Az eső kellemes illata

Az eső kellemes illata

Érdekes megállapításra bukkantam a minap. Ha valaki többet tud róla, örömmel fogadnám a kiegészítését. Most, hogy gyakran esik még aktuális is.
 
Eső alatt, után megváltozik a levegő illata. Ennek több oka is van. A sokak által kellemesnek ítélt illatot a tudomány mai állása alapján alapvetően két anyagnak tulajdonítják:
 
petrichor
Két ausztrál tudós még 1964-ben megállapította, hogy nedves időben a levegőben kémiai reakciók sorozata egy speciális, sokak által kellemes illatúnak tartott anyagot hoz létre, amit „petrichornak” neveztek el.  
A petrichor keletkezésének egyik formája, hogy némely növény száraz időszakban olajat termel, amit aztán esős időben a levegőbe enged. Egy másik forma, hogy a talajban él egy bizonyos baktérium csoport, melyet a gombákhoz hasonló növekedése miatt magyarul sugárgombának (Actinomycetes) neveznek, és ez is felszabadít vegyi anyagokat, amik az esővel keveredve szintén kellemes illatúvá válnak.
 
ózon
Villámláskor és dörgéskor a levegő oxigén és nitrogén molekulái széthasadhatnak, és ezzel lehetővé válik, hogy nitrogénoxiddá alakuljanak. Ez az atmoszféra más kémiai anyagaival vegyülve ózonná alakul, aminek jellegzetes szaga a klórhoz hasonlítható. Ha valaki érzi az eső közeledtét, az tulajdonképpen ezt az ózont érzékeli a felhőtől érkező szélben.    
                                                                                                                                                             (forrás)