Bajor Gizi Szinészmúzeum / Budapest

Rádió: 
Tárlatról tárlatra
Adás dátuma: 
2013, December 9
Tárlatról tárlatra / KONTAKT Rádió (87,6 MHz)
2013. december 9.
 
A műsor felépítése:
I. Kaleidoszkóp / kiállítási hírek
II. Bemutatjuk / Budapest, Bajor Gizi Szinészmúzeum             
 
 
A műsor vendége:
Szebényi Ágnes, múzeumpedagógus
Stenczel Emese, a bábgyűjtemény múzeológusa
Somogyi Zsolt, Képzőművészeti Gyűjtemény vezetője 
 
 
I. Kaleidoszkóp
Budapest, OSZMI / körterem (Krisztina krt. 57.)
„Alma és fája”, színházi metszéspontok – 2013. november 23. - 2014. március
A Koós Zsófia (1916-1990) pályáját, valamint Kós Károly (1883-1977) színházi világát bemutató kettős vándorkiállítás apa és lánya életét, munkásságát tárja a látogatók elé, melyet a Budai Nagy Antal kolozsvári bemutatójával fűznek egybe. A mű szerzője és színpadi látványának megalkotója ugyanis Koós Károly, a darab szereplője pedig Koós Zsófia, akinek színészi tehetségét, egyéniségét, különleges kreativitását és pedagógusi munkásságát együttesen követi nyomon a tárlat. Hasonlóan szerteágazó Koós Károly erdélyi polihisztor, építész, grafikus, kultúrtörténész, könyvkiadó, nyomdász, szerkesztő, politikus, tanár, szép- és szakíró munkássága, aki valamennyi területen maradandót alkotott, mellyel népét és Erdélyt szolgálta. Működésük különbözősége és rokonsága az erdélyi művészet egy páratlan kettősét mutatja be.
 
Budapest, Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ (Nagymező u. 8.)
Capa Projekt. Kortárs vetített képek – 2013. december 2. - 2013. december 31.
A vizuális művészetek egyre általánosabb műfaja a fotográfia kapott új otthon a Központ megnyitásával, mely a kortárs magyar fotóművészet állami otthonaként egy pályázattal nyitott. A téma Robert Capahoz kapcsolódik, akinek a hagyatékát 2008-ban vette meg a magyar állam: Hogyan fotózna ma, ill. miként gondolnak rá a mai fényképész művészek. A megadott szempontok: Capa-parafrázis, in memoriam Robert Capa, a háború Capa szemével, a sajtófotó, ahogy Capa ma exponálna - voltak. A nyitó tárlaton összesen 34 alkotó, illetve csoport munkáit mutatják be digitális formában a 600 pályázat 1001 munkájából. A képeket a falakra, a plafonra, a földre vetítik, mozgóképpé szerkesztették vagy light boxokon mutatják be. Vannak installációk és rövidfilmek is, mint pl. a Budai Rajziskola Fotográfia szakos hallgatói által készített Öndivatbemutató, mely a Moszkva/Széll Kálmán tér 30 évén keresztül az emberek jogszabály adta kiszolgáltatottságáról beszél.
 
Kecskemét, Népi Iparművésezti Múzeum (Serfőző u. 19.)
Karácsonyra hangoló – 2013. december 5. - 2013. december 19.
A múlt évi karácsonyt megidéző kiállítás hagyományát folytatva megrendezett kiállítás ezúttal  az adventi hangulatot idéző enteriőrök, lakásdíszek bemutatására helyezi a hangsúlyt. Kreatív, egyéni látásmóddal bíró, a kiállítók karakteres megjelenését tükröző, ötletes fenyőfa és további dekorációs elgondolásokat mutat be szakköre és a város iskoláinak a közreműködésével.
 
Budapest, Országos Idegennyelvű Könyvtár és Zeneműtár (Molnár utca 11.)
Fado, a portugál életérzés – 2013. december 6. - 2014. január 21.
A fado jelentése eredetileg sors, melyet a portugál életérzés egyfajta megnyilvánulásaként tartanak számon. A fado-dalokban egyrészt az élet keserű pillanatait, a szomorúságot, a fájdalmat fejezik ki, másrészt kifejeznek egyfajta nosztalgiát és elvágyódás (saudade) is. Annyira jellegzetes jelenség, hogy beszélnek „fado rejtélyről”, van „fado nagykövet” – jelenleg Amália Rodrigues, aki szerint „A fadót nem lehet megmagyarázni, érezni kell”, és 1998-ban Lisszabonban alapítottak Fado Múzeumot is. A jelen kiállítás anyaga ennek gyűjteményéből származik,mely bemutatja a fado műfajának sajátosságait, kialakulásának és fejlődésének körülményeit, melynek eredményeként 2011-ben a világörökség részévé vált.
 
Szeged, Somogyi-könyvtár / Agóra Gyermekkuckó (Kálvária sgt. 23.)
manók lakta – 2013. december 2. - 2013. december 31.
Decemberben Kuklis Katalin akvarelljein manók népesítik be a Somogyi-könyvtár Gyermekkuckóját. A kis bibliotékában huncutul mosolygó apró törpék története Rojt és Ránc, a két árva törpéről szól. Két évvel ezelőtt jelentek először meg a festővásznon Kuklis Katalin apró meséjével együtt, és azóta sem illantak el. Képzelete hősei gyermekkora kedves tájaiban tűnnek fel, halvány lírai színekben pompázva.
 
Szombathely, Vasi Múzeumfalu (Árpád u. 30.)
Falu-képek  – 2013. november 7. - 2014. február 21.
Különös világot teremtett a Skanzen egyszerre zárt terű és szabadtéri néprajzi-kultúrantropológiai-irodalmi kiállítási projektjében, melyet a Vasi Skanzen alapításának 40. évfordulójának a tiszteletére rendezett,megemlékezve egyúttal a Vas megyei néprajzi muzeológia 105. esztendejéről. A Savaria Múzeum elődje 1908-ban a a budapesti Nemzeti Múzeum mintájára jött létre. Itt álmodta meg Pável Ágoston (1886–1946) és Tóth János (1899–1978) a „Vasi Scansen”-t, melyet évtizedekkel később, a megváltozott körülményekhez alkalmazkodva Barabás Jenő néprajzkutató, egyetemi tanár (ELTE) támogatásával Bárdosi János (1933–1983) néprajzos muzeológus teljesített be. 1973-ban nyílt meg, az országban másodikként. Ez indokolja, hogy egyúttal az ő emlékét is szolgálják a nagy méretű vizuális bemutatók, irodalmi hangzó anyagok a Weöres Sándor színház színművészeinek tolmácsolásában, interaktív múzeumpedagógiai foglalkozások, szakmai tárlatvezetések és élményalapú irodalomoktatási programok.
 
Szombathely, Szombathelyi Képtár (Rákóczi Ferenc u. 12.)
Masszi Ferenc: Kísértések – 2013. november  21 - 2013.  december 22.
A matematika-rajz szakon végzett Masszi Ferenc (1953- ) párhuzamosan vizuális művészeti oktatóként és alkotó művészként dolgozik, így a két tevékenység összemosódik pályáján. Számos kiállítást rendezett saját és tanítványai ill. alkotótársai számára, sok művésztelep gyakori résztvevője, vezetője. Alkotásai is sokszínűek, fest festményt, táblaképet, készít installációt, rézkarcot, linó- és fametszetet, számos könyvillusztráció rajza, grafikája fűződik nevéhez, de grafikai tervezés: emblémák, logók, arculattervek megvalósítását is végzi. Alkotásai között található még akvarell, olajkép, „földkép” és falkép, újabban festményalapú objekt. Az absztrakt szemléletmódtól indulva egyre erősödik műveiben a figurális kifejezésmód. Itt is több tematikus egység foglalja magába változatos alkotásait. Erőteljes színvilág, irónia és groteszk, a barokk kavargó, lendületes, mozgalmas világa, versek hangulatának, atmoszférájának megragadása csak néhány kiragadott példa.
 
Budapest, Barabás Villa (Városmajor u. 44.)
20 litográfia – 2013. december 5. - 2014. január 18.
Stefanovits Péter (1947-) Munkácsy Mihály-díjas grafikusművész egyéni tárlatán az utóbbi 15 év folyamán alkotott litográfiáit mutatja be. Színvilágukban, tartalmukban igen sokfélék, személyes tartalmúak és közérdekű mondanivalót tartalmazók egyaránt találhatók, és jellemzi őket, hogy vizuális és intellektuális feszültséggel telítettek. Stílusuk a klasszikustól az avantgárdig ívelő hagyomány teljes spalettáját alkalmazza. Technikájában a hagyományos ecsetkezelés a informatikai, nyomdai, és számtalan egyéb módszerekkel keveredik. Ez a sokszínűség a művész számára is fontos, ahogy maga fogalmazott, „a változatosság az alkotó legfontosabb eszköztára”.
 
Budapest, Országos Mezőgazdasági Könyvtár (Attila út 93.)
Vizek partján – 2013. december 3. - 2014. január 2.
a tárlaton H. Molnár Magda festőművész mutatkozik be.   
Hazai tájakon – 2013. december 3. - 2014. január 2.
A Budai Képzőművész Egyesület (BUKET) 2003-as alakulása óta immár 30 fővel országosan ismert művészeti közösséggé vált, és rendszeresen állít ki, ill. rendezi meg a Hidegkúti Festőversenyt. Palettájuk színes, hiszen festő, grafikus, szobrász és iparművész, hivatásos és amatőr alkotó egyaránt található köztük. Ide is ilyen színes válogatást hoztak, ahol sokféle érdeklődés talál a maga számára értékes anyagot.
Könyvtáros Alkotóműhely – 2013. december 3. - 2014. január 2.
Ebben a tárlatban viszont az Országos Mezőgazdasági Könyvtár dolgozói mutatkoznak be egy kicsit másképp…., hiszen művészeti tevékenységük eredményei láthatók.
 
Szentendre, Ferenczy Múzeum (Bogdányi u. 32. )
NKA 2012 – 2013. december 13. - 2014. március 23.
A Nemzeti Kulturális Alap Vizuális Művészetek Kollégiumától 2012-ben alkotói támogatásban részesült iparművészek, fotóművészek, képzőművészek kiállításán az alkotói bemutatkozások során először a vizuális művészetek teljes spalettája látható lett a látogatók számára. Közel 100 művésszel lehet ugyanis megismerkedni műveik alapján. Jól láthatóvá válnak így a mai kortárs művészet irányvonalai, a szemléletmódja és sokszínűsége.
 
 
Előzetes:
Kaposvár, Rippl-Rónai Múzeum (Fő u. 10.)
Betlehem kiállítás – 2013. december 10. - 2013. december 21.  
A kaposvári Szent Margit Templom és a Rippl-Rónai Múzeum közös kiállításán a karácsonyi ünnepkör egyik jellegzetes megnyilvánulásának, a betlehemesnek különböző formáival ismerkedhetnek a látogatók, elsősorban a környék néprajzi anyagára támaszkodva.

 
II. Bemutatjuk
 Báb-underground és Bebábozódás – 2013. szeptember 29 – 2013. december 15.



A tárlatok helyszíne:
Budapest, Bajor Gizi Szinészmúzeum (Stromfeld Aurél utca 16.)
 
Ha kíváncsi vagy a részletekre itt meghallgathatod!
  
 
Zenei betétek:
Bajor Gizi dala
Latabár Kálmán-Fejes Teri, sárgarigó fészek
Szerkesztő-műsorvezető: dr. Győry Hedvig
Zenei szerkesztő: Király Hedvig
Technikai munkatárs:Padi Géza
 A műsor a KKDSZ támogatásával készült.