Bor és Tudomány

Bor és Tudomány

Egész napos múzeumi szombat április 2-án a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Tanulmánytárában.
 
Tudomány-e a borozgatás? Bizony sok tudomány kell a jó bor készítéséhez! Borkóstolással és tudománnyal fogjuk tölteni az idei első Múzeumi Szombatot a Tanulmánytárban. Kísérletekben, bemutatókban gazdag programra invitáljuk Önöket a Kémia Nemzetközi Éve alkalmából: Szegedről, Budapestről és Egerből érkeznek a borok és élelmiszerek szakértői. A látványos kísérletek mellett bort is kóstolhatnak, és megtudhatják, mitől annyira zamatosak italaink. A programot közösen szervezzük a Magyar Kémikusok Egyesületével.
 
Program:
10.00-től folyamatosan a délelőtt folyamán: Interaktív természettudomány – Kísérletek
 
11:00 és 13:00 Félvezető tárlatvezető – Képes Gábor muzeológus (MMKM) rendhagyó tárlatvezetése:
 Azt mondják, az informatika a homokszemből indul. A szilícium egy kémiai elem, vegyjele Si, 1823-ban fedezték fel. Az egyik leggyakoribb elem, s ma már az informatika és az elektronika elképzelhetetlen lenne nélküle.
Szakmai tárlatvezetés a számítástechnikai gyűjteményben: informatikatörténet, egy CHIPetnyi kémiával fűszerezve!
 
12:00 és 16:00 Háztartás és kémia – Dr. Vámos Éva főmuzeológus (MMKM) tárlatvezetése a Tanulmánytár háztartási és kémiai gyűjteményeiben
 
14:00 - 14:30 Színes kémia - A bor kémiája – Dr. Murányi Zoltán tanszékvezető és Dr. Oldal Vince főiskolai docens (Eszterházy Főiskola, Eger, Kémiai, Borászati-kémiai és Borászati Tanszék)
 
14:30 - 15:00 Egy csipetnyi E! Élelmiszervizsgálat – Dr. Sarkadi Lívia egyetemi tanár és tanítványa, Simon Péter (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Alkalmazott Biotechnológiai és Élelmiszer-tudományi Tanszék)
 
15:00 -  15:30 Rendhagyó borkóstolás – Dr. Pálinkó István, egyetemi docens (Szegedi Tudományegyetem, Szerves Kémiai Tanszék)
 
A rendezvény helye: Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Tanulmánytára
1117 Budapest, Prielle Kornélia utca 10.
A rendezvény ideje: 2011. április 2. szombat, 10 – 17 óráig
 
Információ a látogatók részére: marta@mmkm.hu, T: 30/693 3408
Belépőjegy: felnőtt: 500 Ft
Diák és nyugdíjas: 250 Ft