Milotai mézes grillázstorta

Milotai mézes grillázstorta

Úgy érzem, ismét célszerű lesz szóra emelkednem, mivel közeleg a Karácsony, és én igen szeretem bendőm finomságokkal megtölteni, különosen ünnepek táján, amikor bőven van idő a nap szinte bármely szakában nyalakodni. Nem kell ugyanis iskolába menni, amit most mellesleg amúgy megkedveltem. Csak a kaja, az kevés. Órán ugye azok a kedves tanárok nem hagyják, hogy az ember falatozzon. Meg el is kellene vinni a suliba az étket. Szóval fárasztó dolog! De most jön az én időm!

Idén az ország tortája a milotai mézes grillázstorta, amit a címben olvashat minden írástudó magyar ember – szerintem a külföldiek képtelenek lennének ezt a nevet kiolvasni, olyan hosszú. A magam részéről versenyt hirdetek, ki talál rövid, de találó elnevezést? De nem ez a lényeg, hanem az, hogy otthon is meg lehet csinálni, és hogy ne legyen kifogás, hogy de ezt csaka cukrászok tudják megcsinálni, nem ismerem a receptjét, stb. stb., amit ilyenkor szoktak mondani, hogy ne kelljen vele foglalkozni, inkább elküldöm a nyájas haspókoknak. Íme:
 
milotaimezes2.jpg
Hozzávalók
Grillázs felvert
  • 3 db tojássárgája
  • 3 db tojásfehérje
  • 50 g cukor
  • 50 g dió grillázs (45g cukor, 26g durva dió) -> 165 °C-ig kell melegíteni, majd 5 mm vastagra nyújtani, és kézzel apróra törni.
  • 50 g liszt
  • 70 g pörkölt darált dió
  • 15 g olaj
  • 5 g vaníliás cukor
  • 1 db citrom héja
Ropogós pralinékrém
  • 30 g cukor
  • 30 ml víz
  • 7,5 dkg darált dió
  • 25 g fehércsoki
  • 20 g karamellizált ostyatörmelék
Diós krém
  • 50 g tej
  • 60 g cukor
  • 50 g tojássárgája
  • 1 db citromhéj
  • 5 g vaníliás cukor
  • 20 g oldott zselatin (1 dl víz 15 g zselatin feloldva ebből mérjük ki)
  • 300 g tejszínhab
  • 120 g pörkölt és finomra őrölt dió
Mézes krém
  • 50 g tej
  • 80 g vegyes virágméz (minél sötétebb annál ízesebb)
  • 50 g tojássárgája
  • 15 g oldott zselatin
  • 200 g tejszínhab
Karamell-bevonat
  • 95 g cukor (karamellizálni-> 170 °C-ig melegítjük)
  • 150 g tej
  • 30 g vaj
  • 6 g keményítő (keményítőt feloldjuk a hideg vízben)
  • 12 g hideg víz
  • 10 g oldott zselatin
Diós-roppanós lap
  • 65 ml narancslé (frissen csavarva)
  • 65 g vaj
  • 150 g porcukor
  • 75 g darált dió
  • 30 g liszt
  •  
  • milotaimezes3.jpg
és a RECEPT
Megjegyzem az egyes alkotóelemeket külön-külön, a megfelelő tésztával is szívesen fogadom!  Már, ha esetleg menet közben túl sok készült volna belőle.

Grillázs felvert
A felvertet a hagyományos módon elkészítjük, és a bekeverésnél a
liszttel együtt szórjuk bele a grillázstörmeléket és a pörkölt darált diót
2 db 24 cm-es átmérőjű lapot tudunk ebből sütni, 180 fokon 8-10 percig.

Ropogós pralinékrém
A vizet a cukorral gyenge szálpróbáig főzzük, majd hozzáadjuk a 7,5 dkg darált diót. Ezután lehűtjük körülbelül 29 °C –ig, majd pépesítjük (ha
nincs hengergép botmixerrel is megoldható). A fehércsokit is közel azonos hőmérsékleten adjuk hozzá és lehűtjük kb. 20 fokra, majd hozzákeverjük a 20 g karamellizált ostyatörmeléket.

Diós krém
A tejet a cukrot és a tojássárgáját 72 fokig melegítjük és hozzáadjuk a citromhéjat és a vaníliás cukrot. Ha a krém kb. 27 fokos, akkor hozzáadjuk az oldott zselatint, a tejszínhabot és a pörkölt és finomra őrölt diót.

Mézes krém
A tejet, mézet és a tojássárgáját 72 fokig melegítjük. Ha a krém kb. 27 fokos, akkor hozzáadjuk az oldott zselatint és a tejszínhabot.

Karamell-bevonat
A kristálycukrot megkaramellizáljuk, ráöntjük a tejet, vajat és ha a cukor feloldódott, beleöntjük az elkevert keményítőt, kiforraljuk és belekeverjük az oldott zselatint.

A torta összeállítása
tortakarikába történik, amit vaxpapírral bélelünk ki. Alulra tesszük az egyik felvert lapot, és ráterítjük a papíron vékonyra kinyújtott, ropogós pralinékrémet. A pralinékrémre rátöltjük a diós krémet, majd ráhelyezzük a következő piskótalapot. Ezután a mézes krémet is rákenjük, majd ha megkötött, ráöntjük a szobahőmérsékletű karamell bevonatot. Szeletenként diós-roppanós lappal díszítjük, oldalát pedig 1cm magasan a diós roppanós lap törmelékéből készített morzsával panírozzuk.

Diós-roppanós lap
Felforraljuk a narancslevet a vajjal és forrón hozzáöntjük a többi hozzávalót, melyeket előzetesen összekevertünk. Fél órát pihentetjük, majd 5-ös sima-csöves nyomózsákba tesszük, és teflonos papírra zöldborsó nagyságú gömböket formázunk egymástól legalább 8 cm-re. 180 fokon aranybarnára sütjük, és ezt követően fakanálra vagy vékony csőre tesszük ívesen megdermedni. A megmaradt díszeket összetörjük, és panírozásra használjuk.
 

*

Ugye milyen egyszerű megcsinálni? Csak néhány óra és elkészül. De ha összejövünk a haverokkal, garantáltan elfogyasztjuk tíz perc alatt! Bár lehet, hogy kevés lenne egy torta, úgyhogy célszerűbb lenne egyszerre kettőt is készíteni. Ehhez semmi másra nincs szükség, mint a hozzávalók megduplázására!

milotaimezes4.jpg

A recept forrása állítólag a cukraszat.net, de nekem a googli mást dobott ki. Járj utána, ha nem hiszed! Ja, a képek még a nyáron tűntek fel.