Díjnyertes természetfotók / Kiskunság

Díjnyertes természetfotók
 
Egy hét leforgása alatt három nemzetközi természetfotós pályázat nagydíját zsebelte be lenyűgöző fotóival Máté Bence (29). A világhírű természetfotós mind a három képet ugyanabból a lesből kapta lencsevégre a Kiskunsági Nemzeti Parkban.

Az első fotó 2012 májusában készült egy nagy kócsagról.
– Azon a napon ideálisak voltak a körülmények, de csak néhány perc állt rendelkezésemre, hogy a naplementében, különleges fényviszonyok között örökítsem meg a madarat – mondta el a német EuroNatur-pályázat fődíját elnyerő képről Bence. A következő fotó egy igazán drámai jelenetet ábrázol: egy réti sas tartja a cső­rében egy tőkés réce fejét.
 
reti-sas-zsakmanyolta_gacser-tokes-rece_matebence.jpg
A réti sas zsákmányolta gácsér tőkés récéből csak a feje maradt meg
– Kifejezetten ezt az akciót szerettem volna lefotózni, de rengeteget kellett várnom rá, csak 50 nap után sikerült – folytatta Bence. A tavaly januárban született kép a legnevesebb belgiumi nemzetközi madárfotó-pályázaton volt a legjobb. Az utolsó felvétel különlegessége, hogy egy történetet mesél el. – Az előtérben egy nagy kócsag látható, amely a zsákmánya is lehetne a háttérben repülő réti sasnak – mondta Bence az idén januárban megörökített jelenetről. Ez a fotó a spanyol MontPhoto nemzetközi természetfotó-pályázaton győzedelmeskedett.

matebence_kocsag-reti-sas.jpg
Az előtérben lévő kócsag a zsákmánya is lehetne a repülő sasnak
– A képeket már hónapokkal ezelőtt elküldtük, véletlen egybeesés, hogy egy hét leforgása alatt nyertem velük. Ez persze nagyon jólesik, hiszen így a fotóim szélesebb közönséghez juthatnak el – tette hozzá Bence, aki jelenleg is több projekten dolgozik egyszerre.

matebence.jpg
2012 májusában a Kiskunsági Nemzeti Parkban fotózta Bence ezt a kócsagot
Forrás: K. P. / Blikk 2014. október 9.