Életmentő fizika: villámlás

Életmentő fizika: villámlás

Ostobaság viharnál fa alá menni!  Párizsban 5 gyerekbe és 3 felnőttbe csapott a villám. Nem véletlen! A magas fák kifejezetten vonzzák a villámot!

Amikor teljesen köztudott, hogy viharban elfelejtjük a fákat, az esernyőt, a mobiltelcsit, a fém nyakláncokat, üvegékszereket stb. Le kell guggolni összekuporodva, esetleg ha van mire, akkor le kell feküdni (szimplán mezőre nem praktikus feküdni, mert vizes, a talaj nem szigetelő, ezért vezeti az áramot) – a deszka, polifoam matrac nem vezeti az áramot. Utcán, házak esetében el kell menni a házsarkoktól, és a házak hosszú falaihoz kell állni, oda nem csap a ménkű.

Az autó, repülő Faraday-kalitka (olykor még a lefordított fém talicska is működőképes ötlet), azok biztonságosak: a karosszérián végigfut az áram. Autó tetejére vagy családi ház tetejére, középre mindenképp érdemes még (régi, széntartalom nélküli szigetelő) autógumit tenni. Viharban nem érdemes terepjáróval menni, sokkal biztonságosabb a laposabb kocsi, mint pl. a BMW. Autó tetejére esetleg X alakban lehet tenni még fémet is (vezető anyagot).