Pesti Magyar Színház történetéből

Pesti Magyar Színházról – részletek a MEBT facebook bejegyzéseinkből   

 175 éve, 1837. augusztus 22-én nyílt meg Pest első állandó magyar színháza, a Pesti Magyar Színház, amely 1840-től Nemzeti Színház néven működött.
pestimagyarszinhaz.jpg
Az Astoria sarkán állott valamikor első magyar színházunk Pesten. Egy nagyméretű tábla emlékeztet rá a 7-es busz megállója előtt. Az Astoria metróaluljáró vitrinjében olvasható a története.  Ma az East-West kereskedelmi központ áll a helyén. A Rákóczi úti oldalon is van emléktábla. Zitterbarth Mátyás tervezte. Szegény Zitterbart-nak nagyon sok épületét lebontották.  A Szentkirályi  4-ben lévő első magyar gyermekkórházat szintén Ő tervezte, de ugyancsak lebontották.
Az 1837. augusztus 22-én Pesti Magyar Színház néven megnyílt intézmény első igazgatója Bajza József volt. A nyitóelőadáson Vörösmarty Mihály Árpád ébredése című drámáját mutatták be.
Petőfi Sándor ifjúkorában itt színházi gyakornokoskodott, kipróbálhatta a statiszták feladatköreit.
Gróf Széchényi István 1832-ben A magyar játékszínről című röpiratában vázolt fel egy pompázatos Duna-parti épületet, amely méltó helyet adhatna a magyar színjátszásnak. Az ügy mellett szót emeltek a korszak nagyjai, köztük Unghváry János, K
ultsár István, Kazinczy Ferenc, Katona József és Kölcsey Ferenc is. A helyszín később kissé eltolódott a Duna partjától, és az építkezés Pest vármegye alispánja, Földváry Gábor határozott intézkedésének köszönhetően 1835-ben kezdődött meg a Grassalkovich Antal herceg által adományozott telken, a mai Múzeum körút és Rákóczi út sarkán. A klasszicista stílusú épületet Zitterbath Mátyás építette fel Telepi György tervei alapján. Az épület – az akkor a város szélének számító – Kerepesi úton, a Grassalkovich-telken, a mai Rákóczi úton állt, szemben a mai Astoria szállóval. A közadakozásból és Pest megye támogatásával felépített színház a negyedik magyar nyelvű játékszín volt az országban – Kolozsvár, Miskolc és Balatonfüred után.