Magyar-Egyiptomi testvérvárosi kapcsolatok története

A magyar és egyiptomi kapcsolatoknak a legmagasabb, az államok közötti szint alatt is hosszú története van. Magyarország az Interparlamentáris Unió (IPU) alapító tagjai közé tartozik a szervezet 1889-es megalakítása óta.

A parlamentek közötti kapcsolatfelvétel évszázada

Gróf Apponyi Albert, aki többször járt Egyiptomban - ahogy ezt könyvében le is írja (Élmények és emlékek (Budapest, 1933) IV. Fejezet. Egyiptomi benyomások hatvan esztendő előtt és ma) - nem csak Magyarország Interparlamentáris Unióbeli tagságának és magának a szervezet működésének volt jelentős szereplője, hanem szerepet játszott abban is, hogy Egyiptom bekerült az Interparlamentáris Unió szervezetébe - mely folyamat 1924-re zárult le.

                                                                                                                                                   
Apponyi Albert portréja. László Fülöp Elek festménye - https://hu.wikipedia.org/wiki/Apponyi_Albert

A testvérvárosi kapcsolatok létrejöttének ötven éves útján

A testvérvárosi kapcsolatok kezdeményezése és a tárgyalások kezdete ötven év múltra tekintenek vissza. Ez az ötven év ugyan nagyon kevés, ha akár Egyiptom 5000 éves történelméhez, akár Magyarország tizenegy évszázadnyi múltjához viszonyítjuk, de egy ember aktív életéhez már mérhető.

Budapest és Kairó közötti testvérvárosi kapcsolatokról a tárgyalásokat a 2004-ben meghalt dr.Randé Jenő nagykövet (1970-1974) indította meg az 1970-es évek elején. Ezek gyorsan haladtak közte és az akkori kairói kormányzó között, és már a parafálás állapotáig el is jutottak, amikor az 1973-as negyedik arab-izraeli háború (Jom Kippur Háború) miatt lekerült a kérdés a fontos dolgok listájáról, így nem került sor a ratifikálására, nem lépett érvénybe a felek által már jóváhagyott szöveg.
 

                                             dr.Randé Jenő  1922. augusztus 28. – 2014.) nagykövet, újságíró, szerkesztő

 

Az azóta eltelt ötven évben sem a külpolitikai változások, sem az országaink belső folyamatai nem hagytak teret ennek a folyamatnak a lezárására. Esély többször volt az újraindításra, így különösen most, hogy a magyar-egyiptomi állami és gazdasági kapcsolatok biztatóan alakulnak, történhet változás.

Biztató jel, hogy Karácsony Gergely budapesti főpolgármester 2020 november 20-i közmeghallgatásán támogatásra érdemesnek tartotta a folyamat újraindítását és befejezését.