Wadi Szóra és Almásy László

Wadi Szóra és Almásy László
 
Új értelmet nyerhetnek az „angol beteg”, vagyis Almásy László (1895–1951) által 1933-ban a Szaharában felfedezett 7000 éves barlangrajzok.
 
Egy magyar kutató, Zboray András (50) szerint, amit az elmúlt 80 évben úszó emberalakoknak hittek, azt a kőkorszaki művészek egészen másnak szánták. Szerinte a környéken körülbelül 9000 évvel ezelőtt száradtak ki az utolsó édesvizű tavak, a rajzok keletkezésekor tehát aligha volt bárkinek lehetősége úszkálni a rohamosan elsivatagosodó vidéken.
 
almasy_wadisora.jpg
Az ábrázolások kb. 7 ezer éve születtek. Sokáig azt hitték, az emberek úsznak a rajzokon
 
Zboray András szerint tévesek az eddigi elképzelések – Az emberalakok nem úsznak, hanem mintha lebegnének a fej nélküli vadállatok felé. Az emberek egyértelműen összefüggésben vannak a bizarr, kitalált lénnyel. Ez nyilvánvalóan szimbolikus, bár a jelentését nem ismerjük – mesélte lapunknak Zboray, aki több expedíciót is szervezett a környékre. Szerinte a szóban forgó, úgynevezett Wadi Sora-i kultúra barlangrajzai az elvont ábrázolások révén kilógnak a többi szaharai barlangrajz sorából.
 
A magyar kutató elmélete nemcsak legtöbb kollégájának mond ellent, de Almásy magyarázatának is. Az Afrika-kutató arisztokrata úgy vélte, hogy a rajzok a kőkorszaki ember mindennapjait ábrázolták, közvetlenül az éghajlat megváltozása előtti időkből, amikor még víz borította a sivatagot.
 
forrás: Blikk, 2015. január 15.