A buborék és a mikro, avagy a túlhevítés veszélyei


A buborék és a mikro, avagy a túlhevítés veszélyei

"Egy fiatalembernek kedve támadt egy csésze kávéra. Elővette a
csészéjét, megtöltötte vízzel és (mint már annyiszor) a mikrohullámú
sütőbe tette, hogy a víz megmelegedjen. Nem emlékszem már pontosan
mennyi időre állította be az órát, de arra igen, hogy azt mondta fel
akarta forralni a vizet. Amikor a beállított idő lejárt, kivette a
csészét a mikróból, belenézett, és csodálkozva vette észre, hogy a víz
nem forrt fel. Abban a pillanatban a csésze "robbant" és egész
tartalma az arcába csapódott.
A csésze még épségben volt mikor eldobta, tartalmát pedig a vízben
felgyülemlett energia "robbantotta fel". Az arca tele lett
hólyagokkal, arcát első és másod fokú égési sebek borítják, nagy a
maradandó sebhelyek valószínűsége. Bal szemén akár a látása is
sérülhetett. Kórházi tartózkodása idején a kezelőorvos elmondta, hogy
ez, sajnos, elég gyakori eset és figyelmeztetett, hogy soha ne
melegítsünk csak vizet a mikróban. Ha vizet szeretnénk melegíteni,
valamit mindig tegyünk a csészébe, fapálcikát, teafiltert stb, ami a
keletkező energiát elvezeti. Sokkal biztonságosabb azonban a vizet
vízforralóban melegíteni."



A General Electric válasza:

"Köszönjük a megkeresést. Örömmel állok rendelkezésükre. Az önökhöz
beérkezett e-mail tartalma megfelel a valóságnak. Mikrózott vízben és
egyéb folyadékokban nem mindig keletkeznek buborékok a forráspont
elérésekor. Tulajdonképpen túlhevített állapotba kerülnek, és nem
keletkeznek buborékok. A túlhevített folyadék akkor fog kiforrni a
csészéből, amikor megmozdítjuk, vagy például kanalat vagy teafiltert
helyezünk bele. Hogy ez ne történjen meg és megelőzzük az esetleges
sérüléseket, soha ne melegítsünk csészében bármilyen folyadékot két
percnél hosszabb ideig.

Melegítés után hagyjuk a csészét még 30 másodpercig a mikróban állni
és csak azt követően vegyük ki és tegyünk bele kanalat vagy bármi
mást."


Egy technika tanár a következő magyarázatot fűzte az esethez:

"Köszönöm a mikrohullámú sütővel kapcsolatos figyelmeztetést. Nem az
első eset, amellyel találkozom. Az oka egy túlhevítésként ismert
jelenség. Vízmelegítés közben bármikor előfordulhat, különösen akkor,
ha az edény, amelyben a vizet melegítjük új, vagy ha csak kis
mennyiségű vizet melegítünk (fél csészénél kevesebbet). Az történik,
hogy a víz gyorsabban melegszik föl, még mielőtt buborékok
keletkezhetnének. Ha a csésze nagyon új, akkor nincsenek még rajta
kisebb felületi karcolások, repedések, amelyek a buborékok képződését
elősegítenék. A felgyülemlett hőt elvezető buborékok hiányában a
folyadék nem kezd forrni, hanem tovább melegszik, jóval saját
forráspontja fölé. Amikor azután ilyen állapotban a csészét
megmozdítjuk, vagy a folyadékot megkeverjük, rohamosan beindul a
buborékképződés és kiszorítja a csészéből a forró folyadékot.