Meglepetések az ünnepi asztalra

Meglepetések az ünnepi asztalra
 
Néhány ötlet, hogyan tehetjük még különlegesebbé az ünnepi étkezéseket. Miként válhat a sajtkrémből, a gyümölcssalátából, vagy épp a pizzából, főtt tojásból karácsonyi étek.
 
karacsony1.jpg
Becsomagolva
 
Formázott sajtkrémet, fűszeres túrót, de akár a reggelihez vagy uzsonnához kínált vajat is ünnepi díszbe öltöztethetjük. „Átköthetjük” például snidlingszállal, egymás mellé illesztett aszalt áfonyaszemekkel, utóbbiakból pedig akár masnit is kialakíthatunk, akárcsak petrezselyemlevélből vagy különböző magvakból, például mandulából, mogyoróból, negyedelt dióból.
 
Feldíszítve
 
Apró karácsonyfát is állíthatunk a tányérokra, szintén sajt- vagy túrókrémből formázva.
Mielőtt apróra vágott piros paprikával, vagy egyéb színes zöldséggel, esetleg gyümölccsel vagy befőttel díszítenénk, forgassuk apróra vágott petrezselyembe vagy vegyes friss zöldfűszerekbe. A tetejét koronázzuk meg vékony sajtszeletből kivágott csillaggal.
karacsony2.jpg
karacsony3.jpg

Dióba forgatva
 
A szendvicskrémekből kis golyókat is formázhatunk, amelyeket ezután pörkölt, tört dióba vagy mogyoróba forgatunk. A karácsonyi jelleget méginkább megerősíthetjük, ha egy félbevágott olívabogyót is teszünk mindegyik tetejére, s akasztóként snidlingszálat, petrezselyemszárat hajlítunk a bogyók közepébe. Az immár díszgömböket idéző falatokat ültessük a tálon friss zöldfűszerre, például kaporlevelekre.  
 
Pizzafalatok
 
A kinyújtott pizzatésztát lisztes karácsonyi kiszúróformákkal szagassuk „falatokra”, süssük elő, majd kenjük meg paradicsomszósszal, s tetszés szerint feltéttel süssük készre.
karacsony4.jpg
karacsony5.jpg
 
Tojásemberkék
 
Adagonként két keményre főtt tojás, sárgarépaszeletekből kalap és orr, egy-egy szál petrezselyemseprű kell a figurákhoz. Szemnek, kabátgombnak tökéletesen megfelel a szemes bors.
 Narancskosár
 
A narancsok felső egyharmadát vágjuk le, a gerezdeket távolítsuk el a héjból, majd töltsük meg gyümölcssalátával, vagy akár pudinggal, fagylalttal. A kosárkát szegfűszeggel is díszíthetjük.
karacsony6.jpg
     
Forrás: Blikk, 2014. dec. 18.