Délutáni napközi 2.

No replies
mebt's picture
Offline
Joined: 2009 Dec 7
Délutáni napközi 2. / Egy megkésett levél
 
A program abból a szükségből táplálkozik, amely minden ember alap léte – tudás.
Amikor először Gizában jártam egy ásatással kapcsolatos konferencia kapcsán, érdekesnek tartottam a nyüzsgő helyet. Nem csak az lepett meg, hogy sok 30-40 éves mikrobuszok tele emberrel szinte száguldanak több sorban tornyosuló utakon, de az a hangzavar amelytől a saját hangomat se hallottam kissé elriasztott az itteni élettől.
zied.jpg
Turista szemmel kívülről figyeltem az eseményeket és próbáltam hozzá szokni az itteni világhoz.
Nem könnyű. Külföldiként sok olyat nem láthattam akkor, amit azonban most, hogy közeli kapcsolatban vagyok a környéken élő emberekkel látok és számomra ez lett a valóság. A csoda a misztérium eltűnt szemem elől, mert a fájdalmat, az éhezést, a keserűséget veszem észre mindennapi utam során.
 
A gondolat így merült fel bennem először: mi lenne, ha az utcán járó és kéregető gyerekeket egy játékra hívnám és eközben tanítom őket angolra és a foglalkozás után adok nekik valamilyen gyümölcsöt vagy ételt, vizet, ami kincs ezen a helyen.
Turista szemmel nem látható az, hogy a világ ötödik csodájaként emlegetett piramisok körül milyen nyomorúságos az élet a gyerekeknek.
A program 2013 tavaszán kezdődött és rövid tartózkodásaim idejére napi programmá vált.
Most 2014-ben nyári utazásom során komolyabbá vált bennem az a vágy, hogy ezeknek a gyereknek és ezáltal szüleiknek is oly módon adjak támogatást, amely nem sérti a kulturális hátterüket, épp ellenkezően támogatja őket abban, hogy betekintést kapjanak egy másfajta probléma megoldásban, lássák van kiút a nehéz helyzetből, még akkor is, ha már minden veszve van.
Az új miniszter Abdul Fattah Sisi eddigi tervei megvalósulni látszódnak. Az utakon és így ezen a környéken is a Piramisokat körbe vevő falak mellet felhalmozódó szemét rendszeres eltávolításával, a környék más hangulatot áraszt és az irdatlan szeméttől a bűz lassan tova tűnik – legalábbis ebben bíznak többen, hogy így is marad. Hetente étellel segítik a családokat, tészta, egy liter olaj, személyenként 5 ”kenyér”, amelyet kártya bemutatással megkaphat minden család a kijelölt helyeken.
Az utcákon több helyen, így itt is az elektromos művek nagy teljesítményű lámpákat szerel fel, hogy a sötét utcákon is biztonságosan lehessen közlekedni.

Hát ennyit a közérdekű hírekről itt El Haram környéken.

elso_nap.jpg  elso_reggeli.jpg kezmosas.jpg  

A délutáni napközi 2014. szeptember 2-án folytatódott rendszeres összejövetelekkel. Először 3 gyermek vett részt, majd másnapra, amikortól az időpontot számolom 9 gyermek jött el. A létszám azóta 15-re növekedett, de vannak akik állandóan jönnek, míg mások csak hébe hóba, ahogyan a szüleik engedik, hiszen ők azok a gyerekek, akik már dolgoznak, lovakat hajtanak vagy megülnek 5 éves korban, és irányítják azokat minden probléma nélkül, vagy etetik őket míg más gyerekek bevásárolnak, súlyos terheket cipelnek, de ez itt normális… szükséges az életben maradáshoz… és így tovább…
 
Készítettem fényképeket is, aminek nagyon örültek. A többször találkozás alkalmával lassan tisztul a kép, melyik gyermek miben tehetséges, de a szüleiknek nincs pénzük külön órákra vagy az iskolában speciális foglalkozásra, így ez a feledésbe merül. Ezt nem szeretném és így azoknak akiknél látom, hogy több mozgásra van szükségük, azoknak megszerveztem, hogy a sivatagban létrehozott sport pályára bemehessenek, és külön engedéllyel ha velem maradnak, oda tudunk járni képességeik fejlesztése érdekében, és csak maga a játék öröméért. Számukra ez nem megengedett, de kérelmemmel bejuthattak. Az egyik kisfiú pl a falon fel tud mászni könnyedén, pedig a fal 3 méternél kissé magasabb és a tetejére nevetve felül, mint „egy pókember”. Őt Basemnek hívják és 13 éves.
Tudnám még sorolni, melyik gyermek miben tehetséges, de ezt majd később…
 jatek3.jpg  jatek2.jpg
Szükségünk lenne olyan társas játékokra, amelyekkel a hűvösebb idő beköszöntével letudom kötni figyelműket, pl, dominó, sakk, malom stb, vagy színesek, gyurma, filctoll, lego, puzzle stb. és persze minden egyéb, amit szívesen juttatnának ki a gyerekeknek.
 
A gyerekek szeretnek a programokra járni, ami az iskola kezdése előtt (szeptember 21.) délelőtt két órás volt, míg most délután 15-16 között van.
Az angol szavak használata gyorsan beépült a mindennapi szavaik közé, mert a szüleiket angolul hívják, de azt is örömmel mondhatom, hogy az olyan nehéz szavak egyike mint pl. az exactly egy 6 éves gyermektől, aki különben nem beszélt egyáltalán angolul semmit, most a gyakran mondogatott szavai között vannak.
 
Hát ennyi mára a történet, de később szívesen elmesélem, hogyan mentettek meg a gyerekek négy kiskutyát, milyen kifejezéseket képesek használni a gyakori találkozásaink során, amelyből látom, hogy van remény és a felemelkedésük egyik esélye, hogy tudják használni az angol nyelvet, amely növeli az iskolában angol órákon halottak rögzítését és így előre haladásukat…
 ajisra_varva.jpg
Üdvözletünket küldjük  a gizai Piramisok lábánál élő gyerekekkel együtt!

 
Nadzsal Ida