Zawawi Mirjam "1001 Keleti közmondás - 1001 napra"

KÖNYVAJÁNLÓ

Zawawi Mirjam  "1001 Keleti közmondás - 1001 napra"  c. könyvéhez

Különleges borító-"ruhába" öltöztetett könyvecske került a kezembe múlt esztendő végén.

Arab betűk tünnek fel a sivatag bordázott homokja fölötti kékségben. S a címet is arab betűknek látja hirtelen pillantással az ember, s szinte csodálkozik, hogy könnyedén elolvassa:  1001 közmondás - 1001 napra.

A szinte tenyérben elférő könyv máris informál, hogy a keleti közmondásokat Zawawi Mirjam gyűjtötte és fordította arab nyelvről - magyarra. Zawawi Mirjam bár nagyon fiatal, viszonylag hosszú ideig Jordániában élve ismerte meg a nyelvet, s találkozott a szépszámú közmondással. Jó gondolat, remek megvalósítás lett a gyüjtemény megjelentetése. A könyv a Szent Gellért Kiadó és Nyomda gondozásában került kiadásra.

A figyelemfelkeltő borítóötlet és a tipográfiai megformálás Moharos Terézia munkáját, fantáziáját dicséri. A kötet megjelenésének történetéről, céljáról Nagy Alexandra írt bevezetőt a különleges közmondás gyűjtemény elé, előre bocsátva rögtön egy "bölcsességet":  "Egy bölcsnek szavak helyett elegendők a jelek."

"A könyv az arab világ bölcsességét rejti magában" - írja az ajánló - mely közmondások rímbe szedve élnek az arab nyelvben, s egy-egy csodálatos ritmusú és zenéjű költemény náluk."

S szívesen hallanám magyar nyelvünknek is régi ritmusát és zenéjét, mely bizony igen "vegyes-zenekarra" íródik mostanában. Hogy az arab közmondásokat könnyebben azonosíthassuk esetleges magyar megfelelőjével - mert, hogy szinte mindegyiknek van magyar "testvére" - apró kis jelekkel (gémeskút-mécses) teszik különlegessé a magyarázatot is.  Ilyen frissítő különlegességek a könyvben található régies, meseszerű, fekete-fehér nyomatok, képek, rajzok.

Legszívesebben az Olvasó elér tárnám a könyv mind az ezernyolcvan közmondását, (mert hogy arab módra ráadást is kapunk) de mivel nem ez a célom,  ajánlom jó szívvel, hogy  kikapcsolódásként tegyék úti-poggyászukhoz, vagy sétához zsebükbe ezt a remek, szórakoztató, kelet világába hívó, önmagunk gondolkodását bőségesen gazdagító könyvet.

Mindenkorra, mindenhová ajánlom, ahogy a hátsó borító "ablakában" az utolsó bölcsesség üzeni: "Ha nagy kalandba kezdesz, a csillagokig meg ne állj!".

 

Kalandozzunk e könyvvel a csillagokig

Bodó Csiba Gizella