Vers / könyv ajánló

bcsg.jpgSzeretettel köszöntöm a kedves Olvasót, aki betekint a Magyar-Egyiptomi Baráti Társaság honlapjába. Bodó Csiba Gizella vagyok, aki a honlap irodalmi témájú - magyar vonatkozású rovatát szerkesztem a jövőben, időről-időre, egy-egy könyv-ajánlóval, vers-ajánlással. Azt hiszem, kimeríthetetlen kút mélyére engedem korsómat. Gyermekkorom óta izgatott Egyiptom titokzatossága, és azt hiszem Egyiptom mindig is titok marad!


(Ez ideig, - 2001-óta - 12 önálló kötetem jelent meg; úti-naplók, versek, elbeszélések, esszék, önéletrajzi regény. Írásaim jelentek meg 14 antológiában, - köztük a "XXI. század költői" antológiában, hazai és külföldi irodalmi lapokban, CD-n. A Barátok Verslista "Irodalom Feketén-Fehéren" irodalmi lap szerkesztője vagyok, s az Irodalmi Rádió és a kanadai "Kaláka" szerzői közé tartozom. Legújabb verses-kötetem január elején kerül ki nyomdából, "Jelek"' címmel.)

Ne vegyék szerénytelenségnek, hogy e rovat-bemutatását, és bemutatkozásomat saját könyvemmel indítom.

Egypt, avagy Sepsesz-Ankh


BnEGYPT.jpg2001-ben jártam Egyiptomban. Ez egy nyolc napos út volt mindössze, de ez a néhány nap "Egyipt,avagy Sepsesz-Ankh" című könyv megírására ihletett. A könyv nem a "szokásos" úti-könyv, inkább elgondolkodás Egyiptom időtlen bölcsességének, tudományának titkairól, mai sivatagi tevegelésről, korall-szigetek csodáiról, két külön világáról, ami a Nílus-völgyet és a piramisok csodáit jelenti. Egy kis szeletét láttam ennek a különös, vonzó, izgalmas országnak, s e szavakkal ajánlottam könyvem a hátoldalon:

"A föld minden országát, s lakóikat mindenkor a turista szemével kellene néznünk: ismerkedve, gyönyörködve, rácsodálkozva, megértve, ezáltal megszeretve, elfogadva a más kultúrát.
Ha elfogadunk, megértünk, gyönyörködünk, akkor gondolatainkat a szeretet vezeti, s ez békességet, barátságot, testvériséget jelentene háborúk, gyűlölködés, meg nem értés helyett.
S ez mennyivel elviselhetőbb lenne a Föld számára, "aki" magán visel bennünket, s mennyivel csodálatosabb, emberibb lenne mindnyájunknak, akik a földön élünk."


E gondolatokkal ajánlom a könyvet, s a könyvben mintegy lezárásként megjelent versemmel így egyszerre "könyv-ajánló"-t és "Vers-ajánlót" is küldök a Kedves Érdeklődő, Kereső Olvasónak!

"Titkok keresése"


A titkos ösvényt keresem,
mi keresztezi életem útját,
azt a magaslatot keresem,
ahol az igazságot tudják.

A titkos-kamrát keresem,
hol álmom szarkofágba zárták,
benne a titkos könyvet keresem,
melyben a sorsomat megírták.

S a titkos követ keresem,
mi épülte tetteim piramisát,
a titkos folyót keresem,
hol kikötik Sharon ladikját.

Azt a tüzet keresem,
mi feladatot mér rám,
az alagutat keresem,
melynek végén majd a fény vár.

Bp. 2001. november 8.