Nílusi hajóút 2018 őszén

EGYIPTOM
 
A mese világa*
 
2018. szeptember 30. – 2018. október 9/12
 
(10 nap – 9 éj vagy 13 nap – 12 éj)

*A program az oldal végén, pdf formátumban letölthető 

 
1.nap Elutazás kora délutáni órákban a Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérről az Egypt Air menetrendszerinti nemzetközi járatával Cairoba. Érkezés után transzfer a szállodába, szobák elfoglalása, vacsora.
 
Szállás: Cairo, Hotel
 
2.nap Reggeli után az ókori világ hét csodájának egyetlen megmaradt, még ma is létezőcsodáját tekintjük meg,irány a Gízai fennsík. Kirándulásunkat a fantasztikus és monumentális gízai Piramisoknál kezdjük (Piramis-terület, Kheopsz, Khepren, Mükerénosz piramisok - aki akar, külön belépődíj ellenében bemehet a nagy piramisba vagy megnézheti a bárkát).
 
Panoráma, ahol mindhárom piramis látványa tárul elénk egyszerre. Itt lehetőség van tevegelni is. Eztkövetően együtt lemegyünk a Szfinxhez, Khepren fáraó Völgytemploma következik.
 
Hogyan csábított Kleopátra? - Finom, érzéki illatok, gyógynövényes illetve masszázs készítmények – látogatás az illatos virágesszenciák birodalmában.
 
A délutáni órákban a mesebeli Egyiptomi Nemzeti Régészeti Múzeum következik, ahol különböző korszakok történelmébe repülünk vissza. (A Múzeum előtti szökőkútban a Felső- és Alsó Egyiptomot jelképező lótusz és papirusz növények. A Múzeum földszintjén ó- és középbirodalmi gyűjtemények, Amarna korszak-, későkori leletek. A felső szinten Tutankhamon kincs, a híres aranymaszk, szobrok, koporsók, sírmellékletek, ékszerek. Külön belépővel látogatható a királyok mumifikált testeit bemutató termek és a mumifikált állatok terme is. Vacsora a szállodában.
 
Szállás: Cairo, Hotel
nilusihajout1.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3.nap Reggeli után kirándulás Szakkarába (Imhotep Múzeum, Dzsószer fáraó lépcsős piramisa, hosszú időutána látogatók számára újra nyitva álló Unisz piramis, Völgytemplom, Ptahhotep sírja).
 
A nap folyamán megtudhatjuk, hogyan készül a papirusz tekercs – bemutató.
 
Délután városnézés a történelmi Cairoban, indulás az Iszlám-negyedbe, látogatás a Sultan Hassan- és Al Rifa’i mecsetekben, és séta a Khan El Khalili Nagybazár forgatagában, az Al Muizz történelmi épületeivel tarkított utcáin vásárlási lehetőséggel.
 
Milyen az igazi egyiptomi pamut? Láttál már repülőszőnyeget? Egyiptomi otthonok keleti hangulatát idéző berendezései. Hölgyeim! Keleti ruhák, ékszerek… Önökön hogy festene? Vacsora a szállodában.
 
Szállás: Cairo, Hotel
nilusihajout2.jpg

4. 
nap Kora reggeli órákban transzfer a cairo-i repülőtérre, elutazás az Egypt Air menetrend szerinti belföldijáratával az ókori Felső-Egyiptomba, Asszuánba. Érkezés után kihajózunk Núbia egy kis szigetére a Philae szigetre, a női princípium kultusza szent helyének megtekintése következik (Ízisz templomai,titkos földalatti barlang, a Nílus forrása). A szigetet elhagyva transzfer a luxushajóra, kabinok elfoglalása, ebéd, pihenés. Délután csónakázás a Níluson. Hogyan élnek a núbiaiak? Egy núbiai falu meglátogatása. Majd eljutunk egy nílusi szigetre, ahol különleges élményben lesz részünk, egy botanikus kerti séta következik. Visszatérés a hajóra, vacsora, szabad program.
 
Asszuánban szabad program lehetőség:
 
Este asszuáni bazár a helyiek vendégszeretetével, az arab konyha isteni ízvilágát adó fűszereivel, datolyákkal, frissen pörkölt mogyorófélékkel és magvakkal, teákkal.
 
Szállás: Asszuán, Hajón
nilusihajout3.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
5. nap   A hajnali   órákban autóbusz   konvojjal   utazunk    Abu Simbel-be,a világ 100 csodája   egyikének,
 
II.Ramszesz és Nefertari monumentális és gyönyörűséges sziklatemplomainak megtekintésére. Atemplomok az UNESCO világörökség részét képezik a Philae-i Ízisz templommal egyetemben, melyeket a Nílus áradásai miatt az 1960-as években az egész világ összefogásával daraboltak kőtömbökre és
 
helyezték át jelenlegi biztonságos területükre. (II. Ramszesz 20 méter magas szobrai, belső sziklacsarnok és pillérei, qádesi csata jelenetei, Ramszesz istenítése, a templom szoláris szimbolikája – a sziklatemplomban 47 méter mélyen ülő istenszobrok Nappal való egyesülése játszódik le, amikor a Nap sugarai októberben és februárban néhány napon át minden építészeti nehézségen győzedelmeskedve világítja meg őket.)
 
Átsétálunk Nefertari királyné templomába, (belül Hathor fejes oszlopok, finom homokkő ábrázolások).
Nasszer tó megtekintése. Visszautazás Asszuánba–menet közben délibáb les.
 
A program fakultatív, aki a reggeli óráit inkább pihenéssel szeretné tölteni, tetszés szerinti időpontban ébresztő, majd reggeli, és üdülés a luxushajtó adta élvezetekben.
 
Ebéd után kihajózás és indulás Kom Ombo felé. Érkezés és kikötés után Kom Ombo esti fénnyel megvilágított templomának, a varázslatos ókori kórháztemplomnak a meglátogatása következik (orvosi eszközök, szülő nő ábrázolás, udvarban a Nílus vízszintjét mérő Nilo meter és krokodil múmiák). Vacsora a hajón. Kihajózás Edfu felé, közben szórakoztató programok a fedélzeten.
 
Szállás: Kom Ombo, Hajó
nilusihajout4.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
6. nap Kora reggeli órákban már várnak ránk a konflisok a kikötőben, Edfuban a nászutasok templomának
 
megtekintése következik. Dendera úrnője, Hathor évente egyszer elhajózik a Níluson Felső-Egyiptomba Hóruszhoz, ahol férje szentélyében négy héten keresztül elhálják a szent nászt. (A templom külső pülonja, belső udvar, Hórusz szobrok, a bárka, Hathor kápolna, Hórusz és Széth mítoszának jelenetei).
 
A hajóra visszatérés után reggeli és kihajózás Esna felé. Esna-nál zsilipelés, ahol 6 méteres vízkülönbségen emelik át a hajót. Ebéd és továbbhajózás Luxor felé. Útközben nílusi vízi piac megtekintése, lehetőség vásárlásra.

Késő délután a fedélzeten pihenve megelevenedik a keleti romantika: a hajó méltóságteljesen áramlik a tengerkék Níluson, a parton banánligetek, pálmafák, buja zöld növényzet, majd az ég bíbor színre vált, s a távolban az aranyló sivatag horizontján alámerülve megpillantjuk a Nap utolsó sugarát.
 
Este vacsora majd az esti fényekkel megvilágított Luxor templomban II. Ramszesz grandiózus szobrai, lenyűgöző pülónja fogadnak bennünket, obeliszk, első nagy udvar, III. Thotmesz kápolnája. Séta
III. Amenhotep oszlopcsarnokának impozáns udvarában és oszlopsorai között. Az esti megvilágításban
„megelevenednek” az Opet-ünnep képei: Amon Karnakból „Déli Hárem”-be bevonulása.
 
Szállás: Luxor, Hajó
nilusihajout5.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
7.   nap Reggeli után kirándulásunkat a thébai nyugati parton a Királyok Völgyében kezdjük (El-Qorn atermészetes piramis, sziklasírok: az elrejtett nyughelyek, három színvilágban gazdag sírkamra megtekintése. Külön belépő ellenében lehetőség van Tutankhamon sírjának és múmiájának megtekintésére vagy VI. Ramses csodálatos sírjának meglátogatására.
 
Deir el Bahari, Hatsepsut királynő temploma. (Hegybe vájt, teraszos szerkezetű faragott sziklatemplom, Amon egzotikus kertje, Hathor-, Anubisz kápolnák, punti expedíció-, a királynő isteni származása bizonyításának képei, valamint két gigantikus obeliszkjének Asszuánból Thébába vitelének képei. A fáraónő szobrai, Amon szentély.)
 
Deir El Medina: A Királyok Völgye sírjait építőmunkások faluja és temetkezései, sírlátogatás.
 
Alabástrom műhely. Memnon kolosszusok (III. Amenhotep halotti temploma előtt).*
 
Visszatérés a szállodába, bejelentkezés, szobák elfoglalása, vacsora.
 
Szállás: Luxor, Hotel
 
*Egyéni igényektől függően a 7. nap törzsprogramja egyéb látványosságok meglátogatásával kiegészíthető. (például Királynék Völgye, Medinet Habu, Ramesszeum, Nemesi sírok). Az egyéb programok fakultatívként értendők.
nilusihajout6.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
8. nap Reggeli után egész napos kirándulásra indulunk a Nílus völgyébe. A napot Abydos-ban kezdjük, aholI. Széthi halotti templomát látogatjuk meg (7 templom együttes, Abydos-i királylista, Ozirisz és Ízisz egyesülésének képei, Ozirieon – az Élet –Virágának szimbóluma. Korunkban is fejlettnek számító technika megjelenése a több ezer éves ábrázolásokon – helikopter, tengeralattjáró, tank hieroglifák… vagy valami más?) Fakultatív programként meglátogatható Ramszesz halotti temploma.
 
A kora délutáni órákban utunk a csillagászati tudomány központjába, Dandara-ba vezet. (Hathor istennő monumentális égszínkék temploma, az istennő arcával díszített oszlopokkal, gyönyörű jelenet: az Ég ábrázolása a Nut istennővel valamint a mai asztrológiai rendszerben használatos asztrológiai jegyekkel.

A dandara-i Zodiákus különlegessége, hogy a fáraókor ősi stílusában, az egyiptomi mitológia lényeinek társaságában vonultatja fel az állatöv csillagképeit).
 
Visszautazás Luxorba, vacsora a szállodában.
 
Szállás: Luxor, Hotel
nilusihajout7.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
9. nap Reggeli után kényelmesen a világ legnagyobb ókori templomainak meglátogatása a keleti parton: Karnak templom együttesek (Karnaki kos-szfinx sor, bejárati pülonok, kis templomok, hüposztül csarnok,I. Thotmesz és Hatsepsut hatalmas obeliszkjei, szent tó, nagy skarabeusz szobor).
 
Délutáni órákban fakultatív program lehetőség az egyiptomi mumifikálás titkait bemutató múzeum, további ókori csodákat bemutató Luxor Múzeum (Benne hatalmas Ehnaton szoborral. Aki múmiákat szeretne látni a múzeum belépőjében 2 múmia is megtekinthető). Kopt kereszténységgel való ismerkedés, kopt templomok látogatásával. Az élménydús utazás lezárását segítő levezető program lehet, felukkázás a Níluson a banán szigetre. Ejtőzés, kikapcsolódás, a lélek felkészítése a fokozott izgalmak utáni lenyugvásra, a meséből való kilépésre, a hazaút megkezdésére.
Szállás: Luxor, Hotel
nilusihajout8.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Luxorban tartózkodásunk idején:
 
Reggeli fakultatív program lehetőség: Ókori egyiptomi hitvilág, az újjászületés jelenete: a kora hajnali órákban lehetőségünk van hőlégballonról csodálni a Napisten újjászületését. Napkelte a Nílus partján, part menti templomok, zöld termőterületek, a Nyugati part narancsos rózsaszínű sziklái, temetkezési helyei. Az égi élményre vágyók számára a program a helyszínen fizetendő.
 
Esti szabad program lehetőségek: bazár - vásárlás; Luxor múzeum; a mumifikálás múzeuma; Karnaki hang- és fényjáték – „Csillagos ég alatt, fogyó hold fényében időről-időre egy öreg templom meséli a hatalmas fáraók történetét. A sötét, színes fényekkel megvilágított templomtest színpadán, a szent tó tükörképében megjelennek ők egy rövid időre, de később visszatérnek a háttérben felsejlő nyugati part fényeibe, hiszen ez a nagy fáraók végső nyughelye, innen tekintenek vissza az őket istenítő mesélőre, erre a hatalmas templomterületre.”

10-13. nap Reggeli után felkerekedés Hurghada-ra, az azúrkék Vörös-tenger partjára. Érkezés után szobákelfoglalása, pihenés a tengerparti napágyban vagy fürdés a tenger selymes hullámaiban.
 
A   10 napos program résztvevőinek, 10. nap a kora reggeli órákban indulás a Luxori repülőtérre, repülés Cairo-ba, átszállás Budapest felé. Érkezés délutáni órákban.
 
Néhány fakultatív program ajánlat:
 
Aki a nyílt vizet kedveli: A tenger hívó szava - Egész napos hajókirándulás, víz felszíni úszkálás, sznorkelezés vagy búvárkodás a gyönyörű „korallkertekben”, napozás a Giftun sziget hófehér homokjában; Üvegfenekű csónakozás;
 
Gyógyítsd lelked óceánját: tapasztald a delfinek a nyílt tengeri élővilágát. Úszkálj köztük szabadon, hidd el, tetszeni fog nagyon.
 
Aki sivatagi programot szeretne: Sivatagi dzsipezés, beduin falu meglátogatásával egybe kötve, tevegelés;
 
 
Szállás: Hurghada, Hotel
nilusihajout9.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
13.nap Reggeli után transzfer a repülőtérre, hazautazás az Egypt Air menetrend szerinti belföldi- és közvetlencsatlakozású, nemzetközi járatával Budapestre. Érkezés a délutáni órákban a Liszt Ferenc repülőtérre.

 
 
Utazás: az Egypt Air menetrend szerinti nemzetközi és belföldi járataival, kirándulások és transzfereklégkondicionált autóbusszal, sziget látogatások csónakkal, felukkával.
 
Szállás és ellátás: 4 illetve 5 csillagos szállodákban félpanzióval (reggeli, vacsora) és 5 csillagos luxushajtónteljes ellátással. Az elhelyezés kétágyas szobákban történik. A részvételi díj egy főre kétágyas szobában történő elhelyezés esetén érvényes, egyágyas szoba esetén felár fizetendő a szállásra.
 
Részvételi díj:
 
10 napos program: 10 fő esetén 259.000 Ft + 89.000 Ft illeték
 
20 fő esetén 249.000 Ft + 89.000 Ft illeték
 
30 fő esetén 239.000 Ft + 89.000 Ft illeték
 
13 napos program: +49.000 Ft 5*hotelben all inclusive ellátás
+39.000 Ft 4* hotelben all inclusive ellátás
 
A részvételi díj tartalmazza: nemzetközi és belföldi repülőjegyeket, transzfereket és kirándulásokatlégkondicionált autóbusszal, szállást, félpanziós ellátást 4-5 csillagos szállodában, teljes panziós ellátást 5 csillagos luxushajón, szakmai vezetést, belépő jegyeket.
 
Arészvételi díjon felül fizetendő:
 
-          vízumot: 25 USD/fő
 
-          kötelező jelle borravalókat: 5 USD/fő/nap*
-          útlemondási biztosítást: a forintrész 1,5%-a
 
*keleti ország lévén a kötelező jellegű borravalók tartalmazzák:
buszunk sofőrének, idegenvezetőnek, templomőröknek, külön kíséretnek, egyéb közlekedés borravalóját (kisvonat, konflis, felukka)

 
A részvételi díj fizetendő:

Foglaláskor:      a forintösszeg 40%-a vagy
2018.08.20-ig: a forintösszeg 60%-a
Utazás napján: a valuta

 
Pénzváltási lehetőség Egyiptomban érkezéskor
 
 
Érdeklődni és jelentkezni közvetlenül MEBT tagunknál, Abd El Karim Adel-nél a +36 70/210-5977 telefonszámon vagy érdeklődni Farkas Emesénél (MEBT elnökségi tag) a +36 20/379-5174 telefonszámon, a www.pyramidontravel.huhonlapon és az adel@pyramidon.hue-mail címen lehet.
piramidiontravel.png
 
 
 
 
 
Az utazást a                                                               biztosítja