Reggeli svéd sütemény

Recepttúra 6.
És íme, az utolsó, legalábbis egyelőre. Majd meglátom, folytatom-e. Anyagom még bőven van, alig néhány újságot futottam át. No ha az előzőről azt írtam, hogy időigényes, hát ez még inkább. Svéd reggeli süti. Ezek szerint ők szeretnek korán kelni, és néhány órát mindjárt a konyhában lenyomni. Nekem megfelelő lenne egy próba úgy délután, egy kis tea mellé is.
A hozzávalók mindenesetre meglehettek már az ókorban is – az élesztő persze kérdéses –, a tejnél meg azt nem tudom, hogy tehéntejet, vagy birka- / kecsketejet használtak-e. Betegséget mindenesetre terjeszthetett – Szakkarában brucellózist okozó baktériumot találtak az eddig felfedezett legrégebbi sajt leletben, mivel a pasztőrözést még nem ismerték. 1862-ben dolgozta ki a tyúkkolera, a lépfene és a veszettség elleni védőoltások létrehozója, Louis Pasteur (1822-1895). Most fedeztem fel, hogy december 27-én volt születésének 196. évfordulója – 2022-ben lesz kerek 200!
 
Reggeli svéd sütemény
 
Hozzávalók:
2 evőkanál zsemlemorzsa
7 g szárított élesztő / 15 g friss élesztő
1,25 dl langyos tej
10 dkg cukor
25 dkg fehérliszt
½ teáskanál vaníliakivonat
csipet só
4 tojássárgája
1 felvert tojás
12,5 dkg olvasztott vaj
18 dkg aranymazsola (miért nem 20?)
 
Elkészítés
Szórjuk a zsemlemorzsát egy kb. 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformába, és kis tálban keverjük össze az élesztőt, a tejet és 1 teáskanál cukrot, majd tegyük félre – kb. 10 perc alatt fog felfutni.
Közben nagy tálban keverjük össze a lisztet, 1 evőkanál cukorral, vaníliakivonattal és sóval. Keverjük hozzá a tojássárgáját, a felfutott élesztőt, és gyúrjuk simára – kb. 10 perc. (Robotgép tésztakeverőjével kb. 5 perc.) Egy tojásnyi darabot vegyünk le belőle.
Nyújtsuk ki a tojásnyi tésztát lisztezett gyúródeszkán 3 mm vastagra, majd simítsuk bele a tortaformába.
A nagyobb darabból nyújtsunk egy 40x8 cm-es lapot, kenjük meg az olvasztott vajjal, szórjuk rá a maradék cukrot és mazsolát. Piskótaszerűen tekerjük fel, szeleteljük 4 cm-es darabokra, tegyük a formába rakott tésztaalapra, és konyharuhával letakarva várjuk meg, míg megkel – kb. 1 óra.
A megkelt tésztát kenjük meg a felvert tojással, és előmelegített sütőben 180 oC-on süssük 30-35 percig. Amikor aranybarna, vegyük ki, kb. 10 percig hagyjuk még a formában, ekkor vegyük ki, és hagyjuk kihűlni.
 
forrás: Metropol 2014, november 28. – a TV Paprika Magazin ajánlatából