Elhunyt Brummbaer, aki megtervezte a Mátrix ősét

Brummbaer, aki megtervezte a Mátrix ősét
 
71 éves korában hunyt el az a német designer, sz. Bernhard Matzerath, művésznevén Brummbaer vagy Brummbär aki életét mindenestül a popkultúrának szentelte és több generációnak mutatta meg előre, milyen lesz az Internet William Gibson világában. Brummbaer, a látványtervező álmodta meg a kiberteret a Johnny Mnemonic című filmhez. A hírt R. U. Sirius író-szerkesztő, a kilencvenes évek cyberpunk életének egyik központi alakja tudatta.
 
 b-brummbaer.jpg
Aki esetleg elsőre nincs tisztában a fogalommal: a kibertér (cyberspace) a sci-fi irodalomban és filmművészetben még az Internet igazi térhódítása előtt jelent meg, így próbálták meg elképzelni azt a virtuális “internetes világot”, amelyben akár három dimenzióban is kalandozhatunk. Ennek a vonulatnak a legismertebb képviselője talán a Wachowski-tesók kultfilmje, a Mátrix, amely talán szintén nem született volna meg a Brummbaer-féle vízió nélkül.
 
 target_practice.jpg
Sokan tényleg a fenti videóból ismerhetik a legjobban a német tervező munkásságát: míg Robert Longo 1995-ös filmje, a Johnny Mnemonic borzasztó kritikákat és értékeléseket kapott a filmmagazinoktól, senki sem tudta figyelmen kívül hagyni azon jeleneteket, amelyek a cybertérben játszódtak: ha a nyolcvanas években a Tron mutatta meg azt, hogy milyen a számítógépek belsejében élni, a kilencvenes években garantáltan Brummbaer látványvilága volt az, amelyet a fiatal generációk örökül vihettek magukkal.
 
 circus_at_the_end_of_time.jpg
Brummbaer felelős az Exploding Galaxy-ért, amely Németország első lightshow-cége volt, itt dolgozott együtt a hatvanas-hetvenes évek olyan nagy neveivel, mint a Tangerine Dream, Amon Duul vagy Frank Zappa, majd megalapította a Brumm Comix nevű képregénycéget, amelynek nyereségéből fedezte a Germania c. underground művészeti magazint (amelyről többet ezen 1992-es interjúban mesél). A legnagyobb fordulópont azonban ott volt életében, amikor az International Synergy Institute elhívta Los Angelesbe, hogy készítsen videókat Fairlight CVI készülékeikkel; itt ismerkedett meg például Dr. Timothy Learyvel is.
 moonshine_darling.jpg
Dolgozni innentől csak számítógéppel volt hajlandó: 1991 és 1993 között például a Darkseed c. számítógépes játék látványtervén dolgozott H.R. Gigerrel, egy évvel később a már említett Johnny Mnemonic-kibertérjeleneteken dolgozott, ill. több látványvideón még az LA SIGGRAPH-nak, az MTV-nek, de dolgozott még minden városszimulátor ősén, a SimCity-n, a kilencvenes évek egyik legfrusztrálóbb és egyben leghangulatosabb tengeralattjárószimulátorán, a Wolfpacken, illetve a szintén nagy sikert élvező Comanche helikopterszimulátoron is. A kétezres években pedig olyan játékokon dolgozott, mint a Shrek 2, a True Crime: New York City vagy a Kung Fu Panda.
 
 earth_lander.jpg
Brummbaernél 2003-ban találtak fej-nyaki tumort: a diagnózist követő, kemo- és radioterápiával töltött hónapok alatt írt két, saját élete ihlette könyvet RUNAWAY JESUS, ill. What’s so Wrong with Love and Peace – Adventures in the European Underground 1965-67 címmel. Ugyan ezen tumoroktól sikerült megszabadulnia, 2007-ben epehólyagrákot diagnosztizáltak nála. Míg a Wikipedia róla szóló szócikke szerint tünetmentes, utolsó, 2015. július 15-i blogposztjában arról számol be, hogy gerincét támadta meg egy áttét, amelyet egy mintegy ötórás műtét során távolítottak el, ezt követően pedig olyan jelentős javulást tapasztalt, hogy nekifut az immunterápiának. Ugyan nem tudja, írta, milyen sokáig tart a jobb állapot, de van mit kutatnia, egészen addig, amíg háta és számítógépe működőképes. Eddig tartott a mester jelenléte a valós térben, nyugodjon békében… vagy fedezzen fel új világokat.