Dr. Bangha Imre az indiai Rámcsarit-mánasz költeményt mutatja be

No replies
demese's picture
Offline
Joined: 2021 Jan 11
Kedves Barátunk!
 
Mindenkinek egészségben gazdag, boldog Új Évet kívánok.
 
Ez évi első előadónk jól ismert név mind az Indiával foglalkozók, mind az India iránt érdeklődők körében. Mivel munkája Oxfordhoz köti, ezúttal is - csakúgy, mint az előző hónapokban - a Voxomos virtuális térben találkozunk az előadóval.
 
Vendégünk:      Dr. Bangha Imre indológus, egyetemi tanár
Téma:                 Tulszídász és „Ráma tetteinek tava”
Időpont::            2021. január 20., szerda, 17.30
Helyszín :          https://eoibudapest.voxomos.ai/MIBT
 
A témáról: Kevesen tudják, hogy a szanszkrit Bhagavadgítá mellett az indiai, különösen az észak-indiai hinduizmus legkedveltebb szövege az óhindi nyelvű Rámcsarit-mánasz, azaz Tulszídász és „Ráma tetteinek tava”. Az illusztrált előadás bemutatja a költeményt és szerzőjét és elemzi a mű helyét a hindi irodalomban.    
                                                           
Az előadóról: Dr.Bangha Imre az Oxfordi Egyetem Keleti Karának docense és az ELTE Indológia Tanszékének címzetes egyetemi tanára. Tanulmányait Budapesten, az ELTE magyar-indológia szaká, majd pedig az indiai Sántinikétanban, a Visva-Bhárati egyetemen végezte. Kutatási területe egyrészt az óhindi költészet, másrészt a bengáli kultúra magyarországi recepciója. Több észak-indiai nyelv irodalmából közölt magyar fordításokat. Könyvei és szaktanulmányai angolul, hindiül, urdúul és magyarul jelentek meg.
 
Erre a virtuális találkozóra is, melyhez bárhonnan lehet csatlakozni, szeretettel várunk mindenkit.
 
Üdvözlettel,  
 Debreczeni Emese,
főtitkár