"Amiket elkészítettek mindenféle főzéssel" ? Az óegyiptomi ételekről

Megjelenés: 
2005, Március 30

cooking.PNGTartalom

"Amiket elkészítettek mindenféle főzéssel" - Az óegyiptomi ételekről

Dr. Győry Hedvig
Szépművészeti Múzeum

Nem véletlen, hogy Homérosz az Odüsszeiában lótuszevőknek titulálta az általa ismert – a Nílus mocsaras deltájában élő – egyiptomiakat. Itt Hérodotosz is feljegyezte (II. 92), hogy népélelmezési cikk volt a lótusz, melynek gumóját és termését, a papirusz hajtását, ill. az ő korában már az Indiából betelepített rózsaszín lótusz bab formájú magját is rendszeresen fogyasztották. Más étrendjük volt a fölművelésből, kertészkedésből élő felső-egyiptomi parasztoknak, a nagyvárosok számos helyről beszállított, akár idegenből is importált piacairól élő lakosainak, vagy a sivatagban vándorló beduin törzseknek.