Damaszkusz kapujában és a Nemzeti Múzeum kiállítása

"Akkor és most Magyarok Margatban" címmel kiállítás nyílt Budapesten a Magyar Nemzeti Múzeumban a szíriai Margat keresztes vára kutatásairól.

2006-ban nyitotta meg a szíriai kormány az európai kulturális örökség fontos részét képező Margatot a kutatás számára. A munkálatokra a nemzketözileg is elismert Szíriai-Magyar Régészeti Missziót kérte fel.
2007-ben tett szíriai körutamról született a Damaszkusz kapujában című úti-napló, melyet költőtársam, Dénes Mónika ajánlott az Olvasóknak.
 
Szíria

Kövek és jelek
több ezer évesek
kőbe vésetek
írásos ékek
ékírásos képletek
Mindezek – üzenetek
a múlttól a jövőnek
a körbe forgó időnek
a megismétlődő
soha-sem-voltnak
az emberiségnek
KEDVES OLVASÓK!

Ajánló Bodó Csiba Gizella Damaszkusz kapujában című könyvéhez „A dolgok egybevágnak.” „Nincsenek véletlenek.” „Semmi sem mutatja meg korábban magát, mint ahogyan meg kell mutatnia!” – írja Bodó Csiba Gizella. Damaszkusz kapujában minden részlet értelmet nyer. Az újra megtalált időtlenségben megtalálunk valami eredendőt, ősit; és megtalálunk talán még valamit – magunkat. A könyvben minden olvasó számára valódi kincsek rejlenek. Az egyes fejezeteket napi bölcsesség nyitja meg és a beszámolók nemcsak történelmi és kultúrtörténeti részeket tartalmaznak, hanem filozófiai, pszichológiai eszmefuttatásokat is, amik ebbe a szerves egészbe úgy illeszkednek bele, mint Gizella az Univerzumba. Azt hiszem, illeszkednek bele, mint Gizella az Univerzumba. Azt hiszem, mindnyájan ezt a harmóniát keressük: a természet, az emberi kultúra és a transzcendens tökéletes egységét. Mintha mi is ott lennénk, hihetetlen pontossággal írja le az őt körülvevő világ apró részleteit, minden pillanat történetét. Teljes leírást kapunk a városokról, az épületekről, a falakról – kívülről és belülről. Az író képes átérezni, magába szívni a kövek kisugárzását, értelmezi azok üzeneteit. Bodó Csiba Gizella ember és Isten kapcsolatába vetett hite képessé tesz minket is, hogy megszabaduljunk az idő és tér képzetei által felállított korlátoktól és valami sokkal ősibb élet részeseivé váljunk: újra megéljük a múltat a jelenben. Minden párhuzamosan történik, ha tudatosítjuk, hogy nincs idő. A könyv nemcsak útleírás; sokkal több, mint beszámoló. Méltó tanítómestere lehet bármely embernek, aki a béke és a szeretet útját keresi. Az első tanítását így lehetne megfogalmazni: Milyen szép, mekkora csoda ez az élet!
Dénes Mónika
 
A Palatia Kiadó gondozásában, Baranyai Attila szerkesztésében megjelent A5-ös méretű, 170 oldalas fenti kötet megrendelhető 1800 Ft (+ postaksg.) áron a megrendeles@vpm.hu email címen.

 

Damaszkusz kapujában és a Nemzeti Múzeum kiállítása