Beszámoló a Mubarak látogatásról

A tavaly (2009) október 13-15. között üzleti delegáció kíséretében Magyarországra látogató Hoszni Mubarak egyiptomi elnököt fogadta Sólyom László köztársasági elnök és Bajnai Gordon miniszterelnök. Mubarak személyében a diplomáciai kapcsolatok felvételét követő nyolcvanegy év után először érkezett egyiptomi államfő Magyarországra.

Mohamed Hoszni Mubarak Egyiptom köztársasági elnöke hangsúlyozta, sok potenciál van a kereskedelmi és befektetési kapcsolatok erősítésében. Egyiptom, mint Afrika és a Közel-Kelet egyik vezető gazdasága, a magyar működőtőke számára azért is vonzó célpont lehet, mert a gazdasági válság alig érintette az országot: 2009-re a krízis ellenére is 4,7 százalékos gazdasági növekedés várható.

Egyiptom az észak-afrikai régióban Magyarország legfontosabb gazdasági partnere, de a mintegy 280 millió dollárt kitevő magyar-egyiptomi kereskedelmi forgalom sem meríti ki a két ország gazdasági kapcsolataiban rejlő lehetőségeket. Mind az egyiptomi, mind a magyar fél egyetértett abban, hogy az országok közötti kétoldalú kereskedelem volumenét néhány éven belül 500 millió dollárra lehet növelni. A külgazdasági kapcsolatok az utóbbi években is dinamikusan fejlődtek, 2003 óta körülbelül hétszeresére nőtt a külkereskedelmi forgalom a két ország között.

A látogatás alkalmából megrendezett Magyar- Egyiptomi Üzleti Fórumot a két elnök mellett Varga István NFGM miniszter, valamint Rashid Mohamed Rashid egyiptomi kereskedelmi és ipari miniszter nyitotta meg. Megrendezésre került a Magyar-Egyiptomi Üzleti Tanács alakuló ülése is, amelyen számos üzleti együttműködési megállapodást írtak alá, többek között egy 50 M EUR összegű finanszírozási egyezményt is a magyar export ösztönzése érdekében.

Magyarország és Egyiptom közötti befektetési kapcsolatok egyelőre szerények, Magyarországon néhány kisebb alaptőkével rendelkező idegenforgalmi vállalkozás működik. A legjelentősebb egyiptomi cégek Magyarországon például az Egyptair légitársaság, az Anubis Travel, a márványkitermeléssel és kereskedelemmel foglalkozó Cairo Stone.

Mint a MEBT gazdasági témájú ülésén is elmondtam, jelenleg 28 egyiptomi vállalatban van magyar befektetés, amelyek legtöbbje az utóbbi 5 évben valósult meg. Befektetési lehetőségek magyar cégek számára Egyiptomban: mezőgazdaság, beleértve a tej- és az élelmiszeripart, a vízgazdálkodás, a környezetvédelem, a vakcinagyártás, az orvosi műszerek és berendezések gyártása, a megújuló energia, az információtechnológia és a közlekedés.

Magyar export szempontjából perspektivikus ágazatok, termékcsoportok:
  • Orvostechnikai eszközök, gépek gépi berendezések (üvegipari és textilipari gépek, víztisztító berendezések, mobil hulladékégetők, újrahasznosítási technológiák, műanyagipari gépek, papíripari berendezések, vasúti biztonsági berendezések, közúti járműipari alkatrészek, élőállat (szarvasmarha) fagyasztott baromfi, vetőmag.
  • Magyar szempontból perspektivikus privatizációs, akvizíciós, vagy zöldmezős tőkekihelyezési lehetőségek:
  • Turisztikai beruházások, szállodák, búvárközpontok, szolgáltatások. Újrahasznosítási technológiák telepítése, műszaki segítségnyújtás, mérnöki munkát igénylő szolgáltatás.
Muhammad_Hosni_Mubarak_04.jpg
Kép forrása: http://www.hirextra.hu/2009/10/15/mubarak-a-magyarokra-var-az-egyiptomi-gazdasag