Kinyílt az első virág az űrállomáson

Kinyílt az első virág a világűrben
 
A Nemzetközi Űrállomáson kivirágzott vasvirágról küldött képet a Földre Scott Kelly, amerikai űrhajós. A Twitteren osztotta meg a vasvirágként is ismert zinniáról készült fotót a következő felirattal: “Debütált a legelső világűrben nőtt virág”.
 vasvirag_vilagurben.jpg
Az űrállomás tavaly áprilisban kapta meg azt a különleges növénytermesztő berendezést, amellyel már salátát is termeltek a Föld körül keringő bázison. A berendezésben piros, kék és zöld fények serkentik a növekedést. Az űrhajókon termesztett zöldség fontos szerepet tölthet be a hosszú távú, hónapokig vagy akár évekig tartó űrutazásoknál és egy lehetséges jövőbeli Mars-expedíciónál.
 
Trent Smith, a NASA Kennedy Űrközpontjának programmenedzsere korábban elmondta: a zinnia nevelésével fontos információkhoz juthatnak arról, hogyan virágoznak a növények az űrben, és ez megnyithatja az utat például a paradicsom nevelése előtt.
vasvirag_vilagurben2.jpg

A NASA kutatói azt is szeretnék felmérni, hogy a legénység hangulatára milyen hatással van az, hogy növények nőnek az űrállomáson. Az űrben egy évet eltölteni szándékozó Kellyt érezhetően fellelkesítette a rendkívüli esemény.
 
 
 
További képek Scott Kelly űrhajóstól itt nézhetők meg.