Futurisztikus retroparty Neumann János nyomában

Futurisztikus retroparty Neumann János nyomában a Közlekedési Múzeumban

Tudományos-szórakoztató előadások és bemutatók, málnaszörpös-zsíroskenyeres after-party várja az érdeklődőket 2011. május 27.-én, 14.30-tól a Közlekedési Múzeumban (Budapest, Városligeti krt. 11.)ű
 
Részletes program:
 
14:30-15:00 Érkezés
 
15:00 – 15:30 Hangminták, „kütyük”, iPod – a zenekészítés és - fogyasztás demokratizálódása az információs társadalomban (Kömlődi Ferenc)
Az 1980-as évek második felétől az informatika korábban soha nem tapasztalt mértékű és mélységű átalakulásokat generál a zenében. Egyrészt, a muzsika az 1990-es évekre a digitális művészetek zászlóshajójává vált; másrészt nemcsak a zenekészítési, hanem a fogyasztási szokások is teljesen mások, mint bő húsz esztendeje. Ma már bárkiből lehet alkotó, bármi bárhonnan hozzáférhető. De vajon nem zavaró, nem túl áttekinthetetlen ez a bőség?
 
15:30-16:00  Robotot szeretnél? Építs egyet! (Szabó Richárd)
Az előadás a jelenlegi robotépítési lehetőségeket mutatja be az amatőr szinttől az egyetemi kutatólaborokig a robotika.blog.hu elmúlt évi bejegyzései alapján.
 
16:00 – 16:30 Legyen Ön is milliomos, kedves Számítógép! - avagy: hogyan győzött Watson, a számítógépprogram, Amerika leghíresebb műveltségi vetélkedőjén... (Szeredi Péter)
Az IBM Watson nevű számítógépes rendszere győzött az USA egyik legnépszerűbb televíziós műveltségi vetélkedőjében, a közel 6000 adást megért Jeopardy-ban (amely a hazai "Mindent vagy semmit" vetélkedő eredeti változata). Az IBM DeepQA projektjében négyévi munkával kifejlesztett mesterséges intelligencia rendszer a két eddigi legsikeresebb Jeopardy-bajnokot győzte le a vetélkedő 2011 februári különkiadásában…
 
16:30-17:00  eVITA, avagy járt-e Telenagyi Doktor Bubónál? (Hanák Péter)
„Az eVITA mozaikszót az életVitelt segítő infokommunikációs Technológiák és Alkalmazások szavak néhány kezdőbetűjéből rakták össze. Tény és való, még csak a kezdeteknél tartunk, ám a célunk az, hogy az infokommunikációt az életvitel szolgálatába állítsuk. Hiszen sokan vannak, és egyre többen leszünk, akik segítségre szorulunk…”
 
17:00 – 17:30 Játék és DOStalgia. A játékkultúra szerepe és jelentősége a személyi számítógép sikertörténetében (Képes Gábor)
2010-ben Űrhódító címmel a számítógépes játék történetéről és vizuális kultúrára gyakorolt hatásáról rendezett kiállítást a Magyar Műszaki Közlekedési Múzeum. Idén június végétől a 30 éves IBM PC előtt tisztelegnek egy kiállítással. A tárgy előtt, mely gyökeresen megváltoztatta az irodai munkát, majd az otthoni időtöltést is. Játék és DOStalgia: egy előadás a számítógépes játék történetéről, s a játék szerepéről a személyi számítógép sikertörténetében.
 
17:30- 18:15 Leonar3Do: virtuális valóság mindenkinek (Rátai Dániel)
Olyan generáció van felnövekvőben, amely születésétől fogva magától értetődően használja a virtuális valóságot. Korunk személyi számítógépe kétdimenziós, ám Sci-fik tucatjai mutatnak be olyan jövőbeli háromdimenziós számítógépeket, amelyeket mindennapos otthoni használatra szántak. A jelenlegi 3D technikák azonban vagy nagyon korlátozott képességekkel bírnak, vagy nagyon sok pénzbe kerülnek. A Leonar3Do megteremtésénél az volt a cél, hogy a termék és szoftveres megoldás elérhetővé tegye a szélesebb közönség számára is a háromdimenziós személyi számítógépet.
 
Utána: szakmai tárlatvezetés a Neumann-emlékkiállításon, filmvetítés, és eklektikus zenés parti DJ Suefoval és Savages-el (kockás abrosz, zsíros kenyér, málnaszörp, sör…)
 
A Közlekedési Múzeum megközelíthető: 7-es, 173-as autóbusz (Hungária krt.), 70- (Hermina út), 72-, 74-es trolibusz (Ajtósi Dürer sor - Hermina), 1-es villamos (Ajtósi Dürer sor).
A múzeum előtt ingyenes parkolási lehetőség van.
 
Belépődíj nincs, azonban a helyszín befogadóképessége miatt a részvétel létszámhoz, ezért regisztrációhoz kötött.