Nemzetközi diákvetélkedő a Közlekedési Múzeumban

Nemzetközi diákvetélkedőnek ad otthont a Közlekedési Múzeum.

 
A Közép-európai Tudományos Kaland (CESA - Central European Science Adventure) nemzetközi tudományos játékra 10-14 év közötti, azaz 5-8-osztályos diákok, illetve iskolai csoportok jelentkezhetnek.
 
A vetélkedőn egyszerre 20-27 fő vehet részt (egy osztálynyi diák), akiket négy, egymással versengő csoportra osztanak. A résztvevők számítógépes adatbázis használatával kvíz kérdésekre válaszolnak, felépítik Leonardo hídjának modelljét, múzeumi kutató játékot végeznek. A speciális kialakítású játéktér, az interaktív eszközök és ügyességi játékok egyedi élményt nyújtanak. A játék elősegíti a csapatmunkát, fokozza a kezdeményezőkészséget, megmozgatja a képzelőerőt.
A hazai versenyek május 4 és május 22 között lesznek a Közlekedési Múzeumban (Budatest XIV. kerület, Városligeti krt. 11)
 
Az alkotók célja a játékkal az volt, hogy a felnövekvő közép-európai fiatalságban tudatosítsa , milyen sok zseniális műszaki alkotót és természettudóst ajándékozott a világnak Európa ezen régiója. A természettudományi kutatás és műszaki alkotás útjait vizsgáló centrum-periféria elmélet kutatói már több évtizeddel ezelőtt felhívták a figyelmet arra, hogy a világ minden táján a kutatók és a nagyközönség többet tud arról, milyen munkák folynak például Észak-Amerikában, Németországban, Japánban vagy újabban Kínában mint arról, mit találtak fel a szomszéd országban. Közép-Európa fiatalsága igen keveset tud arról, ki találta fel a golyóstollat (Bíró László József, magyar), a fejlesztette ki a korszerű lágy kontaktlencsét (Otto Wichterle, cseh), ki építette a vasútat az Andokban ( Adam Ernest Malinowski, lengyel), kinek a nevéhez fűződik a gázvilágítás és az ozmium-szálas izzó (Carl, Baron Auer von Welsbach, osztrák), ki szerkesztett már a 18. században logaritmus-táblát, (Jurij Vega, szlovén) melyik hölgy fedezett fel üstökösöket (Pajdušáková, L’udmila, szlovák).
 
A Szlovén Műszaki Múzeum munkatársai terveztették és valósították meg a játék installációját, valamint a speciális szoftvert a számítógépes játékhoz. A régió tudomány- és technikatörténete szemelvényeinek megismerésén kívül az egyes helyszíneken a múzeum tárgyai közül néhánnyal behatóbban is foglalkozik a játék, mivel ezekről szóló kérdésekre is kell válaszolni.
 
A fantáziát és kézügyességet fejleszti a Leonardo hídja nevű feladat, ahol szög, csavar és ragasztó nélkül kell összerakni időre, rajzolt minta után egy hídszerkezetet.
 
A játék Budapesten május 4-étől 22-éig ismerhető meg a Közlekedési Múzeum épületében. Akinek az 50 perc alatt a játék megtetszett, az a játék honlapján további kérdéseket talál, melyek megfejtésével újabb ajándéktárgyakat nyerhet. A játék honlapján 2011 júniusától olvasható lesz, hogy a régió hat országából melyik iskola csapatai teljesítettek a legjobban. A gyerek-csapatokat két-két tanár kíséri, akik szintén szerepet kapnak a játékban. A gyerekek mindegyike – teljesítménye elismeréseként – apró emléktárgyakat kap a játék végén.
 
A játékban résztvevő múzeumok: Tehniški Muzej Slovenia (Szlovén Műszaki Múzeum), Ljubljana/Bistra; Slovenské Technické Múzeum v Košiciach (Szlovák Műszaki Múzeum, Kassa); Muzeum Inžynierii Miejskiej w Krakowie (Városi Műszaki Múzeum, Krakkó); Technické Muzeum v Brně (Brno-i Műszaki Múzeum); Technisches Museum Wien (Bécsi Műszaki Múzeum); Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, Budapest.