Hansági Múzeum / Mosonmagyaróvár

Rádió: 
Tárlatról tárlatra
Adás dátuma: 
2012, Március 26

Tárlatról tárlatra / KONTAKT Rádió (87,6 MHz)

2012 március 26.
 
A műsor felépítése:
I. Kaleidoszkóp / kiállítási hírek
II. Bemutatjuk / Mosonmagyaróvár, Hansági Múzeum
 
A műsor vendégei:
Szentkúti Károly múzeumigazgató, helytörténész
Forgácsné Viola Erika, múzeumpedagógus
 
 
I. Kaleidoszkóp
Békéscsaba, Munkácsy Mihály Múzeum (Széchenyi u. 7.) 
A "...tarisznyámban palavessző..." - Az oktatás 1842-1948 közötti helyi emlékei – 2012. január 26 – 2012. április 11.  
A tárlat egy osztálytermet mutat be, a város néhány régi iskolájának egykori felszereléséből összeállítva, a korabeli padok és eszközök bemutatásával. Emellett meglehet tekintetni egy fizikaszertár készletét, és tablókon elhelyezett képek segítségével egy-egy ballagó osztállyal is megismerkedhet a látogató.
 
Kecskemét, Népi Iparművészeti Múzeum (Serfőző u. 19.) 
Hagyományőrzés tűvel és cérnával – 2012. március 24. - 2012.
A 60 éves Kecskeméti Díszítőművész Szakkör tiszteletére rendezett az elmúlt 6 évtized alatt készült, a magyarlakta vidékek gazdag hímzés kultúráját bemutató terítőket, párnákat, falvédőket, ágytakarókat és egyéb textileket tárnak a látogatók elé. A hímzéseket vert csipkék egészítik ki
 
Budapest, Országos Széchenyi Könyvtár (Budavári Palota "F" épület)   
Múzsák a Teátrum téren. 200 éve épült a pesti Német Színház – 2012. március 20 -tól
A 3500 nézőt befogadó pesti Német Színház a mai Vörösmarty téren 1812. február 9-én nyitotta kapuit. Számos zenés darab – főként opera – mellett német nyelvű prózai műveket is bemutattak. A karnagyok névsorában Erkel Ferenc neve is megtalálható. Bér 1849-ig működött, az utolsó két évben már az Erzsébet téren tartották az előadásokat, mivel az 1847-es tűzvészben az épület leégett. A kiállításon, melyet a 200 éves évfordulóra rendeztek, megismerhető története, az előadott művek, és az előadók …
 
Debrecenben, Kodály Zoltán Zeneművészeti SzKI (Vár u 1.)
„…mindezt a hatalmas hangzavart egy nő csinálta" Női zeneszerzők vándorkiállítás – 2012. március 20. - 2012. április 30.
Az Országos Idegennyelvű könyvtár rendhagyó vándorkiállítása ötletéül a zongoraművész-karmester Diana Ambache
(Nagy-Britannia) ebben a témában folytatott több évtizedes kutató munkája a  szolgált. A cím George Bernard Shaw egyik leveléből származik, aki arról számolt be, hogy Ethel Smyth, Antonius és Cleopátra (1890) című rezes nyitánya után a közönség döbbenten látta, „hogy mindezt a hatalmas hangzavart egy nő csinálta.” Az európai zenekultúra kezdeteinél jelen voltak a nők, mint például Hildegard von Bingen és Isabella Leonarda. A női zeneszerzőkkel szembeni idegenkedés azonban csak azonban 18-19. században enyhült. A tárlat áttekintést nyújt erről a folyamatról és a női alkotók közül néhány életútját is végig lehet kísérni. A tablókat, az OIK munkatársai állították össze (Víz Mária, Engel Judit)
 
Szeged, Móra Ferenc Múzeum (Roosevelt tér 1-3.) 
Kárpátok Trójája – 2012. március 23. - 2012. szeptember 2
A füzesabonyi bronzkori kultúrát bemutató tárlaton látható többek között egy aranyfejdíszes, hajkarikás papnő fejének a rekonstrukciója, arany halántékkorongok és spirálgyűrűk, fazekas és harci emlékek, vagy a tiszaladányi, eredetileg valószínűleg rituális célokat szolgáló kincslelet, melyet feltehetően egy támadás elől rejtettek el. Az edény, balták, karperecek és kartekercs sértetlen állapotban került elő. További szakrális kellékek a különböző rituális avatótárgyakat, amuletteket és madáralakú edényt is bemutatnak. Emellett egy főnöki sír rekonstrukcióját is körbejárhatják az érdeklődők.
A tárlat másik része a lengyelországi Trzcinica, a „Kárpátok Trójája” bronz- és szlávkori erődjét mutatja be. Ennek régészeti parkjában négyezer éves erődöt rekonstruáltak, és eredeti formájában építették újjá a telep egyes részeit. Mellvédek, a földvárhoz tartozó sáncok, földbe ásott és felszíni házak idézik meg a régi időket. .
 
Szentes, Koszta János Múzeum (Kossuth tér 1.) 
Buffalo Bill Szentesen – 2011. március 24. - 2012. április 30.
A legendás vadnyugati indiánszakértő, nyomkereső és színész, Buffalo Bill „Wild West” című show-jához kapcsolódó fotók, plakátok és mozgófilmek idézik fel William Cody amerikai cowboy életét, és nagy sikerű 4 órás előadásának emlékeit, így az 1908-as társulatot, a színfalak mögötti munkát és magát a több százezreknek bemutatott előadást. Ezek egyikén a nézők között ült Winnetou szellemi atyja, Karl May is.
 
 Makó, József Attila Múzeum (Megyeház u. 4.) 
Makovecz Imre emlékkiállítás –  2012. március 22. - 2012.április 18.
A Makói Hagymatikum, a Fürdők fürdője és a József Attila Múzeum közös rendezésében nyílt tárlaton Makovecz Imre eredeti tervrajzai és vázlatai, és az egyik utolsó alkotásának tekinthető makói fürdő 2x2 méteres makettje láthatók. Az organikus építészet megteremtőjeként híressé vált építész főműve, a sevillai világkiállítás magyar pavilonja, valamint olyan alkotások tervei tekinthetők meg a 30 tervrajz, skiccek s vázlatok között, mint az egri uszoda, a paksi római katolikus templom vagy a piliscsabai Katolikus Egyetem épületegyüttese. a tablókon fotók mutatják be munkáit, videón maga is megszólal.
 
Pécs, Jánus Pannonius Múzeum (Felsőmalom u. 9.)
Régi idők, új módszerek – 2012. február 22. - 2012. augusztus 31.
A 2005-ben elnyert európai uniós támogatással végzett légi régészeti, geofizikai és terepi régészeti kutatások eredményeit mutatja be. A bolygatás, roncsolás nélküli vizsgálatokból következtetni lehet a települések kiterjedésére és szerkezetére, így az örökségvédelem, területfejlesztés, beruházás egyaránt számításba veheti a lelőhelyeket régészeti érintettségét. A táraton  a felhasznált módszereket és eszközöket is megismerhetők.
 
Zalaegerszeg, Göcseji Múzeum (Batthyány utca 2.) 
A kereszt alatt - Zalai kortársművészeti kiállítás 2012. március 21. - 2012. április 29.
A nagyböjthöz és a húsvéti időszakhoz kapcsolódva a Vitrin Egyesülettel közös tárlaton a zalai művészek a kereszt által szimbolizált égi és földi világ találkozásáról, a spirituális dimenzióról, a modern ember transcendens iránti vágyáról és a digitális-virtuális világhoz való viszonyáról szóló alkotások sokszínű, mégis összhangot kereső tárlata megpróbál összhangot teremteni a modern ember dilemmái között.
 
Győr, Városi Művészeti Múzeum / Esterházy-palota - Radnai-gyűjtemény (Király u. 17.) 
Pottyondy Ákos fotókiállítása –  2012. március 23 - 2012. május 1.
A Városi Művészeti Múzeum új kiállítás-sorozata a fotóművészet és a kortárs képzőművészetben alkotó fital győri művészeknek kíván bemutatkozási lehetőséget adni.  A „Szembenéző” tárlaton Pottyondy Ákostól látható fotóművészeti válogatás. A címet a felvételek által megörökített rendkívül rövid idő és a képbe sűrűsödő végtelen közt feszülő ellentét sugallta.
 
Győr, Városi Művészeti Múzeum / Váczy Péter Gyűjtemény, Magyar Ispita (Nefelejcs köz 3.) 
Mesék képekben. Rékai Lilla önálló kiállítása –  2012. március 24 - 2012. május 31.
A mese világa évek óta megihleti a Magyar Képzőművészeti Egyetem képgrafika szakán nemrég végzett nemrég végzett alkotót, aki jellemzően rajzzal fejezi ki mondanivalóját. Mondák, saját történetek színesítik ezt a sajátos figurákkal megjelenített világot. Ezen az első kiállításán a magyar népmesék, Aesopus történetei és Toldi Miklós sorozata, és Alice Csodaországban rajzai látható.

Budapest, Erdős Renée-Ház (Báthory utca 31.) 
Fákról, fényről, csendről… Ádámffy Pál grafikusművész-tanár kiállítása –  2012. március 24 - 2012. április 22.
Az eredetileg festőnek készülő, majd 41 évig tanárként működő, 1990 óta kiállító művész képein ragaszkodott a természet világához, különösen nagy hangsúlyt helyezve az erdők megörökítésére, ihletésére. Termsézethű művek mellett grafikái között konstruktiv avangard jellegű művek is találhatók, ám ezekre is jellemző kiindulási pontot nyújtott a konkrét látvány.                

Budapest, Magyar Nemzeti Múzeum (Múzeum krt. 14-16.)
„30 év képekben” és „XXX. Magyar Sajtófotó Kiállítás” –  2012. március 24. - 2012. május 6.
A Magyar Újságírók Országos Szövetsége által rendezett tárlat és kísérő-kiállítás a 30. évfordulójához érkezett. A magyar fotográfusok immár évszázados sikertörténete, a műfajt "hungaricummá" tette – fényképészeink ma is a világ élvonalában állnak. A képek az elmúlt év legizgalmasabb pillanatait, természeti csodáit, drámai, örömteli, mulatságos élethelyzeteit, kivételes művészeti és sportteljesítményeit idézik drámát, szépséget, küzdelmet, különböző hangulatokat, és humort kifejezve. A kísérő válogatás pedig villanásain keresztül a múlt újraértékelését teszi lehetővé.
 
Szentendre, MűvészetMalom (Bogdányi u. 32.) 
A motívumtól a képig: A magyar modernizmus festői nyelvének alakulása – 2012. március 31. - 2012. június 17.
A tárlaton a motívumtól a képig vezető utat ehet bejárni a kiállított alkotásokon keresztül, a századvég olyan nagy alkotóinak művein keresztül, mint Munkácsy Mihály, Rippl-Rónai József, Vaszary János, Ferenczy Károy, Réti István, Csók István, Mednyánszky László, Hollósy Simon, Czóbel Béla, és kevésbé ismert festők munkáiból, mint Bihari Sándor, Fényes Adolf, Perlmutter Izsák, Glatz Oszkár, Ziffer Sándor vagy Perlrott-Csaba Vilmos. Hagyomány és megújulás, egyéni érzelmek és kifejezési módok, korízlés és szellemrajz egyaránt jelen van bennük.
 
Szentendre, MűvészetMalom (Bogdányi u. 32.) 
A képpé formált város. A szentendrei festők őstémái – 2012. március 24. - 2012. május 20
A nyitó kiállításban tulajdonképpen egy művészeti topográfiát talál a látogató a szentendrei és a városba alkalmilag betérő, ill. 1926-tól a művésztelepen alkotó művészek szemszögéből. A válogatás olyan városrészleteket, épületeket mutat be, amelyeket egymást követő festőgenerációk tagjai festettek meg. Az eltérő feldolgozásokat a régi és újabb fényképek segítségével az esetenként változó eredeti állapothoz is hasonlítani lehet.  
 
 
Előzetes:
Keszthely, Helikon Kastélymúzeum (Kastély u. 1.) 
Tiffany és Gallé. A szecesszió üvegművészete – 2012. április 1. - 2012. október 31.
Louis Comfort Tiffany (1848-1933) nevét a legtöbben a tiffany lámpáról ismerik, melyben méhviasszal és rézfóliával rögzítette az üveglapokat. Technikai újításai között azonban még jelentősebb, hogy először ő tudta anyagában többféle színnel is megszínezni az üveget és fémkloridokkal irizálta az üveglapokat. Émile Gallé (1846–1904)a, ki szintén üveg- és kristálymunáival vált híressé, áttetsző, mégis intenzív színeivel hívta fel magára a figyelmet a francia art nouveau művészeként. Ő az üvegfúvásra specializálódott, és szintén több technikai újítás fűződik nevéhez. Műveiben a természet inspirálta.
 
 
 
II. Bemutatjuk
A Mosoni síkság története – állandó kiállítás
Valójában három kiállítást foglal magában, hiszen néprajzi, régészeti és helytörténeti egységekre oszlik. Bemutatja az ősi foglalkozások, mint a halászat, pásztorkodás, aranyászat, tárgyi világát, és a szigetközi mindennapokba is betekintést enged egy enteriőr erejéig, ahol madárhangok kísérik a látogatást.
A régészeti részben az őskortól kezdve valamennyi itt megtelepedett nép emlékei megtalálhatók.
A történeti tárlathoz kapcsolódó kamara-kiállítás az 1956-os emlékkiállítás, mely a forradalom egyik legtragikusabb eseménye, a mosonmagyaróvári sortűz történetét idézi fel korabeli fotók és tárgyi emlékek bemutatásával: Október 26-án 1200-2000 fegyvertelen, többnyire 15-20 év közötti diák érkezett a határőrlaktanya elé a Himnuszt, a Szózatot és Kossuth-nótákat énekelve, de a határőr ávósok géppuskákkal, golyószórókkal több mint 100 embert lelőttek. A sortűz utáni harag a három ávós lincseléséhez vezetett…
 
18-19. századi iparművészeti kiállítás / Cselley Ház – állandó kiállítás
A bútorok a késő-reneszánsztól a 19. századi az empire és a korai biedermeier stílusig széles választékban láthatók, de érdemes a kazettás mennyezetre, és a falakon elhelyezett olajfestményekre – köztük Szále János magyaróvári tájképfestő művei -, az álló órára vagy tükörre is komoly figyelmet szentelni. Az üveg és kerámiatárgyak a 19. századi lakásbelsők kedvelt tárgyai voltak.
 
Gyurkovich Tibor-gyűjtemény – állandó kiállítás
A műgyűjtő orvos tekintélyes festményanyagot gyűjtött össze. Az elsőrangú munkák mellett a neki tetsző, kevésbé ismert alkotók műveit is szívesen megvásárolta, létrehozva ezzel egy olyan műgyűjteményt, mely a legnevezetesebb magyar mestereket éppúgy bemutatja, mint a kevésbé ismert, vagy éppen teljesen ismeretlen művészek alkotásait. A gyűjtést 1929-ben kezdte, 1978-ig folytatta. Törzsanyagát a reformkori művek alkotják és a hazai történelmi-akadémikus vonulatot képviselő festők munkái, a magyar realizmus, a plain-air művészet. A szecesszió és a posztimpresszionizmus szintén képviseleti magát, és modern alkotók, mint Nemes Lampérth József, Domanovszky Endre is megtalálhatók.
 
Római kori kőtár – állandó kiállítás
Elsősorban a Kr.u. 1. sz. idején készült sírköveket láthatók Bruckújfalu (Királyhida), Nezsider és Körtvélyes határából.
 
A vadászat története az őskortól napjainkig Mosonmagyaróváron és környékén –2011. szeptember 17. -2012. március 31.
A gyűjtemény anyagának a segítségével a különböző korok vadászati módszereinek, szokásainak a bemutatása, ill. a vadászott vadak trófeái láthatók a kiállításon. A korai emlékek között található mamut agyar, barlangi oroszlán koponya, a későbbi időkből fegyverek, vadászsípok, díjnyertes agancsok, arany érmes agyar, középkori és mai vadász öltözete található meg. Kiderül az is, hogy korszaka leghíresebb solymásznője az óvári uradalom birtokosa, Mária királyné volt, és a honfoglaló magyarság csodaszarvas történetét is felidézték a rendezők.
 
A tárlatok helyszíne:
Mosonmagyaróvár, Hansági Múzeum (Szent Isván király út 1.) 
A 102 éves klasszicista épületben hazánk egyik legrégibb alapítású múzeuma régészeti, néprajzi, helytörténeti és művészeti gyűjteményeket őriz.  A múzeumot létrehívó egyesület 1882 szeptember 2-án alakult meg "Mosonmegyei Történelmi és Régészeti Egylet" néven. A múzeumi gyűjtemény kezdetben a városháza nagytermében, 1887-től a vármegyeház egyik földszinti helyiségében kapott helyet, majd 1904-ben külön épület emelését határozták el. Ezt 1912. október 1-jén adták át. A kiállítás 1913 október végén, szerény háziünnepség keretében nyílt meg. Az 1946. évi hivatalos, háborús veszteségeket felmérő adatok szerint az épületet 3000 aranypengő, a gyűjteményeket 4300 aranypengő értékű károsodás érte. Nagyrészt elveszett a régi római éremgyűjtemény, 17 db aranypénz, valamint az első világháborús érem- és pecsétgyűjtemény. Természettudományi anyagából megsemmisült több mint 100 kitömött madár és emlős. Elvesztek - a ma már pótolhatatlan - régi néprajzi textíliák és a hadtörténeti anyag legszebb, legértékesebb darabjai. Az intézmény 1950-ben Hansági Múzeum néven állami tulajdonba került, majd 1962-től a Győr-Sopron megyei Múzeumi Igazgatóság felügyelete alatt működött.  1982-ben a város legrégibb műemléképületével - az ún. Cselley-házzal – bővült. Rendszeresen rendeznek mindkét épületben időszakos kiállításokat is. A Cselley-Házban a Fakanáltól a piperéig (2012. március 9. - 2012. március 31.)  március 19.i adásunkban lett bemutatva. 
  
 
Ha kíváncsi vagy a részletekre hét végén meghallgathatod!
 
 

 
Zenei betétek:
Rábaközi táncok, Szili Néptáncegyüttes
Ethel Mary Smyth: Concerto for Horn, Violin & Orchestra 1st Movement
Szerkesztő-műsorvezető: dr. Győry Hedvig
Zenei szerkesztő: Király Hedvig
 
A műsor a KKDSZ támogatásával készült.