A ló két oldala és a koleszterin

A ló két oldala és a koleszterin

Nem minden olyan egyértelmű, ahogyan azt első pillanatra hisszük. Hajlamosak vagyunk gyorsan ítélni, méghozzá rosszul – például a koleszterin esetében. Szintén érdemes odafigyelni a a sportolás előtti nyújtásra: ez ugyanis csökkentheti a teljesítményünket. Ám nem a bemelegítést kell elhagyni, hanem a sorrendre kell figyelni ilyenkor.
 
 
koleszterin-modell.jpeg

A jót és a rosszat első pillantásra nehéz megkülönböztetni egymástól. Így van ez a koleszterin esetében is. Ezért például jó, ha tudjuk: a szervezetünk maga is állít elő koleszterint. Ez ugyanis létfontosságú számunkra, a sejtek (sejthártyák) építéséhez, epesavak és hormonok szintéziséhez is szükséges. http://hu.wikipedia.org/wiki/Koleszterin Minthogy a koleszterin vízben nem oldható, a vérben speciális fehérjék (lipoproteinek) szállítják. A két legismertebb: a HDL és az LDL, ezek közül az egyik a "jó", a másik a "rossz".

A HDL a "jó", az LDL viszont növeli a szív- és keringési betegségek kockázatát – a legutóbbi időkig elterjedt nézetek szerint. Ezért rossz a híre a koleszterinnek. Az emberek ezért nem esznek finom vajat vagy lemondanak a tojásról. Friss kutatások szerint azonban az LDL és a szívinfarktus között sokkal gyengébb az összefüggés, mint azt korábban gondolták. Számos más tényező inkább közrejátszik abban, ha valaki infarktust kap – írja a német Die Zeit online kiadása.
 
forrás: HáziPatika, 2014. november 5.