Krajcsir Lukács: Magyar-egyiptomi kapcsolatok a hidegháború idején

Időpont: 
2018 May 28 - 17:00 - 19:00
Helyszín: 
Nemzetek Háza
MEGHÍVÓ
 
 
 
A Magyar Egyiptomi Baráti Társaság 2018. május 28-án (hétfő) 17.00 h-kor tartandó ülésére
 
 
 
Helyszín: Nemzetek Háza
1062. Budapest, Bajza u. 54. mfsz.
 
Napirend: Kiemelt relációjú ország.
Az egyiptomi-magyar kapcsolatok a hidegháború idején
Előadó: Krajcsír Lukács 


A hidegháború idején Magyarország számára a Közel-Kelet egy "kiemelt relációjú térségnek" számított, vagyis Budapest arra törekedett, hogy a régió országaival minél szorosabb kapcsolatokat építsen ki. Kairóval sikerült a legjobb és leggyümölcsözőbb viszonyt kialakítani: a második világháború utáni magyar diplomácia a térség államai közül először Egyiptommal (1947) vette fel a hivatalos diplomáciai kapcsolatokat. Habár az első években Budapestnek és Kairónak a keleti és a nyugati blokk közötti ellentétből és belpolitikai berendezkedésükből kifolyólag még nem sikerült jelentős eredményeket elérniük, az ötvenes évek közepétől nemcsak diplomáciai-gazdasági területen, hanem műszaki-tudományos, illetve kulturális téren is komoly sikereket könyvelhettek el. Ezeknek az ismertetése "Az egyiptomi-magyar kapcsolatok a hidegháború idején" című előadás  legfőbb célja. A meghatározó események - a csehszlovák-egyiptomi fegyvervásárlási egyezménytől kezdve, az Egyesült Arab Köztársaság (EAK) létrejöttén át, egészen az 1967-es harmadik arab-izraeli háborúig bezárólag - bemutatásán kívül olyan kérdésekre próbál választ adni, hogy a labdarúgás miért töltött be annyira különleges szerepet a két ország kapcsolatában?  Melyik volt az a magyar árufajta, amely mára egy önálló fogalommá vált Egyiptomban? Miért volt annyira fontos a Kádár-kormánynak Gamál Abdel-Nászer egyiptomi elnök támogatása az ENSZ-ben? Milyen területeken alakult ki véleménykülönbség Budapest és Kairó között és mik voltak a legnagyobb konfliktusforrások? Miért váltott ki komoly aggodalmat a magyarországi vezetés köreiben Nászer 1970-ben bekövetkezett halála? 
 
 
 
Várjuk kedves tagjainkat és vendégeinket a rendezvényen!
 
 
 
 
                                                          Magyar Egyiptomi Baráti Társaság
                                                                           Elnöksége
 
 
 
 
+ Ezúton kérjük tagtársainkat, hogy akiknek módjukban áll, támogassák Társaságunkat az SzJA 1%-nak átutalásával. A Társaság adószáma: 18072622-1-42, Számlaszám: OTP 11705008-20439525-00000000. Támogatásukat előre is köszönjük.
 
Ha valaki átutalással rendezi tagdíját, kérjük, hogy a mebt@mebt.hu e-mail címen küldjön az átutalásról értesítést.
 
Várjuk tagjaink írásait és képeit a honlapunkra (www.mebt.hu), ahol az előadások témái, a rádióműsor és a Társaság egyéb hírei folyamatosan megtalálhatók.

Csatolmány: