A bicikli, a függőség és Robin Williams

A bicikli, a függőség és Robin Williams
 
Robin Williams (†63) tragikus sorsa a bizonyíték arra, hogy a hollywoodi sztárok élete nem rózsaszín álom. A színészről szóló, e héten megjelenő könyvből az is kiderül, mi segítette őt ki súlyos drog-, alkohol- és szexfüggőségéből.
 
Williams nem ment elvonóra, nem vett részt terápiás gyűléseken, ezek helyett egy új szenvedély felé fordult, amely jóval egészségesebb volt, mint a kokain vagy egy üveg whisky. Így beszélt a saját receptjéről:  „Az alkohol esetében a töménység fokozatos csökkentése volt. A Jack Daniel'stől a koktélokon keresztül a borig meg a borral kevert üdítőkig, és végül eljutsz az ásványvízig. A kokainnal nincs lehetőség fokozatosságra. Jó pár hónapig tartott. (...) A biciklizés mentette meg az életemet."
 
robin_williams_bicikli2-northfoto.jpg
Amatőr kerékpárversenyeken is indult.

 
Robin Williams fanatikus gyűjtővé vált, és összevásárolta a legkülönösebb kerékpárokat/ Fotó: Northfoto A filmsztár híres volt kétkerekű-mániájáról, s arról, hogy mekkora vagyont költött a hobbijára. Filmes szerződéseiben is kikötötte: biztosítsanak számára felszerelést és időt, hogy az országúti kerékpározásnak hódolhasson. Williams több mint egymillió dolláros (ma kb. 247 millió forint) gyűjteményt halmozott fel különleges kerékpárokból. A bringák féltve őrzött kincsei voltak. Mégis több biciklit adományként ajánlott fel barátja, a többszörös Tour de France-győztes Lance Armstrong alapítványának, ezért különösen rosszul viselte, amikor a sportoló beismerte, doppingolt. 
 
A Tour idején egyébként Williams sohasem vállalt munkát. Ilyenkor mindig Franciaországba utazott, és hol nézőként, hol pedig aktív résztvevőként volt jelen: szórakoztatta a versenyzőket, vagy vizes palackokat osztogatott nekik.
 
Hangok gyötörték. Egy hallucinációkkal járó, súlyos agyi leépülést okozó betegség miatt dönthetett az öngyilkosság mellett Williams – derült ki a tmz.com által nyilvánosságra hozott bírósági jelentésből. A Parkinson-kór mellett Lewy-testes demenciában szenvedett.
forrás: Blikk, 2014-11-12.