Bevándorolt állataink

 Bevándorolt állataink
 
Medve, farkas, mosómedve veszi be magát az erdőbe Lassan, de kitartóan megszállják az erdeinket a veszélyes vagy épp egzotikus vadállatok.
 
Nógrád megyében máris kóborol egy barnamedve a bocsaival, de csupán idő kérdése, hogy kiránduláskor farkassal találkozzunk, vagy a piknikes kosarat mosómedvék dézsmálják meg.


medvecsalad-northfoto.jpg

Utóbbiból nemrég fogtak be egy példányt Budapesten. Nem tudni biztosan, fogságból megszökött állat, vagy bevándorolt egyed. Hanga Zoltán biológus, a fővárosi állatkert szóvivője szerint nem kizárt, hogy már élnek a magyar vadonban mosómedve-kolóniák.

Nógrád megyében máris kóborol egy barnamedve a bocsaival – Bár Észak-Amerikában őshonosak, Németország erdeiben már fél évszázada szabadon élnek. Még a náci rezsim telepítette be a mosómedvét, hogy vadászhassanak rájuk. A porosz–lengyel határnál pedig egy farmon a prémükért tartották őket, és amikor bombatalálat érte a telepet, az állatok szétszéledtek. Németország elég közel van ahhoz, hogy a mosómedvék eljussanak Magyarországra.
 
Nem őshonos a harlekinkatica sem, amely a napokban Pécsett lepte el a házak falát, ők valószínűleg az éghajlatváltozás miatt érkezhettek. Nyáron még veszélyes betegségeket terjesztő tigrisszúnyogokról is érkeztek hírek. A védett mocsári teknősök élőhelyét az állatkereskedésekből ismerős ékszerteknősök veszélyeztetik. A kicsiny hüllőket elengedik a szabadban, ott pedig elszaporodnak.
 
bevandorlo-allatok-graf.jpg

A betelepülő állatok felborítják az itthoni élővilág rendjét, mert a kisebb ragadozók például kifosztják a madárfészkeket – magyarázta Szabó Péter, a Budakeszi Vadaspark igazgatója. Ezt teszi a Távol-Keletről érkezett nyestkutya is a vízimadarak fiókáival, tojásaival.

Grafikánk azt mutatja, melyik állat honnan származik. Többen átvándorolnak a magyar területekre, másokat gazdájuk ereszt szélnek Időről időre felbukkan az aranysakál, amely a múlt században nálunk is gyakori volt, noha a Mediterráneumból települt be Európába, júliusban pedig öt farkast azonosítottak Borsod megyében a szakemberek.
 
forrás: Blikk, 2014-11-12