?A rózsaszín ország Jordánia? c. könyv bemutatása

A rózsaszín ország Jordánia” c. könyv bemutatása


Tíz esztendővel ezelőtti élmények, egy 2002-es jordániai körút kalandjairól, élményeiről, lelki rezdüléseiről szól e könyv, igyekezve plasztikusan visszaadni egy egészen különleges országban látott és érzett gondolatokat.
 
Nem sokkal korábban indult meg hazánkban az, az utazási kampány Jordánia részéről, mely az addig számunkra szinte ismeretlen országot kívánta megismertetni az utazást kedvelőkkel.
Olcsó, egyhetes tengerparti üdüléseket és igen kedvező áron kitűnő szolgáltatású körutakat kínált a Jordántours mindazoknak akik országukat választották úti célul. Mindezt a Jordán uralkodó meglehetősen magas támogatása révén tudták megtenni.
Ekkor jelentkeztem a kuriózum ízű utazásra, s nagyon nagy élmény volt számomra.
E körútról szól a könyv, lélekre hangolva, ahogy jellemezni szoktam.
 
Az útinaplót kiadása után nem sokkal a Jordán Utazási Iroda ügyvezetője /mint attasé/ - meghívta az Első Arab-Magyar könyvkiállításra és Vásárra! /Sok arab ország képviseltette magát, s a kiállított könyveket, köztük egy több száz éves palesztin könyvet, az ELTE Arab Tanszékének ajándékozták./
 
A könyvből a nagy érdeklődés miatt utánnyomást kértek!
Ez a nagyon népszerű és felfelé ívelő utazási vállalkozás a Jordántours megszűnését követően véget ért!
 
Kilenc esztendővel később, meghívásra, magánszemélyként ismét Jordániában tölthettem 15 különleges napot, – Magyarországon végzett és sokáig itt praktizáló sebész-orvos, magyar pedagógus felesége és rokona vendégeként, – figyelmességgel, vendégszeretettel elhalmozva.
 
Az országban hatalmas fejlődést tapasztaltam, mely jórészt az idegenforgalom fellendülésének volt köszönhető!
Talán egy következő könyvben ezeket a rendkívül közvetlen, baráti, vagy inkább családi élményeket is sikerül megörökíteni.
 
A könyvben néhány színes fotóm ad ízelítőt az általam „Rózsaszín országnak” nevezett szépségekről.
 
(A könyv a Szent Gellért Kiadó és Nyomda Könyvesboltjában megvásárolható, /Bp. V., Kossuth L. u. 1. / vagy megrendelhető a  – a@szentgellertkiado.hu e-mail címen.)
 
*
A könyv bemutatásának szomorú aktualitását szolgáltatja, hogy a legutóbbi időkig a MALÉV volt az a légitársaság, mely közvetlen, gyors és pontos utazásokat tett lehetővé a Közel-Keleti országokba; így Ammanba és Aqabába, Damaszkuszba, Kairóba és Hurghadára, vagy a Szentföldre, átszállás nélkül, szinte néhány óra alatt.
 
A MALÉV felszámolásával ennek vége szakad!
Ezután már csak Bécsen, Törökországon vagy más útvonalakon keresztül, kétszeres vagy akár hosszabb időtartammal és lényegesen drágábban juthatunk el ezekbe a „Kultúra bölcsői” országokba.
 
Az 1990-es évek nagy lendülettel kinyílt kapui ez irányba bezáródni látszanak.
Az előrelépések után most néhány visszafelé araszoló lépést teszünk! (?)
 
Bodó Csiba Gizella

 

?A rózsaszín ország Jordánia? c. könyv bemutatása