Csodák Palotája / Budapest

Rádió: 
Tárlatról tárlatra
Adás dátuma: 
2013, Október 7
Tárlatról tárlatra / KONTAKT Rádió (87,6 MHz)
2013. október 7.
 
A műsor felépítése:
I. Kaleidoszkóp / kiállítási hírek
II. Bemutatjuk / Csodák Palotája, Budapest
 
 
A műsor vendége:
Pádár Tamás műszakvezető demonstrátor
 
 
 
I. Kaleidoszkóp
Budapest, Műcsarnok (Dózsa Gy. u. 39.)
Design Management kiállítás – 2013. szeptember 30. - 2013. október 20.
A Design Management Díjat 2009-ben alapították újjá, és első díijnyertese éppen a Műcsarnok volt, mely idén az itt nyertes és kiemelt pályamunkák bemutatásakor a 34. Magyar Formatervezési Díj átadásának is a helyszíne. A bemutatott munkák jól példázzák a design szerepének fontosságát a szakszerű menedzselésben, a hatékony és eredményes működésben, de egyúttal az újító szellemet és a kreativitást is, mely természetszerűleg za alkalmazó szervezet tevékenységére is visszahat, megvetve az innováció, a vállalkozásfejlesztés és a versenyképesség alapjait.
 
Budapest, Közlekedési Múzeum (Városligeti krt. 11)
Kincskészítők műhelytitkai – 2013. október 1. – 2013.
Az ötvösművészeti kiállítás egy részről 19. századi és a 20. század eleji ékszereket és eszközöket mutat be, másrészt a gyűrűk, melltűk, fülbevalók, násfák, ezüst kávéskészletek, egyházi és világi ezüst tárgyak készítésére is rávilágít, bemutatja az alkotás folyamatát az egyes munkafázisokat külön-külön rá irányítva a figyelmet, sőt a nyitva tartás alatt ékszerkészítési bemutatókat is tartanak. A szerszámok is különlegesek, hiszen a mesterek maguk készítették őket, és akár évszázadokon át is hagyományozódhattak a családban. Egy ilyen ritkaság a több mint 500 éves szarvasüllő Mátyás király korából. Az egyedi eszközök mellett dokumentumok és leírások egészítik ki a tárlatot.
 
Budapest, Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum / Kultea (Korona tér 1.)
"A jó kalmár a világ jótevője". Két évszázad a magyar kereskedelem történetéből – 2013. június 14. - 2013. december 31.
A tíz éves szünet után felújított kereskedelemtörténeti kiállitás a magyar kereskedelem fejlődésének és történetének két évszázadát mutatja be. Be lehet tekinteni a mérésügy, a vásárok és a vásározás világába, a kereskedelmi szakoktatás mindennapjaiba, de a tárlat korabeli üzletek és kirakatok hangulatát is felidézi. Az állandó kiállitás idén megnyilt öt termét jövőre továbbiak fogják követni.
 
Debrecen, Tímárház / Kézművesek Háza (Nagy Gál István u. 6.)
Kovács Zoltán szarufaragó, Sarkadi Gyuláné népi ékszerkészítő, Boján Imre riselő, Bagdi Lajosné hímző, Dobiné Vass Júlia fazekas és Győri Balázs bútorkészítő kiállítása – 2013. szeptember 20. - 2013. október 31.
Hat, nemrégiben kitüntett népi kézműves mester mutatja be a tárlaton munkáit, melyek a hagyományok ápolása mellett a modern kor igényeit is kielégítik. Kovács Zoltán Kapoli Antal-díjas lett, Sarkadi Gyuláné Népi Iparművész címet, Boján Imre Mesterremek díjat, Bagdi Lajosné a Népművészet Mestere, Dobiné Vass Júlia a Népművészet Mestere, és Győri Balázs a Népművészet Ifjú Mestere díjat vette át.
 
Budapest, Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény (Ráday u. 18.)
Gyöngyszalagtól gyöngygallérig – 2013. október 2. - 2013. október 31.
Kőbánya - Madách tér - Ferencváros útvonalat járta be Fehér Anna Gyöngystúdiója és Gyöngytársasága. A budapesti csoport első tanítványai között többen ma már önállóan alkotnak, viszik tovább a hagyományokat és újítanak. Munkáik szemet gyönyörködtető változatossága kreativitásukat és kitartó szorgalmukat egyaránt jól tükrözi.
 
Budapest, Néprajzi Múzeum (Kossuth tér 12.)
Emlék Sasvárról – 2013. szeptember 21. - 2014. február 24.
A Szakrális Művészetek Hetéhez kapcsolódó kamarakiállítás a felvidéki zarándokhely, Sasvár (Šaštin, Szlovákia) és környéke népi Pieta-ábrázolásait mutatja be. Az anyai fájdalmat ábrázoló Pieta szobrok, képek, kerámiák, archív fotók, búcsústárgyak reprezentatív gyűjteménye a barokk kegytemplom oltárába foglalt, 16. századból való Fájdalmas Szűzanya-relief híres kultuszának populáris vonatkozásait tükrözik. A szériamunkák között egyéni megfogalmazások is szép számmal akadnak. A Pieták önmagukban vagy Mária-házakba foglalva, üveg- és tükörképre festve, a felvidéki, dunántúli, palócföldi katolikus parasztság tisztaszobáinak megbecsült tárgyai voltak, melyek generációkon keresztül öröklődtek. Képük ponyvanyomtatványra, imakönyvbe, szentképre, házak oromzatára és útszéli oszlopra is rákerült. A sasvári Hétfájdalmú Szűzanya ünnepe szeptember 15-én van. A fényképfelvételek az egyik ünnepen készültek.
 
Székesfehérvár, Forrás Galéria ( Fő u. 8.)
„Ah, hol vagy magyarok tündöklő csillaga…" Tárlat Szent István emlékezetére – 2013. szeptember 26. - 2013. november 6.
A csoportos kiállításon a Szent István Emlékévhez kapcsolódó festményeket, grafikákat állítottak ki olyan neves meseterektől, mint Gyulai Liviusz, Jankovics Marcell, Orosz István, Somogyi Győző és további 16 művész. A tárlat címéül a legkorábbi Szent István himnusz kezdősorát választották, mely évszázadokon át a katolikus magyarság néphimnusza volt.
 
Tatabánya, Tatabányai Múzeum / Bányászati és Ipari Skanzen (Szent Borbála tér 1.)
10. Őszi Tárlat – 2013. október 5. - 2013. november 3.
A Múzeumok Őszi Fesztiválja alkalmából rendezett tárlaton a Tatabányán élő és dolgozó, illetve innen elszármazott, vagy a városhoz egyéb módon kötődő alkotóművészek munkáit mutatják be, immár 10. alkalommal.
 
Vác, Tragor Ignác Múzeum (Március 15. tér 19.)
Új szerzemények, válogatás a Mimézis gyűjteményből – 2013. október 2. - 2013. november 10.
Bárdosi József művészettörténész a rendszerváltást megelőző években tervezte meg gyűjteményfejlesztési koncepcióját, amikor a disszidált művészektől tilos volt vásárolni. Ezért is választott szürnaturalista művészeket, mint Konkoly Gyula, Méhes László, pop artosokat és hiperrealistákat, mint Barabás Márton, Fehér László, Kocsis Imre, Kéri Ádám. A gyűjtemény azóta százkét műalkotást számlál, melyek közül most a legújabbakat tekinthetik meg a látogatók. 
 
Szombathely, Szombathelyi Képtár (Rákóczi F. utca 12.)
A 2012-es Pilseni Rajzbiennálé válogatott munkái. Magyar grafikusművészek a Pilseni Nemzetközi Rajzbiennálén. 2000-2012 – 2013. október 3. - 2013. november 24.
A Schönsee-i (Németország) és a piseki (Csehország) kiállítás után most itt láthatók a biennálé győztes munkái, és további, magas színvonalú grafikai alkotásai. A rendezvényen 2000 óta vesznek részt magyar alkotók. A változatos nemzetközi mezőnyben a legaktivabbak közé tartozunk: 23 művészünk összesen 57-szer szerepelt, és 11 díjat, köztük két fődíjat nyert.
 
Debrecen, MODEM (Baltazár Dezső tér 1.)  
A szent utak. Fotókiállítás a Közel-Keletről – 2013. szeptember 26. - 2013. november 3.
Az Art Moments Vizuális Művészeti Fesztivál keretében rendezett tárlaton látható mintegy hetven fotó tizenhárom arab művész felvétele. A Jemenből, Libanonból, Palesztinából, Egyiptomból, Iránból, Irakból, Jordániából és Szíriából származó fényképészek érzékletesen mutatják be a hazájukban uralkodó feszültségeket, ellentmondásokat, fájdalmat és az öröm ritka pillanatait – az arab világ valódi hétköznapjait. A cím a megismerés útjára utal, amin a képek vezetnek végig.
 
Budapest,.Országos Idegennyelvű Könyvtár és Zeneműtár (Molnár utca 11.)
Feltalálni a valóságot : Giuseppe Verdi művei – 2013. október 9. - 2013. október 25.
„A valóságot másolni jó, de feltalálni a valóságot jobb, sokkal jobb." Az idézet Giuseppe Verditől származik. A születésének 200. évfordulója alkalmából rendezett tárlaton műveinek 20. századi kiadásait mutatják be a könyvtár, az állományában található anyag felhasználásával. A bemutatott munkák jól reprezentálják, hogy  a világ minden táján jelentek meg kottái, róla szóló könyvek, műveinek hanglemezei, CD és DVD kiadásai. Az Országos Széchényi Könyvtár Plakát-és Kisnyomtatványtárától kölcsönzött dokumentumok pedig a hazai egyesületek, társaságok, szalonok Verdi rendezvényeiről tudósitanak.
 
Debrecen, Déri Múzeum (Déri tér 1.)
Rejtélyes aranykincs nyomában, avagy a bárándi tarsolylemez históriája – 2013. október 3. - 2013. december 31.
A honfoglalás kori ötvösség egyik műremeke, a bárándi aranyozott ezüst tarsolylemez 1998-ban került másodjára napvilágra. A honfoglalás kori méltóságjelvényt ugyanis egy családi ház bontásakor, a mennyezet padlás felőli oldalában sárral letapasztva találták meg. Az 1860-as években Tiszadob-Tiszadada térségében kubikoló szépapa hozta még anno magával egy fél pár kengyellel. A tarsolylemez kialakítása és díszítése nagyon hasonlít a tarcali, a rakamazi és egy karosi példányhoz, melyekkel a feltételezések szerint egy műhelyben készülthetett. Előkelő viselője apró használati eszközeinek (mint a tűzgyújtáshoz szükséges csiholó, kova és tapló, fenőkő) nemezből vagy bőrből készült tarsolyát díszítette vele.
 
Pécs, Várostörténeti Múzeum (Felsőmalom utca 9.)
Ferbli a Derfliben – 2013. október 4. - 2013. október 31.
A Derfliben, vagyis régi nevén a pécsi Várostörténeti Múzeumban látható kiállításon a pókerhez hasonló, speciális magyar kártyajáték, a ferbli is látható, ugyanis a tárlat a játékkártyákról szól. A kultúrtörténet ezen emlékeit a neves pécsi kártyatörténész és szakíró, Zsoldos Benő gyűjteményének az anyagán keresztül tárják a látogatók elé. A kollekció a szerencsejáték számtalan fajtáját bemutatja, térben és időben egyaránt, többnyire hasonmás kiadványok segitségével. A forgatókönyv az 1992-es Játékkártyák Magyarországon című kiállítás alapján készült, melyet a Szórakaténusz Játékmúzeum rendezett Pécsett.
 
 
 
Előzetes:
Budapest, Kiscelli Múzeum / Fővárosi Képtár (Kiscelli utca 108.)
Lilla von Puttkammer: Egy, senki, százezer – 2013. október 10. - 2013. november 10.
Lilla von Puttkamer Düsseldorfban született, Berlinben él. Építészeti tanulmányait az 1990-es évek végén Budapesten végezte, utána a Münster Művészeti Akadémián festészetet tanult. A tárlaton nagyméretű akvarelljeivel mutatkozik be.
 
 
II. Bemutatjuk
Budapest, Csodák Palotája (Nagytétényi út 37-43, Campóna)
 
 
 
Ha kíváncsi vagy a részletekre itt meghallgathatod!
 
 
Zenei betétek:
Belga, Fizika
Fenyő Miklós, Limbó hintó
 
Szerkesztő-műsorvezető: dr. Győry Hedvig
Zenei szerkesztő: Király Hedvig
Technikai munkatárs: Padi Géza
 A műsor a KKDSZ támogatásával készült.