Kirándulás Debrecenbe

Időpont: 
2013 Feb 24 - 08:00 - 20:00
Helyszín: 
Debrecen, Déri Múzeum - "Homokba temetett múlt"

Kedves MEBT tagok!

2013. febr.  
 
 
A legutóbbi ülésünkön egy közös kirándulást terveztünk a "Homokba temetett múlt" c. tárlat megtekintésére február 24-én a debreceni Déri Múzeumban.
 
Ez egy időszakos kamara-kiállítás, melynek
  • egyik felében Déri Frigyes (1852-1924) óegyiptomi gyűjteményének darabjai tekinthetők meg, és a két múmia modern vizsgálatának az eredménye, melyet fotók, poszterek, 3D-s képek és egy kisfilm tesz lehetővé,
  • a másikban a Református Kollégium hajdani földrajz-természetrajztanárának, Kovács Jánosnak (1816-1906) a közel 160 évvel ezelőtt megtett egyiptomi utazásán gyűjtött néprajzi és természettudományi műtárgyai és más emlékei láthatók.
Az utazás lehetséges módjait és költségeit áttekintve, a legkedvezőbbnek a buszbérlést tartottuk. A tervek szerint reggel 8-kor indulunk Budapestről, és este legkésőbb 17 órakor visszafelé Debrecenből. Debrecenbe érkezés után együtt látogatjuk meg a kiállítást, utána pedig mindenki érdeklődésének megfelelően néz körül a városban, ill. osztja be idejét.
 
Kérem, hogy aki részt kíván venni rajta, jelezze február 22-ig a mebt@mebt.hu vagy gyory@szepmuveszeti.hu címen.
 
 
Várom a mielőbbi visszajelzéseket,
 
dr. Győry Hedvig
MEBT főtitkár
 

 

Comments

Debreceni kirándulás Február

Debreceni kirándulás

Február 24-én Debrecenben jártunk a"Homokba temetett múlt" című kiállításon.

A tárlat első részében a múzeumalapító, Déri Frigyes által gyűjtött különleges óegyiptomi tárgyak tekinthetők meg. A látogatók itt megismerkedhetnek az egyiptomi halotti kultusz változatos eszközeivel és szimbólumaival: sírfeliratokkal, áldozati eszközökkel, szobrokkal és amulettekkel. A kiállítás középpontjában a kb. 3000–2700 éves múmiák állnak. Az érdeklődők fotók, poszterek, 3D-s képek és egy kisfilm segítségével ismerhetik meg azokat az orvostudományi kutatásokat, amelyekkel a múmiákat vizsgálták. A vizsgálatok első eredményei szintén itt láthatók. A kiállítás második részében a debreceni Református Kollégium hajdani földrajz-természetrajztanárának, Kovács Jánosnak (1816-1906) a közel 160 évvel ezelőtt megtett egyiptomi utazását ismerhetik meg a látogatók. A számos néprajzi és természettudományi műtárgy mellett olyan relikviák is megtekinthetők itt, amelyeket az egykori utazó hozott magával a Nílus menti országból.

Ha már ott jártunk, természetesen nem hagyhattuk ki a múzeum nevezetességét: Munkácsy Mihály Krisztus trilógiáját sem. A részlegesen megnyitott múzeumban még egy érdekes tárlat, a Néprajzi Múzeum vándorkiállítása: „Kauri és nagyító – Óceániai ékszerek Bíró Lajos gyűjteményéből” című tárlatot nézhettünk meg.

Kirándulásunkkal egy időben volt a Kölcsey Központban az „Emberek Aranyban” szkíta aranykincsek kiállítása. A tárlaton a szkíta fejedelmi temetkezések régészeti anyagának reprodukcióit, továbbá nagyméretű, a feltárást és a leletmentést bemutató képeket láthattunk. A tárlatanyag gerincét képező tárgyak döntő többsége az úgynevezett „Issyk-kurgánból” és a Berel mellett feltárt lovas temetkezés világviszonylatban is egyedülálló leleteiből származik, azok hűséges reprodukciója. Érdekes végigkövetni az Osztrov Krym régészcsoport munkáját a feltárás, beazonosítás, leletmentés, konzerválás és a reprodukció fázisain keresztül. A kiállítás fő attrakciója az Issyk kurgánban talált, és az egész világon „szkíta Aranyemberként” ismert vértezet. A festmények Kertai Zalán művei.

 

Gizi / Jamilah