Esendő az ember, hajlandó a pendely ... / Vác, Tragor Ignác Múzeum

Rádió: 
Tárlatról tárlatra
Adás dátuma: 
2015, July 28
Tárlatról tárlatra / KONTAKT Rádió (87,6 MHz)
2014. július 28.
 
A műsor felépítése:
I. Kaleidoszkóp / kiállítási hírek
II. Bemutatjuk / Esendő az ember, hajlandó a pendely ...Vác, Tragor Ignác Múzeum
 
 
A műsor vendége:
Forró Katalin történész, a Múzeum igazgatója
Csukovits Anita néprajzkutató
 
 
I. Kaleidoszkóp
Szekszárd, Wosinsky Mór Múzeum (Szent István tér 26.)
Az éltető víz – 2014. július 22. - 2014. augusztus 31.
A Mezőgazdasági Múzeum vándorkiállítása bemutatja a víz különböző felhasználási módjait, a természetes vizek életét és kitér a víz szennyezés ökológiai hatásaira. A széleskörű ismereteket a Múzeum saját néprajzi anyagával egészítette ki, mely a halászat itt használt különféle eszközeit és ivóvíz tárolására szolgáló edényket és más tárgyakat mutatja be a 19. sz. második és 20. sz. első feléből. 
 
Budapest, Hagyományok Háza (Fő utca 6.)
A fák titkos szíve. A a III. Zalaegerszegi Országos Faműves Konferencia és Pályázat alkotásainak bemutatója – 2014. július 25. - 2014. szeptember 27.
A Zala Megyei Népművészeti Egyesület és a Gébárti Kézművesek Háza által meghirdetett „Megújuló tárgyi világunk a mai lakáskultúrában” című pályázat és konferencia a magyar népi kézművesség faműves hagyományainak bemutatásán túl annak továbbéltetését és a hozzá kapcsolódó nehézségek feltárását, megvitatását is megcélozta. A mostani találkozó a Kárpát-medencei sírjelek témáját helyezte a középpontba.
 
Dunaújváros, Intercisa Múzeum (Városháza tér 4.) 
Berán Lajos - művész és magánember – 2014. június 13. - 2014. július 31.
Berán Lajos a második világháború előtti korszak kiemelkedő művésze volt. Többek között ő tervezte a pengő és a fillér számos érmeképét. Hosszú ideig az Állami Pénzverde fővésnökeként dolgozott. Dunaújvárosban, a Rácdombon élt felesége családja, így ő is gyakran tartózkodott a városban.
 
Hódmezővásárhely-Kopáncs, Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ (Dr. Rapcsák András út 16-18.)
Kriván Ferenc szobrászművész emlékére – 2014. július 23. - 2014. augusztus 10.
Kriván Ferenc (1889-1970) népi gyökerű, realista művész volt, aki miután Varga Sándor és Pásztor János vezetése alatt elsajátította a mesterséget, és Münchenben, Bécsben és Párizsban képezte tovább magát, 1918 végén testvéreivel, Pállal és Mihállyal vásárhelyi kőszobrász és műkőkészítő vállalatot alapított, ahol majd ötven évig készítették az épületszobrászati alkotásokat és síremlékeket. Köztéri alkotásai közül az első világháborús hősi emlékművei a legismertebbek, noha nagy hatást gyakoroltak népi életképei, portréi is. A tárlaton mintegy húsz plasztikai alkotása látható.
 
Székesfehérvár, Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum (Városház tér 4.)
A szentek titka – 2014. május 16. - 2016. május 31.
A tárlaton negyven szent, boldog vagy tiszteletre méltó életű személy élete elevenedik meg műtárgyakon, szobrokon, festményeken vagy fotókon, multimédiás tartalmakkal társulva. Szazadokon, évezredeken átívelő tiszteletük a mai ember számára is üzenetet hordoz, példájuk a mások megsegítésének értékét közvetíti, azt mutatja, hogy Istenhez eljutni az embereken keresztül, a felebaráti szeretet segítségével lehet – ahogy a megnyitón elhangzott. Olyan tanítások kifejeződései, mint például Teréz anya „a kis dolgok vezetnek az üdvösségre” meglátása. A kétezer éves keresztény hagyományt és az ezeréves keresztény magyar múltat képviselik.
 
Budapest, Iparművészeti Múzeum (Üllői út 33-37.) 
Pompa az asztalon – 2014. június 21. - 2014. augusztus 29.
Az európai étkezési kultúra tárgyi emlékei között egyedi luxuscikkeket is bemutatnak, mint a hajó alakú ezüst asztaldísz, az állatokat és növényeket formázó fajanszedények, Alekszandra Pavlovna nagyhercegnõ tájképes porcelánjai. Ezek egyszerre voltak használati tárgyak, műremekek és a reprezentáció látványos kellékei. Esetenként érdekes szokásokba is betekintést engednek – ide tartozik a kettős kelyhű német menyasszonypohár, melyből az ifjú pár egyszerre ivott, az ollio levesestál, a szőlőmosó, a puncsmerő, a velőskanál, vagy a csirágfogó. Ez utóbbi a puhára főtt spárgaszár törésmentes megragadására szolgált.  
 
Győr, Borsos Miklós Állandó Kiállítás / Rómer Flóris Városi Művészeti és Történeti Múzeum (Apor Vilmos püspök tere 2.)
Terülj, terülj, asztalkám! Kortárs design és képzőművészet – 2014. június 6. - 2014. augusztus 31.
Egyedi tervezésű csomagolóanyagok, ételes dobozok és ételek láthatók a képzőművészeti alkotások között. A szemen kívül kézzel és orral is megtapasztalhatók a finomságok a kiállításon sorra kerülő játékokon keresztül, ill. a kortárs designerek és képzőművészek alkotásain. Kísérő kiállításként a „Vadat és halat, s mi jó falat…” diákpályázat pályaműveinek javát is megtakintheti a látogató – ennek díkiosztása a tárlat megnyitóján történt.
 
Szeged, Somogyi Könyvtár (Dóm tér 1-4.)  
Tudástár, anno. A Google előtt is volt élet – 2014. július 15. - 2014. október 8.
A könyvtáralapító Somogyi Károly gyűjteményének kiemelkedő, 17-19. századi lexikonjait, enciklopédiáit hasonlíthatja össze a látogató a 21. század bárhonnan elérhető, elektronikus enciklopédiáival, „tudástáraival". Nem vélatlenül írták ki egy barokk könyvtár könyvállványra, hogy „lásd és használd!” A bemtuatott legrégebbi magyar mű Apáczai Csere János 1653-ban Utrechtben megjelent Magyar Encyclopaediája, de látható a 13 kötetes Egyetemes Magyar Encyclopaedia (1859-1876), a nagy francia enciklopédia, vagy Miksa mexikói császár madridi kiadású 37 kötetes Enciclopedia Moderna könyve.
 
Csorna, Csornai Múzeum (Szent István tér 34.)
Ezernyolcszáznegyvennyolc, te csillag... – 2014. március 15. - 2014. július 31.
Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékeit, és Kossuth Lajos (1802-1894) életútját felidéző tárlat kitér a hosszú évtizedekig emigráns politikus pályájának és kultuszának emlékeire is. Láthatók az első felelős magyar kormány által kibocsátott pénzérmék és Kossuth-bankók, az első önálló magyar bankjegyek. Tükrözi ugyanakkor a Rábaköz részvételét az 1848-49-es szabadságharcban, és bemutatja az 1849. június 13-i csornai ütközet eseményeit, mely a szabadságharc egyik utolsó győztes ütközete volt. Kmety György ezredes kiűzte a városból a megszálló Wyss tábornok császári csapatait
 
Körmend, Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum (Batthyány kastély)
A Nagy háború és Körmend – 2014. július 28. - 2014. október 15.
A tárlat az Első világháború általános történetét elsősorban helyi emlékeken keresztül idézi fel, lövészárok és sír enteriőr, tárgyi és képi anyagok felhasználásával. Anyagát a két hónappal ezelőtt feladott hirdetésre beérkezett tárgyak és fényképek is színesítik. A kápolnában és az onnan nyíló helyiségben lehet megtekinteni. Különlegessége, hogy elkészítették a hősi emlékmű mását, melyre valamennyi körmendi ráírhatja a világháborúban részt vett ismerőse, rokona nevét.
 
Budapest, Postamúzeum (Benczúr u. 27.)
A Kikelini Egyesület, avagy a magyarországi mozgóposta-szolgálat – 2014. június 18. - 2014. július 31.
A postaszállítás hatékonyságának egyik kulcskérdése a gyorsaság, melyet a hazánkban az 1846-ban meginduló vasúti közlekedés másfél évtized után már beépített szolgálati rendszerébe (1863-1914). Ezt a mozgóposta, vagyis a vasúti szerelvénybe kapcsolt, belül postahivatali munkavégzésre kialakított vasúti kocsi tette lehetőve, melyben menet közben lehetett a postai küldeményeket feldolgozni. A speciális munkafolyamatokat, a változó politikai, földrajzi, gazdasági körülményeket a mozgó-postások életén kersztül, egykori írások, a kortársak beszámolói, visszaemlékezései segítségével elevenítik fel. A szolgálat megújításában vezető szerepet játszó Heim Péter posta- és távírdafőigazgató emléktárgyai és festménye a folyamtos javítási újítási munkákat is tükrözi.
 
 
 
Előzetes:
Verőce, Gorka Géza Kerámiamúzeum (Szamos utca 22.)    +36 (27)) 350-017
Evezz a mélyre – 2014. augusztus 2. - 2014. augusztus 31. 
Harger Ritta Munkácsy- és Kossuth-díjas textilművész kiállított alkotásait ezúttal II. János Pál pápa mondása ihlette: „Duc in altum” – Evezz a mélyre!”, vagyis a harmadik évezred tengerének mélyére vezette 2000-ben az egyházat, és a hit megőrzésének fontosságára hívta fel a figyelmet. A tárlaton a művésznő az újabb munkái (Folyamat, Kegyelem, Evezz a mélyre, Elveszett bárány), köztük néhány mini textil (Tégla és len, Kéregmanó, stb.) és egy következő alkotás, a Kiút terve tekinthető meg.
 
 
II. Bemutatjuk
Esendő az ember, hajlandó a pendely ... – 2014. június 1. - 2014. augusztus 24.


A tárlatok helyszíne:
Vác, Tragor Ignác Múzeum (Zrínyi u. 41/a.)
 
 
 
Ha kíváncsi vagy a részletekre hét végén meghallgathatod!
 
 


 
Zenei betétek:
Kovács Eszti, Pancsoló kislány
Szívem Városa, Vác dala
Szerkesztő-műsorvezető: dr. Győry Hedvig
Zenei szerkesztő: Király Hedvig
Technikai munkatárs: Padi Géza
 
A műsor a KKDSZ támogatásával készült.