Meghívó a káli II. Bor & Póló napokra

Szentbékkálla egy festõi falucska Balatonfüredtől kb. 25 km-re, a Balaton-felvidéki Káli-medencében elterülő erdõs hegyek között. Ezek alatt kis családi birtokokon márkás fehérborokat termelnek, de a szőlő között vulkanikus talaján a mandulafák is jellemzőek. Lejjebb maga a falu terül el év-százados hagyományokat őrző, fehérre meszelt házaival és templomával, melyek között élénk közösségi élet folyik. Orgonakoncertek, táncmulatságok, színi előadások, kiállítások … és lovas sport rendezvények. Nagyon szép falucska, innen sok helyre lehet kirándulni, és mivel már sokan felfedezték rengeteg panzió és vendégház van.
 
A Káli Lovaspóló Klub titkáraként szeretném Önöket tájékoztatni, hogy klubunk lovaspóló versenyt rendez Szentbékkállán (a Káli-medencében) 2010. augusztus 6-7-8-án, ez az un. II. Bor & Póló rendezvény. Versenyünkre meghívtuk Ali Kashev-et (egyiptomi amatőr játékos), aki meghívásunkat elfogadta, tehát mind 3 napon játszik velünk a versenyünkön. Rajta és a magyar játékosokon kívül pedig 2 professzionális argentin játékos vesz még részt.
Amennyiben felkeltettük érdeklődésüket látogassanak el hozzánk  a versenyre.
További info: www.kalipoloclub.hu, www.szentbekkalla.hu.
 
Néhány szó a lovaspólóról:
Több mint kétezer éves játék, ázsiai eredetű. Az Indiában állomásozó angol katonák fedezték fel az 1850-es évek környékén és az angolok terjesztették el az egész világon. Az ő közvetítésükkel kerül el Egyiptomba is. Az 1920-as és 1930-os években még olimpiai sportág volt. Jelenleg az argentínok a világon legjobbak e sportágban, ott szinte olyan mint a foci, számos lovaspóló stadion van Buenos Aires szerte.
Hazánkban e sportágat 1880-as évek környékén Andrássy Géza gróf honosította meg, Anglia után másodikként Budapesten alakították meg a Lovaspóló Egyletet.  Magyarországon a 2. világháború előtt virágzó lovaspóló élet folyt, volt pólópálya a Vérmezőn és a Margit-szigeten is. A hazai válogatott az 1936-os berlini olimpián 4. helyezést ért el. Aztán a kommunista rezsim úrisportnak titulálta és teljesen tönkre tette e sportágat.
 
Egyesületünkről röviden: 
Elnöke, Dvoracsek György, 1993 környékén ismerkedett meg a lovaspólóval és vált a szerelmesévé. Ő találta meg Szentbékkállát is, ahol kialakított egy lovaspóló pályát, megalakította a Klubot és szervezi a játékosokat. Egyébként hazánkban 3 lovaspóló pálya található, viszont sajnos  nagyon kevés aktív játékos van ez idő szerint. Ennek ellenére mi töretlen lelkesedéssel dolgozunk, egyesület lévén, természetesen mindenféle marketing források nélkül.
A Káli Lovaspóló Klub játékosai sokat járnak játszani külföldre. Egy kairói lovaspóló klubban tett látogatás során ismerkedett meg Dvoracsek György Ali Kashev-vel. Ali is amatőr játékos, de nagyon jó szinten műveli a játékot, a magánéletben egyébként pilota. Többször játszott már nálunk Szentbékkállán. Mivel ilyen jó a viszony, ezért újra meghívtuk az említett Bor & Póló rendezvényünre, ő pedig elfogadta a meghívást, így színesíthetjük a csapatot. Azt gondoljuk, hogy a sport, a gasztronómia, a bor összekapcsolódásával színes, érdekes programot kínálhatunk az érdeklődőknek.
 
Egyébként a Pegazus lovas magazin júniusi számához a vásárló kaphatott egy Bor & Póló kiadványt, amelyet egyesületünk tagjai készítettek. Ez az első olyan magazin hazánkban, amely a lovaspólóval foglalkozik.

 

 
Üdvözlettel, Kocsis Katalin klub titkár