Szarajevó és a kairói minta

A szarajevói nemzeti könyvtár újjáépítése kapcsán
Rohamléptekkel halad a szarajevói nemzeti könyvtár újjáépítése, így a boszniai főváros emblematikus épülete valószínűleg időben elkészül az első világháborút kirobbantó szarajevói merénylet júniusban esedékes 100. évfordulójára.
 
A boszniai fővároson keresztül folyó Miljacka partján, az Osztrák-Magyar Monarchia idején, 1892 és 1894 között épült mór stílusú műemlék épület 1992-ben a boszniai szerb hadsereg ágyútűzétől lángra lobbant, majd nagy része romba dőlt. A felújítási munkálatok 18 évbe teltek, majdnem kilencszer annyi időbe, mint annak idején magának az épületnek a megépítése.

Az építészeknek nem kevés idejükbe telt, hogy felkutassák az építmény apró részleteit megörökítő dokumentumokat és fényképeket annak érdekében, hogy a visszaadják a hajdan mintegy kétmillió könyvet és kéziratot őrző könyvtár eredeti ragyogását.

A könyvtárnak nem volt katonai jelentősége, így az épület romjai a szarajevóiak által „városgyilkosságnak” nevezett aktus szimbólumává váltak: a fogalom azokat a támadásokat jelöli, amelyek a város kulturális vívmányai ellen irányultak.

Alexander Wittek sziszeki (Sisak, Horvátország) születésű osztrák mérnök tervezte az épületet, amelynek részleteit a kairói könyvtár és a granadai Alhambra ihlette. Az épületet 1894-ben adták át. Később, 1921-től, amikor Bosznia-Hercegovina a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság része lett, itt működött a szarajevói önkormányzat, majd 1951-től kapta meg az épületet a nemzeti könyvtár.

A több mint 16 millió eurós felújítási projekt költségeinek több mint felét az Európai Unió állja. A mintegy kétezer négyzetméternyi fal- és mennyezetfelület mór stílusban való újrafestése kereken egy évet vett igénybe - hangzott el egy múlt heti sajtóbejáráson.

A nevezetes épülettől 500 méterre lőtték le 1914-ben Ferenc Ferdinánd trónörököst és feleségét, Szófia hercegnőt, és ez volt a közvetlen oka az első világháború kitörésének. A szarajevói vezetőség tervei szerint a merénylet 100. évfordulóján, június 28-án a Bécsi Filharmonikusok adnak koncertet a könyvtárban.
 
 
Forrás: epoch.hu sajtófigyelő 2014-04-15 16:49, honvedelem.hu / MTI 

Kis kiegészítés:

Más források szerint II. Haszan mecsetje szolgált mintául Kairóból. (Wikipédia)
A homlokzat porcelánfrízét Zsolnay Vilmos tervezte, és a kivitelzés a Zsolnay porcelángyárból származott.

Alexander Wittek egyébként korábban  lelkes sakkozó volt, aki 1881-ben a Berlini sakkbajnokságon az 5. helyet, 1882-ben a Bécsi bajnokságon a 9. helyet érte el. Azért hagyta abba a sportszerű sakkozást, hogy idejét az építészetnek szentelhesse. (forrás) A mameluk stílus tanulmányozása érdekében kétszer is elutazott Kairóba. A kivitelezést nem ő fejezete be – mentális betegsége miatt öngyilkos lett.

Az épület 1895-től városházaként működött a 2. világháborúig, utána a Nemzeti és Egyetemi Könyvtárrá alakították.