Egy újabb magyar ötlet: az utasbiztosítás

Utasbiztosítás = magyar találmány

Googlizás közben láttam, hogy az utasbiztosítást  egy pécsi fakereskedő, Cserkúti Engel Miksa találta fel. Egy svájci üzleti úton 1905-ben találkozott az ötletadó esettel. A luzerni pályaudvaron az egyik peronon várakozott valaki kofferével. Ez egy gőzmozdony szikrájától lángra kapott. Utasunk kártérítést követelt, amit először elutasítottak. Hosszas huzavona után végül jelképes összeget kapott. Emberünk körbeutazta Európa vasúttársaságait, és megkérdezte őket, hogy mi a szokás náluk hasonló esetekben.  Egyik társaság sem kívánta utasai veszteségeit megtéríteni.
 
Cserkúti Engel Miksa fejéből kipattant az "isteni szikra", és 1907. május 9-én megalapította a világ első, ilyen társaságát Budapesten, Európai Áru és Podgyászbiztosító Rt. néven. Nem sokkal később egy bécsi leányvállalatot is létrehozott, majd Münchenben és Prágában alapított leányvállalatokat. Alig 10 év múlva 17 európai leányvállalat működött. A történethez persze az is hozzátartozik, hogy közben az általános biztosításokkal foglalkozó Assicurazioni Generali és a Münchener Rückversicherung biztosítók is betársultak, és  velük tudott kialakulni az Európai Utasbiztosító európai méretű hálózata.
 
Persze hamarosan követték mások is a példáját, és saját ízlésük szerint alakították a biztosítókat. Ez ma is így van, ahány biztosító, annyiféle kínálat. Itthon mindenesetre 1954-ben államosították a Cserkúti Engel Miksa alapította részvénytársaságot. A régi gyökerekhez pedig csak 1989-ben tértek vissza a Generali biztosító hazai feltűnésével. 1997. január 1-jén alakult aztán meg a kifejezetten csak utasbiztosításokra specializálódott önálló Európai Utazási Biztosító Zrt (EUB).