Tutanhamon kincsei Budapesten

Előzmény

 
Howard Carter megszállottan hitt abban, hogy egyszer megtalálja Tutanhamon sírját és annak ellenére nem tágított ettől, hogy neves tudósok is kétségbe vonták a sír létezését. A kalandfilmbe illő történet katarzisa egy fantasztikus, egyedülálló lelet…

Időutazás az ősi Egyiptom titokzatos világába


Howard Carter régészt lenyűgözte a szemei elé táruló kincsek látványa, amikor 1922. november 26-án először bepillanthatott Tutanhamon fáraó sírjába. Az eléje táruló kamrák néhol a plafonig zsúfolva voltak felbecsülhetetlen értékű sírmellékletekkel. A „Tutanhamon – sírja és kincsei” című kiállítás ennek a csodálatos pillanatnak az átélését teszi lehetővé a látogató számára. Tutanhamon sírjának három kamráját a kincsekkel egyetemben az eredeti állapotnak megfelelően, életnagyságban rekonstruálták, hogy ezáltal a látogató valósághű benyomást nyerhessen azon ajándékok lenyűgöző gazdagságáról, amelyek a királyt voltak hivatottak szolgálni a túlvilágon tett mágikus utazása során. A legjobb egyiptomi kézművesek készítették el több mint 1000 fontos lelet élethű reprodukcióját, a hagyományos eljárások és a modern gyártási módszerek együttes alkalmazásával. Az ókori egyiptomiak kultúrájával és hitvilágával – halotti kultuszukkal, isteneikkel, uralkodói családjaikkal és titokzatos hieroglifáikkal – kapcsolatos információk látványosan, a legmodernebb médiatechnikával kerülnek feldolgozásra és bemutatásra.

Az elfelejtett fáraó

 
Tutanhamon az egyiptomi történelem egyik legrejtélyesebb alakja.Abból a 18. dinasztiából származik, amely az Újbirodalmat megalapította és amellyel egy új, kulturális virágkor köszöntött be.Ehnaton fáraó és feltehetően fő felesége, a híres Nefertiti fia 7 évesen lett fáraó, és korán, körülbelül 19 évesen hunyt el, tisztázatlan körülmények között.Utódai minden emlékműről kitörölték a nevét, így egyetlen királylistán sem szerepelt és feledésbe merült.Ismeretlenül, sírjában elrejtve nyugodott majdnem három és fél évezreden át a Királyok Völgyében – amíg végül Howard Carter rábukkant a sírjára.
 

Világviszonylatban egyedülálló élmény

 
A kiállításon bemutatott sírbeli kamrák és kincsek ennyire teljes készlete a világon sehol sem látható – még Egyiptomban sem.Tutanhamon eredeti sírját ugyanis a Királyok Völgyében már szinte teljesen kiürítették.A kincsek legnagyobb része üveg és védőzár mögött, vitrinekben található a kairói Egyiptomi Múzeumban.A sír eredeti állapotának megfelelő térérzet csak a „Tutanhamon – sírja és kincsei” kiállításon tapasztalható meg.
 
A kiállítás két neves egyiptológus, Dr. Wolfgang Wettengel és Dr. Martin von Falck szakmai támogatásával jött létre. Ezen a kivételes kiállításon a Tutanhamon-sír három kamrájának és több mint 1000 tárgyának a világon egyedülálló, életnagyságú másolata és a legmodernebb technika segítségével megtapasztalhatóvá válik a fáraók aranykora. A megtapasztalt élmények szemléletes módon közvetítik a látogató számára a gyermekkirály rövid éltének és rejtélyes halálának történelmi hátterét.
 

Tutanhamon kincsei Budapesten

 
Október 24-én Tutanhamon sírjának kapui megnyílnak a látogatók előtt, a rendkívüli kiállítás 2010 áprilisáig fogadja az érdeklődőket és remélhetően, más városokhoz hasonlóan kiemelkedő és sokakat vonzó kulturális eseményként fogja gazdagítani Budapest kiállítási palettáját.
 
Budapesten a VAM Design Center ad otthont a kiállításnak 2009. október 24-től 2010. április 26-ig. Nyitva tartás mindennap (ünnepnapon és hétvégén is) délelőtt 10h és este 8h között, a pénztár ½ 7h-kor zár.


Belépéskor minden egyes látogató egy audioguide-ot (elektronikus tárlatvezetőt) kap, amely végigkíséri a kiállításon és amelyből valamennyi kiállított tárggyal kapcsolatban érdekes információkat hallgathat meg.

Az audioguide 4 nyelven – magyarul, angolul, németül, spanyolul – áll a látogatók rendelkezésére.
 
A VAM Design a belváros szívében, a VI. kerület Király utca 26. szám alatt található, közel a Deák téri metró illetve villamos megállókhoz, de rövid sétával megközelíthető a 4-es, 6-os villamos Király utcai megállója felől végig a Király utcán.
A gépkocsival érkező vendégek kedvezményesen parkolhatnak a Holló utcai illetve Székely Mihály utcai EZ parkolókban.

 

JEGYÁRAK HÉTKÖZNAP
Családi (2 felnőtt és maximum 2 gyermek részére 14 éves korig)
8 400 Ft
Felnőtt
3 300 Ft
Diák, nyugdíjas (igazolvánnyal)
2 500 Ft
Gyermek (2-14 éves korig)
2 100 Ft
Felnött csoportos jegy minimum 10 fő min. 24 órával előre bejelentve
2 900 Ft
Iskolai csoport jegy min. 10 fő min. 24 órával előre bejelentve
1 900 Ft
 
JEGYÁRAK HÉTVÉGÉN ÉS ÜNNEPNAPOKON
Családi (2 felnőtt és maximum 2 gyermek részére 14 éves korig)
9 900 Ft
Felnőtt
3 900 Ft
Diák, nyugdíjas (igazolvánnyal)
2 900 Ft
Gyermek (2-14 éves korig)
2 500 Ft
Felnött csoportos jegy minimum 10 fő min. 24 órával előre bejelentve
3 300 Ft
Iskolai csoport jegy min. 10 fő min. 24 órával előre bejelentve
2 200 Ft

Tutanhamon kincsei Budapesten
Tutanhamon kincsei Budapesten