5 tévhit, amiből egy szó sem igaz

Öt tévhit, amiből egy szó sem igaz
 
Vannak téveszmék, amelyeket egyszerűen képtelenség kiirtani a köztudatból, olyan keményen tartják magukat. Mindenki szentül hisz bennük, mert már a nagypapája is így tudta, pedig ettől még nem válik igazzá egy örökérvényűnek hitt tévedés! A kölni származású Norbert Golluch utánajárt egy rakás közhiedelemnek, és jól megcáfolta azokat. Nyomozásai eredményéből könyvet adott ki Az 555 legelterjedtebb téveszméről, mi bemutatjuk ezek közül az 5 legérdekesebbet.
 
A pisai a legferdébb torony a világon
Németországban van egy még ferdébb! A Suurhusenben található evangélikus-református templom dőlés-szöge ugyanis 5,19 fok. A torony 27,37 méteres magasságánál ez 2,47 méteres elhajlást jelent, és ezzel bekerült a Guinness Rekordok könyvébe is. Az olaszországi Pisa városában lévő torony dőlésszöge „csak” 4,86 fok!
 
Frankenstein szörnyeteg volt
Nem a teremtményt, hanem alkotóját hívták így! Mary Shelley írónő 1818-ban írt regényt egy Viktor Frankenstein nevű fiatal tudósról, aki egy emberi lényt hozott létre mesterségesen.
 
A Titanic katasztrófája volt a legnagyobb hajóbaleset
Az elsüllyeszthetetlennek tartott Titanicon körülbelül 1500 ember lelte a halálát, miután az Atlanti-óceán északi részén jéghegynek ütközött. Lényegesen több emberáldozatot követelt azonban a Wilhelm Gustloff nevű német hajó katasztrófája, amelyet egy szovjet tengeralattjáró torpedózott meg néhány hónappal a 2. világháború vége előtt a Keleti-tengeren. A cirkáló több mint 8800 civilt és katonát szállított, akik a közelgő Vörös Hadsereg elől menekültek. A katonai akció következtében a legénységgel együtt több mint 9000-en merültek hullámsírba.
 
A martoni táv annnyi, mint Marathón és Athén távolsága
A legenda szerint, amikor a görögök legyőzték a perzsákat, a hírnök futva vitte a hírt Marathónból Athénbe, és e tett emlékére futnak ma 42,195 kilométert az atléták. Valójában Marathon és Areopag (itt tanácskozott a Legfelsőbb Tanács) csak 39 kilométernyire van egymástól, ennyit futottak eleinte a maratoni futók is. A távot 1908-ban növelték csak meg az angol királyi család kívánságára, akik a windsori kastély erkélyéről akarták látni a célegyenesben futó versenyzőket.
 
Hollandia a tulipán hazája
A 17. században Bécsen keresztül Elő-Ázsiából, Perzsiából és Törökországból került ez a szépséges tavaszi virág Hollandiába. Rövid időn belül olyan óriá­sira nőtt a kereslet a hagymák iránt, hogy az egekbe szökött a ritkább fajták ára.
forrás: Blikk, 2014-11-17.