Kedvenc helyem - kiállítás a kairói nemzetközi gyermek biennálén, 2019

Négy pályázónk művét kiállították Kairóban a Nemzetközi Gyermekrajz Biennálén,  a Gezira Art Center for Modern Art kiállító termében. Megjelent a katalógus is, és innen le is tölthető.

kairobiennale2019.jpg
Az alkotók: Deák András, Deák Aliz, Szabó Luca, Tilk Zsófia
Felkészítő tanár: Magyar Ari / Ady-Art festőiskola

A kiállításra kiválasztották még egy határon túli jelentkezőnk művét is, akinek rajza szintén bekerült a katalógusba: Horváth Lilien (Szlovákia).

*********

Meghosszabbították a Kedvenc helyem pályázat beadási határidejét
szeptember 10-ig.
A műveket el lehet küldeni egyénileg, de a MEBT-be szeptember 7-ig beérkező munkák Kairóba szállításáról a Társaság gondoskodik.

*******

Kedvenc helyem
 
A Kairói Nemzetközi Gyermek-Biennálé Legfelsőbb Bizottsága az Egyiptomi Kulturális Minisztériummal együttműködésben, melyet a Művészeti Szektor képvisel, és az Afrika és Közel-Kelet Művészeti Nevelő Társaság (AmeSea) örömmel jelenti be a 2019-es biennále felhívását.
 
Jelen Biennále a világ összes gyermekét kéri, hogy fejezze ki érzéseit és kapcsolatát azzal a hellyel, ahova Egyiptomban szeretne elmenni, azzal a személlyel és dologgal együtt, amivel a legszívesebben odamenne.  
 
Kedves kis Művészek!
Arra kérünk benneteket, hogy egyedül vagy társaitokkal együtt alkossatok! Készítsétek el kedvenc helyeteket a kedvenc színeitekkel, általatok kiválasztott műfajban és anyagokkal! Mutassátok meg, minek örültök ott, kivel szeretnétek odamenni. Azt az egyiptomi helyet várjuk, amit most, vagy a jövőben szeretnétek meglátogatni. Mutassátok meg, amit ott csinálni szeretnétek most, vagy felnőtt korotokban!
 
Mielőtt hozzákezdetek, gondolkodjatok el a következő kérdéseken:  
Milyen helyet szeretnék megnézni?
Melyik helyet szeretném meglátogatni?
Miért szeretnék odamenni?
Mi ennek a helynek a meghatározó színe?
Milyen képet tudnék bemutatni róla?
Mekkora ez a hely?
Milyen alakok és formák láthatók ott?
Milyen érzéseim vannak ezzel a hellyel kapcsolatban?
Természeti környezet, vagy emberi alkotás?
Mit jelent számomra, ha nagyon kicsi, vagy nagyon nagy?
Ki él ott?
Szerinted mik igazán fontosak ott?
 
Ha elkészültél a műveddel, küldjed el nekünk, hogy kiállíthassuk saját vagy társaiddal közös alkotásodat.
 
 
Jelentkezési feltételek:
 
1. Jogosultság:
Minden 18 év alatti személy beadhatja a kedvenc helyéről készített munkát, a következő korcsoportok szerint:
A: 4-5 év
B. 6-9 év
C. 10-13 év
D. 14-18 év
E. speciális igényű gyermekek
 
2 – Felhasznált anyag
Bármilyen, a gyermekek rendelkezésére álló anyag felhasználható, legyen az színes ceruza, pasztell, olaj vagy vízfesték, színes papír, újságpapír, magazin kivágás, égetett vagy mázas agyag … vagy akár digitális fénykép.    
 
3 - Műfaj
rajz, festmény, kollázs, metszet, szobrászati mű, digitális fotó, vagy új média művészeti alkotás – a színes vagy monokróm képeket kérjük kinyomtatni, a mozgóképeket vagy filmeket DVD-n benyújtani.
 
4 – Pályaművek száma:
Egy művész csak egy művel pályázhat.
 
5. Művekkel kapcsolatos kitételek
 
Hitelesség, a kis művész gondolatának kifejezése:
Javasoljuk a tanár, mentor vagy szülővel való együttműködést a téma megbeszélésében, kiválasztásában, audio vagy vizuális média felhasználásában, hogy az ösztönözze és segítse a megjelenítést, segítse a gyermeket gondolatai áttekintésében, kifejezésében. De maga az elkészült mű kizárólag a gyermek alkotása legyen, önálló munka esetén egyedül ő alkossa meg, kollektív munka esetén csak a társaival dolgozzon együtt, más részvétele és segítsége nélkül. Az elkészült alkotás ne legyen egy meglevő műalkotás vagy fénykép másolata se. Az ilyen munkákat kizárjuk az értékelésből.  
 
Műalkotás méretei
A 2D egyéni alkotások mérete 50x35 és 70x50 között legyen,
a 3D egyéni  munkák magassága 15-50 cm között mozogjon,
a 2D kollektív munkák mérete 140×100 és 280×100 cm között legyen,
a 3D kollektív munkák magassága 50 és 100 cm között legyen.
Megjegyzés: a síkműveket kihajtva, ráragasztás vagy hozzátűzés nélkül kérjük, a kollektív munkákat feltekerve. A kitöltött regisztrációs űrlapot kérjük a mű hátoldalára ráragasztani.
 
6. A műalkotás kiállítása  
A évek szerinti bontásban lesznek csoportosítva
B az iskolák szerint beküldött művek önálló egységet fognak alkotni
C külön egységbe kerülnek a kollektív munkák
D a speciális igényű gyermekek alkotásai önálló egységet fognak alkotni
E a Biennále szervezőinek joga van a pályázatra beadott műveket megőrizni
F a Biennále szervezőinek joga van a pályázatra benyújtott műveket kiállításokon bemutatni, könyvben megjelentetni és kulturális célokra felhasználni.
 
7 – Jelentkezési lap és mű megjelenése
Benyújtás előtt ellenőrizd, hogy a jelentkezési lap kitöltve mellékelve legyen, továbbá kérünk egy fényképet a művet alkotó művészről. A kiállításon csak olyan műveket mutatunk be, melyek hátán ott van a pontosan kitöltött jelentkezési lap. Az ott olvasható információk alapján tudjuk az alkotásokat csoportosítani, értékelni, ill. felvenni a kapcsolatot az alkotókkal.  
 
 
8 – Mű beadása:
A munkákat 2019. április 1 és augusztus 31. között lehet leadni. A külföldi képeket kérjük a következő címre küldjék:
General Administration for Cultural Promotion, Fine Arts Sector,
1 Kafour St., Giza. Egypt.
Ha bármilyen kérdésük van, a Biennále központi címén lehet érdeklődni: a0hatem@gmail.com.
 
A kiírásnak megfelelő művek válogatására és csoportosításra előbizottságot alakítunk, mely a művek művészi, esztétikai értékét és kifejező erejét vizsgálja, a díjakat pedig az elnök és 4 tagból választott zsűri ítéli majd oda mindegyik kategória és a művészeti terület szerint.   
 
9 - Értékelés:
A következő szempontokon alapul: a korosztálynak és művészeti tanulmányoknak megfelelő ismeretek és tudás művészi kifejeződése, ennek megfelelően a szellemi szintek és művészi értékek:
 
Szintek:  
Elsődleges szakasz: a művészi kifejezés a helykoncepció kezdeti feltárásaira épül; elemi készségek és fogalmak egyszerűek
Előkészítő szakasz: a művészi kifejezés a helymeghatározásra, a készségekre és a koncepciók fejlesztésére épül.
Másodlagos szakasz: a művészi kifejezés a hely formájának és szimbólum-fogalmának mélyebb tudatosságára épül, és a saját tapasztalatot tükröző magasabb szintű ismeretet mutat.
 
A művek művészi és esztétikai értékei:
• esztétikum
• innováció
• szimbolikus érték
• technikai ismeretek
• kifejező készség
 
10 – Díjak és oklevelek
Minden szinten összesen 6 mű (három 2D és három 3D alkotás) nyeri el a Biennále fődíját, a Minisztérium Művészeti Szektorának az oklevelét és érmét (1., 2., 3. helyezés).
Külön értékelik a speciális képességű kategória alkotóinak munkáit a pályázat valamennyi területén, a 3D és a 2D esetében egyaránt.
 
11 - Publikációk:
A Biennále katalógusa, és további publikációk is készülnek a résztvevők által beadott művek felhasználásával. A Legfelsőbb Bizottság által elfogadott professzionális személy fogja a dizájnt kialakítani, és a katalógust a résztvevő országok és vidékekre ill. a nyertes személyeknek egyaránt eljuttatjuk.  
 
12 - Kiállítás:
A kiállítás helyszíne Kairóban a Gezira Art Center. A zsűri a nyertes pályaművekkel együtt a résztvevők által beküldött műalkotások közül a fenti szempontok szerint válogat.
 
13- Regisztráció:
A regisztrációs űrlap a Biennále és a Művészeti Szektor honlapjáról tölthető le, és az Oktatási Minisztériumtól kérhető.  Itt mellékeljük angolul és magyar fordítással.
 
 
 
A Cairo International Biennale of Children’s Art 2019 felhívása a honlapon itt olvasható: http://insea.org/docs/congresses/cairo-Biennale.pdf