyarok Detroitban megalakították az American-Hungarian Transatlantic Comitteet, amely darabonként 1 dollárért árusított levelezőlapok árából kívánta az óceánrepülés költségeit fedezni. A kezdeményezést a detroiti Szalay Emil támogatta, majd 1930 februárjában Harold Sidney Harmswort Rothermere - az angol Daily Mail újságkonszern elnöke - 10 000 dollárt ajánlott fel annak a magyar pilótának, aki első ízben repül át New Yorkból Budapestre (6000 km). A pilóta Magyar Sándor, a navigátor Endresz György volt. Sirius típusú, kétüléses, egyfedelű alsószárnyas repülőgépük Rothermere javaslatára kapta, a trianoni döntésre utalva, a Justice for Hungary nevet. New Yorkból indultak, és 12 óra 26 perckor hagyták el a szárazföldet, és kalandos repülés után, másnap Bicske fölött egy rét szélén, a kukoricásban landoltak, mivel leáll a motor és megáll a légcsavar. 
 
Budapest, Magyar Nemzeti Múzeum (Múzeum krt. 14-16.)
Megmentett műkincsek 2011 – 2011. július 9. - 2011. szeptember 15.
Az 1996 óta hagyományossá vált tárlat a Magyar Képzőművészeti Egyetem restaurátor tanszékének tizennégy végzős hallgatójának diplomamunkáit tárja a látogatók elé, mint például az 1767-ben készített moszchopoliszi kolostor ikonja (Domonkos Magdolna), Bindo Altoviti 16. századi arcképe (Takács Dorottya), egy ismeretlen mester által a 17. század végén - 18. század elején készített Feltámadt Krisztus faszobra, Nepomuki Szent János andezit tufából faragott szobra (Takács Dorottya) és egy 1894-ben készített, kalitkával egybeépített akvárium (Cserepkei Csilla), továbbá ruha, mozaik, freskó, festmények, szobrok, üveg porcelán és ezüst műtárgyak. A tárgyak mellett restaurálásuk teljes folyamata is nyomon követhető. A hazánkban 1948-ban indult restaurátorképzésben a tárgyrestaurátor-oktatók nagy részét és a gyakorlati munkához szükséges műhelyeket a Magyar Nemzeti Múzeum biztosítja, így az Egyetem hallgatói valójában a Nemzeti Múzeumban folyó munka egy szeletébe is betekintést engednek.
 
Budapest, Ludwig Múzeum / Művészetek Palotája (Komor Marcell u. 1.)
Helyszíni szemle. A múzeum a múzeumról – 2011. július 22. - 2011. október 23.
A látványos, új múzeumépületek, a látogatók megnövekedett száma világszerte jelzi, hogy a múzeumok funkciói az utóbbi évtizedekben átalakultak. A megújult múzeumok nemcsak felbecsülhetetlen értékek őrzői, hanem tömegeket is akarnak oktatni és szórakoztatni. A budapesti Ludwig Múzeum első állandó kiállításának 20. évfordulóján a múzeumot mint intézményt vizsgálja, amikor a hazai és a régióbeli neoavantgárd művészet intézménykritikus, és kortárs művészek ironikus, szellemes műveit mutatja be. Találhatók közöttük olyanak is, melyeket Magyarországon eddig még nem mutattak be.
 
Jászberény, Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria (Gyöngyösi út 7.) 
Makay és kortársai - 20. századi jászsági képzőművészek kiállítása – 2011. július 22. - 2011. augusztus 11.
A 20. században kibontakozó Jászság képzőművészete leginkább a szolnoki iskola hagyományait követte, de többen is idegenben próbáltak szerencsét. Párizsban voltak sikerei például Bertalan Albertnek és Beöthy Istvánnak. Az otthon alkotók közül Makay József emelkedik ki. A tárlat a különböző művészeti ágak és műfajok segítségével átfogó képet nyújt a század képzőművészetéről. (A kiállításon szereplő művészek: Bakky Sándor, Benke László, Bertalan Albert, Bethlenfalvi Simon Ferenc, Bundschuh Ottó, Chiovini Ferenc, Csete Balázs, Csikó Sándor, Gácsi Mihály, Gálffy Béla, Gecse Árpád, Gy. Riba János, Hamza D. Ákos, Horváth István, Kocsis László, Kozmóczki Géza, Laki Ida, Litkei József, Makay József, Mihály Béla, Orosz Gellért, Rácz Kálmán, Sáros András, Váradi Kornél, Vuics István)
 
Szentendrei Képtár és Kamaraterem / Ferenczy Múzeum (Fő tér 2-5.)
SzeKKo III.  "Szentendre vonzásában". Kortárs iparművészeti kiállítás – 2011. július 22. - 2011. október 2.
Az elsősorban Szentendrén, és néhány környékbeli településen alkotó harmincegy művész meghívásával az iparművészeti műfajok és technikák sokszínűségét reprezentáló tárlaton ezüst- és plexiékszerek, kerámia-és üvegplasztikák, textil- és kerámiaképek, és más egyedi kivitelezésű, formatervezett ezüst vagy bronz, gyapjú, len vagy selyem, üveg, agyag, fa vagy akár műanyag alkotások, dísztárgyak, ruhakollekciók, kovácsoltvas művek, grafikák és festmények láthatók. A kiállítás a 2009 nyarán SzeKKo (Szentendrei Képzőművész Kortársaink) címmel indított sorozat részeként került megrendezésre, felidézve az 1990-ig élő szentendrei Tárlatok hagyományát. Klasszikus és kísérletező alkotások egyaránt megtalálhatók itt, nem egyszer a műfajok között átjárhatóság reprezentánsaiként. A kiállítás keretében egy kisebb válogatás a 2008-ban tragikusan elhunyt Nemoda Attila festő- és keramikusművészre emlékeztet.
 
Körmend, Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum (Batthyány kastély)
Körmendi gyógyítók – 2011. július 27. - 2011. október 5.
A múzeum a boldoggá avatott szemorvos, dr. Batthyány-Strattmann László születésének 80. évfordulójáról (1931. január 22) emlékezik meg ezzel a kiállítással, ahol a helyi egészségügy fejlődését meghatározó további négy személyt is bemutatnak: a gyógypedagógus Frim Jakabot, a járási orvos Gergő Samut, az első kórházigazgató Vízi Henriket és a kórházfejlesztő Remetei Filep Ferencet. Életútjuk és működésük dokumentumain túl a két körmendi patika Kőszegen őrzött bútorzatát és felszerelését is meg lehet tekinteni. 
 
Szolnok, Damjanich János Múzeum (Kossuth tér 4.) 
Peremlétben?...és még 13 kérdés a Tiszazugról – 2011. június 25. - 2011. augusztus 21.
A tárlat a Tiszazugnak, a Múzeum munkatársai által az 1960-as évek végétől az 1980-as évek végéig tartó kutatástörténetetét mutatja be. Megismerhetők így a mára már legendássá vált néprajzi felmérések, de a 2007-ben újraindult újraindult kutatás eredményei is. Az OTKA támogatásával öt éves program megvalósításába néprajzosok, történészek, régészek, természettudományos szakemberek és egyetemi hallgatók közösen dolgoznak. A hangsúlyt a táj és az ember kapcsolatára helyezték. A jelen kiállítást is ennek a szempontnak a figyelembe vételével állították össze: miként éli meg, át és túl a tiszazugi táj és ember a 21. század első éveit.
 
Mohács, Kossuth Filmszinház Galéria (Deák tér 3) 
Bárdos Gábor fotómontázsai – 2011. július 1. - 2011. augusztus 6.
Az 1973-ban Mohácson született fotós eredetileg dekoratőrként dolgozott, majd kirakatrendező lett, manapság főként számítógépes alkalmazásokkal kiadványszerkesztést, nyomdai előkészítést végez. A tárlaton azonban más oldaláról mutatkozik be: két népi együttesben is táncol, és 2010 óta a mohácsi sokac dudán játszik. Érdeklik a mohácsi sokacság szokásai, a busójárás, a kóló, a sokacbab főzés ... A kiállításon szereplő montázsok ezekből az élményekből táplálkoznak.
 
Szeged, Fekete Ház (Somogyi u. 13)
Gróf Bánffy Miklós élete és munkássága – 2011. június 25. - 2011. szeptember 8.
Bánffy Miklós gróf, a két világháború között a Bethlen-kormányban külügyminisztere, sokrétű tevékenységet folytatott. 1913-ban például a Varázsfuvola szegedi előadásának egyik jelmezét tervezte, melynek rekonstrukciója a tárlaton látható, és 1934-ben a Szegedi Szabadtéri Játékokon ő rendezte meg az Ember Tragédiája előadást. Tevékenykedett azonban íróként és grafikusként is. Legismertebb tette mégis politikai működéséhez kapcsolódik, azok között volt, akik kieszközölték az ausztriai területek visszacsatolásáról tartott népszavazást, melynek eredményeként 1922-ben a "hűség városa", Sopron és környéke visszakerült az országhoz.
 
Zsámbék, Műemléki Rakétabázis
Újfalusi Éva festőművész kiállítása – 2011. július 23 -2011 augusztus 30.
A Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán pár évvel ezelőtt végzett művésznő itt kiállított képein a színek erejére és a festőiségre helyezte a hangsúlyt, és az önarcképek után most a valóságos és a lehetetlen, a határon való tartózkodás megragadására törekedett. Vissza-visszatérő motívuma a tükör, mely sík felülete ellenére egy új teret képes megnyitni, éppúgy, mint a festmények. Láthatóvá válik rajta keresztül a belső és a külső, a tükör és a tükröződés, az álom és a valóság, valamint az alkotás folyamata, mely – mint fogalmaz - valamit kiemel a fényre, láthatóvá tesz.
 
Veszprém, Művészetek Háza (Vár u. 29.) 
BILL HÁROM GENERÁCIÓ Max Bill, Jakob Bill, David Bill – 2011. július 30 - október 30.
A világhírű svájci építész, képzőművész, formatervező, tipográfus, művészetpedagógus, művészet-teoretikus Max Bill(Winterthur, 1908 – Berlin, 1994.) Vaszilij Kandinszkij, Paul Klee, Oskar Schlemmer, Johannes Itten tanítványaként a 20. századi konkrét művészet egyik legnagyobb egyénisége lett. Jakob Bill (Zürich, 1942-) archeológiai és művészettörténeti tanulmányok után alkotja nagy formátumú képeit, melyeket az élénk, világító színek, és a geometrikus művészet jellemez. Jellegzetesek a kép teréből kilépő szalagmotívumok. A harmadik generációba tartozó David Bill (Zürich, 1976-) geometrikus plasztikákat alkot, melyekben alapvetően a tér-kontrasztok, tér-arányok problematikájával foglalkozik, tárgyiasítva a konkrét, konstruktív és kinetikus művészet megközelítés módjait, elődei művészetére utalva.
 
Kecskeméti KéptárCifrapalota (Rákóczi út 1.) 
Arcképek – 2011. június 17. - 2011. augusztus 7.
Orosz István világhírű grafikusművész és animációsfilm-rendező 60. születésnapja alkalmából szülővárosában rendezett kiállításon a művész életét, pályafutását, világnézetét jelképes arcképeken keresztül mutatják be, melyhez ő maga a következő gondolatot fűzi: "Mindegyik képen valaki más látszik, valakinek az arca, de ha egy beavatatlan néző ott a Cifrapalota fénytörésében mégis önarcképek gyűjteményének látná az összeállítást, azt sem tartom majd meglepőnek, vagy szándékaimmal ellentétesnek". A grafikák mellett animációs filmjeiből is megtekinthető egy válogatás.

Esztergom, Vármúzeum (Szt. István tér 1.)
Közös tér, közös örökség. A Kárpát-medence megújuló épített öröksége – 2011. július 21 – 2011. augusztus 21.
A Magyar Nemzeti Múzeum, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal és a Porta Speciosa Egyesület kiállítása, 
 
 
Előzetes:
Budapest, Műcsarnok (Dózsa György út 37.) 
Filmes átjáró a múltba, a magyar némafilm kora. Sztárok, fotók, plakátok, filmek. – 2011. augusztus  4. – 2011. szeptember 25.
Az Európai Filmes Átjáró – European Film Gateway /EFG/ – 2008 szeptemberében elindított európai uniós projekt, melyben 14 ország 20 filmarchívuma, filmmúzeuma, filmes intézménye vállalt szerepet, hogy az európai filmörökség minél nagyobb részét hozzáférhetővé tegyék. Az első három év munkájának eredménye 790.000 digitalizált filmes dokumentum, melyek között filmek, fotók, plakátok, írásos és hangos anyagok egyaránt szerepelnek. A Magyar Nemzeti Filmarchívumra 1000, a némafilm és a hangosfilm első korából származó fotó és 1200, a kezdetek és a 90-es évek között készült filmplakát közzététele hárult. Közéjük lehet most bepillantani, és a Balázs Béla Stúdió kb. 200 órányi filmtartalmába. Olyan kuriózumokat is lehet majd látni, mint Korda Sándor: Aranyember (1918), Janovics Jenő: Utolsó éjszaka (1917) és Deésy Alfréd: Aphrodité (1918) című alkotása. Vetítések: augusztus 4-én és 18-án, valamint szeptember 1-én, 8-án, 15-én és 22-én 18 órakor.
 
 
 
II. Bemutatjuk
 
Konzervált halomsír a Halstatt kultúra korából (Kr.e. 8-5 sz.)
A 115. számú sírt, melynek kövekkel övezett halma kb. 15 máter átmérőjű, a feltárást követően a látogatók számára is elérhetővé tették. A régészeti park létrehozásakor Poroszlai Ildikó elképzelésének megfelelően egyszerű tárlatvezetéses bemutatás helyett kb. negyedórás hang és fényjáték formájában ismerkedhetnek meg az érdeklődők az ott feltárt emlékekkel, részletekkel, és magával a temetési rítussal. Az elhamvasztott előkelő halott maradványait a halom közepén elhelyezkedő kamrába vezető folyosón helyezték el, és a kamra erre néző részében helyezték el a túlvilági életükhöz szükséges élelmiszereket. Érdekes módon, a halotti máglya még parázsló darabjait is elhelyezték ebben a kamrában a többi melléklettel együtt, melyek közül - feltehetően még közvetlen a temetés után - a fémtárgyakat elrabolták  …
 
Bronzkori házak
Többféle épület rekonstrukciója is megtalálható itt, köztük egy hajóformára emlékeztető ház, melyet feltehetően az egész közösség használt, és lakóházak, köztük egy korabeli rézműves tekintélyes méretű háza, melyben különválik a konyha és a lakótér. Az előbbiben egy kisebb, négyszögletes mélyedés munkagödör és verem is lehetett, és a ház közepe táján egy négyzetformájú kőtábla fekszik, ami a feltételezések szerint oltár lehetett. Nem messze tőlük egy férfi és egy nő modellje, melyen látni, hogy hogyan öltözködhettek annak idején, és nagy, gabonatároló edény …
 
Vaskori falu
Az immár tágasabb, biztonságosabban megépített házak között a napokban helyeztek el egy vas hevítésére szolgáló kemencét. Ez homok és agyag keverékével készült, és sekély gödör felett áll. A bucavas kovácsolásához szükséges izzítást végezték benne ...
 
A tárlatok helyszíne:
Régészeti Park, Százhalombatta (Poroszlai Ildikó u.1. 
 
 
Ha kíváncsi vagy a részletekre, itt meghallgathatod!
 
 


 
 
Zenei betétek:
Jeff Johnson, Way of the warrior
Jeff Johnson, The ancient song
(Celtic songs)
 
Szerkesztő-műsorvezető: dr. Győry Hedvig
Zenei szerkesztő: Király Hedvig
Technikai munkatárs: Molnár Bernadett
 
 A műsor a KKDSZ támogatásával készült.