Szombathy Zoltán, Rokonsági rendszer és konfliktusok a közel-keleti nomád társadalmakban

Szombathy Zoltán,  Rokonsági rendszer és konfliktusok a közel-keleti nomád társadalmakban. Szegmentált ágazatok rendszere
 
2019. május 07. 17:30 - 19:00
ELTE BTK (1088 Budapest, Múzeum körút 4/B, félem. 172.)
 
desert-elte190507_szombathyz-nomadtarsadalom-ea.jpg

Szombathy Zoltán docens, az ELTE Sémi Filológiai és Arab Tanszék vezetője. Kutatási területe a Közel-Kelet és az iszlám világ társadalomtörténete és néprajza. Az arab nyelv és kultúra mellett szuahéli és indonéz nyelvvel, illetve a fekete-afrikai és délkelet-ázsiai iszlám kultúrával is foglalkozik. Több magyar és idegen nyelvű könyv szerzője. Kutatóként több évet töltött az Egyesült Államokban, Nyugat-Európában és az arab világban. Az utóbbi években a délkelet-ázsiai térségben folytatott antropológiai terepmunkát a népi iszlám vallásosság tárgykörében.
 
Rokonsági rendszer és konfliktusok a közel-keleti nomád társadalmakban című előadásának kiindulópontja szerint a Közel-Kelet és Afrika számos harcias nomád népcsoportjára jellemző rokonsági rendszert az antropológiai szakirodalom a szegmentált ágazatok rendszereként emlegeti. Ilyen rokonsági rendszert találunk többek között az arab nyelvű közel-keleti beduinoknál, a Szahara berber nomádjai között, illetve Afrika északkeleti részének muszlim és nem muszlim pásztornépeinek nagy részénél (pl. szomálik, afarok, bedzsák, nuerek). Az előadás ennek a nagyon jellegzetes társadalmi berendezkedésnek a legfőbb jellemzőit kívánja bemutatni, továbbá áttekinti azt, hogyan nyomja rá a bélyegét ez a társadalomszerkezet egy sor jelenleg is dúló politikai konfliktus és háború alakulására (pl. líbiai, iraki, jemeni, szomáliai, dél-szudáni polgárháború).