Nagy Magyarok / Magyar Írószövetség, Budapest

Rádió: 
Tárlatról tárlatra
Adás dátuma: 
2013, Március 11

Tárlatról tárlatra / KONTAKT Rádió (87,6 MHz)

2013 március 11.
 
A műsor felépítése:
I. Kaleidoszkóp / kiállítási hírek
II. Bemutatjuk / Nagy magyarok, Magyar Írószövetség 
 
A műsor vendége:
Szakolczay Lajos író, irodalomtörténész, Magyar Írószövetség
 
 
I. Kaleidoszkóp
 
Budapest, BTM (Szent György tér 2. ) 
Fogadalmi szertartások, ősi lakomák – 2013. március 6. - 2013. szeptember 8.
A tárlaton közel 200 földbe ásott késő bronzkori (Kr.e. 1500-800) fém eszközből , és edényből álló gazdag leletegyüttesek fogadják a látogatót. Valamennyi tárgy Budapest területén került elő. A bemutatott leletek a változatos formakincsű, kiváló minőségű kerámiák mellett bővelkednek a bronz- és arany fegyverekben, ékszerekben és különféle használati tárgyakban. A tárlaton az is kiderül, hogy milyen rítusok és szakrális események rekonstruálhatók segítségükkel.
 
Szeged, Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár (Dóm tér 1-4.) 
Bánk bán története a fölfedezéstől a nemzeti operáig. 180 éve mutatták be Katona József drámáját – 2013. március 7. - 2013. április 10.
A Szegedi Nemzeti Színház március 15-i Bánk bán bemutatójához kapcsolódva itt a könyvtár a Bánk bán történetét mutatja be keletkezésétől a színházi bemutatókig, a díszes 1821-es első kiadás, a Szegedi Híradó és Szegedi Napló korabeli színikritikái, eredeti szegedi színházi plakátok és kosztümtervek, a szabadtéri előadásokról készült fotók felsorakoztatásával. Kassán 1833. február 15-én volt a premierje, pesti előadása pedig 1848. március 15-i forradalmárokat lelkesítette.
 
Budapest, Mai Manó Ház (Nagymező u. 20.) 
Marie Claire International Photography Award 2012 - Női sorsok a világban – 2013. március 8. - 2013. május 5.
A Marie Claire igazi női magazin, természetes hát, hogy a Marie Claire Nemzetközi Fotográfiai Díj is a nőkről szól. A pályázatra beérkező sorozatok közül tíz fotográfus, tíz története mintegy 100 képben elnyerte a kiállítás lehetőségét. Társadalmilag érzékeny témákat örökítenek meg, közösségek életét feltárva, vagy egyetlen sors példájával. A női témán kívül közös bennük, hogy a képi történetmondás fontosságának a tudatában készültek, bízva a fotográfia erejében.
 
Pásztó, Pásztói Múzeum (Múzeum tér 5.) 
Természetközelben – 2013. március 1. - 2013. április 15.
Filius Balázs fotókiállításán elsősorban Salgótarján környéki képek láthatók, közöttük néhány bravúros fotómegoldással készített felvétel, mint a ködbe burkolt táj, vagy az éjszakai csillagos ég. A tájképek mellett állatokat és növényeket is lencsevégre kapott. Nem csak nagyvadak, mint a vaddisznó, dámvad, szarvas vagy őz található meg közöttük, hanem róka és foltos szalamandra is.
 
Budapest, Mai Manó Ház (Nagymező u. 20.) 
Kiállítás Molnár István emlékére – 2013. március 12. - 2013. április 14.
Molnár István, Istit (-2012) ismerősei között halk, becsületes, megbízható és mindenek felett tehetséges fotósként volt ismert. Könyvek, újságok tervezője és szerkesztője volt, és a
Könyvek tucatjai nyerték el végső formájukat általa, lapok vezető tervezője, képszerkesztője volt, és sokan ismerték mint Bálint György Újságíró Akadémia tanárát. Képeinek válogatásával a tárlat tavaly június 9. haláláról emlékezik meg.
 
Győr, Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum / Esterházy-palota (Király u. 17.) 
 Magyarország Nyizsnyij Novgorodi Tiszteletbeli Konzulátusának tárlata – 2013. március 7 – 2013. április 14.
A Nyizsnyij Novgorod-i fotográfusok közel száz fényképén a város életének az 1850-es évektől a 2000-es évekig tartó időszaka tűnik fel, történeti kontextusba helyezve a látnivalókat, noha a rendezés nem követ szigorú kronológiát. Zsánerfotók, portrék és dokumentumképek váltogatják egymást az orosz fotográfia klasszikusai és a kortárs fényképészek felvételein,
 
Győr, Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum / Esterházy-palota (Király u. 17.) 
Húsz éves a győri városi Levéltár – 2013. március 6. - 2013. április 30.
Az 1993 óta fennálló győri Önkormányzati Levéltár valójában a város ismét újjászervezett legősibb intézménye. Olyan különlegességeket őriz, mint a Mária Terézia-féle 1743. március 6-án aláírt szabad királyi kiváltságokat adományozó oklevél, az V. Ferdinánd-féle 1844-es, ún. pecsétadományozó oklevél, vagy a város legelső fennmaradt közgyűlési jegyzőkönyve és telekkönyve, valamint hét Mohács előtti oklevél.
 
Sepsiszentgyörgy / Sfintu Gheorghe, Székely Nemzeti Múzeum (str. Kós Károly 10. ) 
Bronzkori népek és vizigótok Székelyudvarhely határában – 2013. március 7. - 2013. április 14.
A székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum és Udvarhely város történetének legjelentősebb régészeti feltárása 2008-ban a város ipari negyedében, a Küküllő parti Kadicsfalvi-réten folyt Több száz régészeti objektumot (temetkezések, lakóházak, edényégető kemencék, gazdasági épületek stb.) tártak fel, bronzkori település, temetkezés részeként, és egy Kr.u. 3-4. századi, ún. vizigót falu föld alatti maradványaira is rábukkantak. Ez a legnagyobb ismert erdélyi település a korszakból. A rekonstrukciók (bronzkori temetkezés, népvándorláskori edényégető kemence és lakóház) segítségével a tárgyak korabeli funkciói is feltárulnak.
 
Mosonmagyaróvár, Hansági Múzeum (Szent Isván király út 1.) 
Forgatom fegyverem vitézek módjára – 2013. március 2. - 2013. május 5.
A nagyrészt Fekete György és Máday Norbert magánygyűjteményéből rendezett tárlaton a szabadságharc relikviái, főként honvéd- és a császári-királyi seregek fegyverei tekinthetők meg, bár egyenruhák, a huszárok tarsolya, csaták és neves személyiségek képei is helyet kaptak. Szembetűnő kontrasztot alkotnak a a reformkor empire ízlésű pompás díszszablyájái és a hadseregben rendszeresített szabvány fegyverek, a bécsi légiósok pallósa vagy az osztrák nehézlovasok mellvasa.
 
Hódmezővásárhely / Kopáncs, Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ (Dr. Rapcsák András út 16-18.) 
Hej tulipán, tulipán! – 2013. március 7. - 2013. április 14.
A népi bútorfestés 19. századi egyik kiemelkedő alföldi központja Hódmezővásárhely volt. Kezdetei a 18. századi református Ótemplom festett berendezésének a formájában maradtak fenn (1732). A helyi mesterek aztán egy sajátos helyi stílust alakítottak ki az 1830 és 1850 közé eső virágkorra: sötétkék alapszínen élénk, (cinóber)vörös virágmotívumok, főként a tulipán, a rózsa és a gránátalma tűnik fel. a díszítmények meghatározott és jellegzetes rendben helyezkednek el. Reneszánsz hagyományokra nyúlt vissza az „olasz korsó". A tárlat címét a jellegztes tulipánnal díszített menyasszonyi ládák ihlették. Jellegzetes bútorok még a ládák, tékák, székek, gondolkodószékek, padok, bölcsők és mívesen faragott és festett tükrök, melyek restaurálásába enged betekintést az utolsó terem.
 
Tápiószele, Blaskovich Múzeum (Múzeum út 13.) 
Színek és színhelyek – 2013. március 9. - 2013.május
A debreceni származású festőművész kiállítása a hagyományos Tavaszi Tárlat részeként nyílt retrospektív tárlat, mely az életmű áttekintésére ad lehetőséget. Nagy János (1922-2009) Szőnyi István tanítványaként indult festői pályáján, kezdetben oktatással foglalkozott. Elsősorban rajzpedagógusként. Még főiskolás korában művésztelepet szervezett Tápiószelén, majd további helyeken is. Munkássága nem osztható időrendi csoportokba, de stilárisan több réteg is elkülöníthető. A tradicionális kategóriák mellett elvont, absztrakt műveket is komponált. Az élmény és a gondolat egymásra hatása érződik alkotásain.
 
Budapest, Kiscelli Múzeum / Fővárosi Képtár (Kiscelli utca 108.) 
Nők, portrék, pongyolák – 2013. március 8. - 2013. április 7.
Szigethy Anna képzőművész fotósorozatai, installációi és rövid videói négy atipikus női portré a művész élethelyein, Budapesten és Berlinben. A városi élettér adja a történelmi és szociológiai keretet, valójában a környezet határozza meg a 4 szereplő életét. A cím a Nők, pongyolák (2013) című, 25 felöltöztetett szabóbabából álló installáció. a nejlonruhákba öltözött női "hadsereghez" egy videó (Kertes házak utcája, 1962) is kapcsolódik. A kiállítás különlegessége, hogy utolsó darabjai az állandó kiállítási részben, a főváros újkori történetében bújnak meg.
 
Budapest, Magyar Népi Iparművészeti Múzeum (Szilágyi Dezső tér 6.) 
Dédapáról unokára A nádudvari K. Nagy fazekascsalád közös kiállítása – 2013. február 1. - 2013. március 22.
A nádudvari (korsós) K. Nagy család fazekassággal foglalkozó tagjainak alkotásai látatók, valamint Tóth Aranka munkái, aki hímző asszony, és elnyerte a Népművészet Mestere címet.
elnöke.
 
Budapest, Magyar Mezőgazdasági Múzeum (Városliget, Vajdahunyadvár) 
Meghökkentő jelenségek: érzékszervek – 2013. március 9. - 2013. április 21.
A szokatlan cím a tényleges fizikai érzékelésre utal, mely azonban néha csalóka. Az interaktív kiállításon b az érzékszervek kialakulását és működését lehet megismerni, és számos valós és illuzórikus megnyilakozásukat, számtalan meghökkentő jelenségüket. Megérthető a fóbia, érzékelhetővé válik az aura, felfoghatóvá a déja vu érzés ... A látogatást játéklapok teszik izgalmassá, melyekkel ajándékot lehet nyerni. Közben
 
 
Előzetes:
Budapest, BTM Budapest Galéria (Szabad sajtó út 5.) 
Bagossy Levente díszlettervező kiállítása – 2013. március 14. - 2013. április 14.
Bagossy Levente (1968) díszlettervező, grafikusművész harminckét díszletterve látható a tárlaton, koztük miniatűr színpadi makettek. A tervezés során, az előadásokat megelőzően kartonpapírból készültek.
 
 
II. Bemutatjuk
Nagy magyarok.– 2013. március 4. – 2013. április 2.  
Portrékarikatúra kiállítás Gaál Tibor műveiből, aki a MÚOSZ Magyar Karikatúraművészeti Szakosztályának T-Boyként is ismert tagja. Eredetileg porcelánfestőnek készült, hírnévre azonban karikatúristaként tett szert. Ő nyerte meg 2010-ben a dél-afrikai labdarúgó-világbajnoksággal egy időben zajló karikatúra-világbajnokságot egy Puskás Ferencről készült grafikával.
 
 
A tárlatok helyszíne:
Budapest, Magyar Írószövetség (Bajza u. 18)        
A Magyar Írók Szövetsége 1945. április 10-én alakult meg. Nyáron tartották első kongresszusukat és 30 fős elnöki tanácsot választottak. Céljuk az író-lét hivatalos elismertetése volt. A tagsági igazolvány azt is igazolta, hogy az illető demokratikus gondolkodású ember. A szövetség nem csupán szakmai civilszervezet, hanem összművészeti központ is, könyvtárral, klubhelységgel, rendszeres programokkal. Teret ad irodalmi bemutatóknak, konferenciáknak, kiállításoknak, kisebb koncerteknek, színházi kamara-előadásoknak is. Országszerte és a határokon túl is tart irodalmi rendezvényeket és fogadja is a külföldön élőket.
   
 
 
Ha kíváncsi vagy a részletekre itt meghallgathatod!
 
A műsor a KKDSZ támogatásával készült.